Polonia refuză să participle la jocul Rusiei împotriva Ucrainei

, , , , ,
 
Gazprom, arma strategica a Kremlin-ului

Gazprom, arma strategica a Kremlin-ului

Autoritatile poloneze isi mentin decizia de a renunta la construcţia conductei de gaz „Yamal-2”, care ar fi trebuit să ocolească teritoriul ucrainean, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. „Yamal-2” este un gazoduct al Rusiei care urma să ajungă în Europa prin Republica Belarus şi Polonia, similar conductei „Yamal-1”, care are aproximativ 3000 de kilometrii, in Federatia Rusa, Republica Belarus si Polonia. În pofida faptului că președintele concernului rus „Gazprom”, Aleksei Miller, a declarat că această conductă de gaz va traversa Polonia, ministrul polonez de finanțe, Włodzimierz Karpiński, a declarat că Varşovia nu examinează posibilitatea implementării acestui proiect. Intentiile Gazprom au dus la concedierea unui numar de oficial polonezi, care sustineau proiectul Yamal-2.

Axa energetica Kiev-Varsovia

Ministerul Energiei din Ucraina speră că refuzul Poloniei va stopa implementarea unui numar de proiecte de anvergura, initiate de Moscova, prin care se vizeaza constructia mai multor conducte de gaze care să ocolească Ucraina. Referindu-se la afirmaţiile lui Aleksei Miller, potrivit cărora gazoductul va traversa teritoriul Poloniei, ministrul de la Varşovia a subliniat că partea poloneză nu are de gând să accepte propunerea Rusiei.
Pana in acest moment, niciun oficial „Gazprom” nu a comentat, pozitia guvernului de la Varșovia. Autoritatile poloneze nu sunt la prima confruntare cu Gazprom, monopolul rus incercand sa stopeze exploatarea gazelor de sist pe teritoriul Poloniei.

Dependenta energetica

Reamintim că Ucraina caută, în prezent, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, pentru a isi reduce dependenta de „Gazprom”. Ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavițki, susține că Ucraina achită cel mai mare preț pentru gazele rusești. Potrivit lui, în al treilea trimestru din acest an, Ucraina achită 400 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. Acest tarif include şi reducerea de 100 de dolari per mia de metri cubi, obţinută de Kiev în anul 2010, ca urmare a semnării renumitelor Acorduri de la Harkov, care au permis prelungirea staționării Flotei rusești la Marea Neagră.
Staviţki a precizat că actualul preţ pentru gazele naturale ruseşti în Europa este de aproximativ 340-370 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *