Polonia pune tunurile pe gazoductul Nord Stream 2

, , , , , , ,
 
Nord-Stream-2-aproape-de-realitate

Nord-Stream-2-aproape-de-realitate

Gazoductul rus Nord Stream-2 poate schimba drastic piața europeană a energiei și va avea un impact negativ pe termen lung asupra mai multor țări europene, a declarat vicepreședintele centrului american de analiză CEPA, Réka Szemerkényi, în timpul prezentării raportului „Europa și Nord Stream-2” la Forumul de securitate din Lviv, relatează mass-media regională, citată de KARADENIZ PRESS. „Nord Stream este capabil să schimbe fundamental peisajul energetic european. Acest proiect are potențialul de a pune o serie de țări europene, inclusiv Ucraina, sub influența Rusiei pe mult timp”, a spus Szemerkényi. Ea a subliniat că proiectul gazoductului este în primul rând unul politic, care promovează unul dintre principalele obiective ale Kremlinului: extinderea influenței geostrategice asupra Europei și dominarea pieței europene a energiei.

Argumente false

Un alt aspect important al acestei probleme este sistemul de transport al gazului din Ucraina și capacitatea sa de a furniza gaze naturale în Europa. Ea a menționat că nivelul incidentelor din sistemul ucrainean este de patru ori mai mic decât în cel al Rusiei, ceea ce inseamna ca argumentul invocat de Kremlin, privind nesiguranta acestui sistem, nu sunt adevarate. „Acesta este un alt exemplu al faptului că Nord Stream 2 nu este necesar”, a spus ea.
Raportul CEPA afirmă că UE nu are nevoie de mai multe conducte pentru gazul rusesc, deoarece în prezent circa 40% din capacitățile existente ale conductelor rusești nu sunt folosite. „Nord Stream-2 va crește dependența Europei de un singur furnizor (Rusia) și va concentra 70-80% din importurile de gaze rusești către Europa pe o rută controlată de Kremlin”, se mai arată în raportul prezentat la Lviv.

Germania sustine Nord Stream 2

Germania sustine Nord Stream 2

Avertismente prezidențiale

Într-un recent interviu la Polskie Radio, preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că implementarea proiectului gazoductului Nord Stream 2 reprezintă o ameninţare pentru Ucraina şi Slovacia. “Poziţia noastră este clară şi neschimbată. Credem că Nord Stream 2 este o investiţie care nu are nimic de a face cu economia. Acesta este un proiect de natură politică şi strategică, care este implementat în principal de Rusia”, a declarat Duda, exprimându-şi regretul pentru companiile germane “implicate în acest lucru”.
Duda a declarat că Varşovia încearcă să îşi asigure securitatea energetică cumpărând gaz natural lichefiat din SUA şi gaz natural din Norvegia.
Remarcile lui Duda au fost făcute la o săptămână după ce fostul ministru polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, a descris gazoductul ca fiind un “laţ în jurul gâtului Varşoviei”. De asemenea, Macierewicz a susţinut că o cooperare între Rusia şi Germania în acest proiect afectează interesele Varşoviei şi că, din acest motiv, Polonia trebuie să îşi consolideze relaţiile cu SUA. “Germania urmăreşte o politică a alianţei cu Rusia şi ele vor ca împreună să strângă laţul în jurul gâtului nostru prin intermediul proiectului Nord Stream 2. Ele doresc să ştranguleze atât Polonia cât şi Europa Centrală şi să le facă dependente pentru totdeauna de puterea lor economică şi politică”, a precizat Macierewicz.

Gazprom, armă decisivă în politica externă rusă

Gazprom, armă decisivă în politica externă rusă

Berlin: proiect rațional

La începutul acestei luni, Martina Fietz, purtătoare de cuvânt a guvernului german, a afirmat că Berlinul consideră proiectul Nord Stream 2 un proiect raţional, ţinând cont de creşterea cererii ţării pentru gaz exportat estimată pentru anii viitori.
Anterior, ministrul german pentru Probleme Economice şi Energie, Peter Altmaier, a lăudat Nord Stream 2, susţinând că este un proiect care şi-a dovedit valoarea. El a fost susţinut de cancelarul german Angela Merkel, care a precizat că guvernul ei consideră Nord Stream 2 un proiect economic ce nu prezintă nicio ameninţare la adresa diversificării surselor de furnizare a energiei.
Reamintim că Nord Stream 2 este un proiect comun între compania rusă Gazprom, compania franceză ENGIE, compania austriacă OMV AG, Royal Dutch Shell, precum şi companiile germane Uniper şi Wintershall.
Fiind planificat să fie finalizat înainte de sfârşitul anului viitor, proiectul urmăreşte să livreze anual 55 miliarde de metri cubi de gaz natural rusesc către Uniunea Europeană printr-un gazoduct care va trece pe sub Marea Baltică şi va ajunge în Germania. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *