Polonia, impanzita de spioni

, , , ,
 

Krzysztof BondarykDirectorul Agentiei pentru Securitate Interna (ABW), Krzysztof Bondaryk

Raportul anual de activitate al Agentiei pentru Securitate Interna (ABW) estimeaza ca circa 300 din diplomatii acreditati la Varsovia desasoara activitati de culegere de informatii, anunta postul Radio Polonia. Raportul a fost prezentat la finele acestei saptamani la Varsovia, de directorul Agentiei, Krzysztof Bondaryk, care a apreciat ca acest numar “nu este alarmant, avand in vedere ca in Polonia se afla la posturi peste 2.000 de diplomati”. Acesta a evitat sa citeze numele vreunei tari angajate in operatiuni de spionaj pe teritoriul polonez. El a precizat, de asemenea, ca intre cei 300 se afla si ofiteri straini de informatii care colecteaza informatii de la surse deschise si contacte personale. Krzysztof Bondaryk a subliniat ca expulzarea diplomatilor angajati in activitati contrare statutului lor este luata in considerare doar in ultima instanta, avand in vedere ca este de asteptat ca asemenea actiuni sa provoace masuri similare de cealalta parte. Serviciile speciale poloneze analizeaza asemenea optiuni cu cea mai mare atentie posibila, a subliniat el. Agentia intentioneaza sa amendeze Codul Penal polonez cu privire la combaterea activitatii serviciilor straine de informatii, a mai anuntat seful institutiei. Potrivit prevederilor in vigoare, sunt pedepsite doar persoanele care se angajeaza in activitati de spionaj indreptate impotriva statului polonez. Agentia doreste sa exercite presiuni in vederea pedepsirii tuturor formelor de spionaj prezente pe teritoriul tarii.

Spioni rusi

In urma cu cica un an de zile contraspionajul polonez anunta deconspirarea unui presupus agent al GRU (Serviciul de Informatii al armatei ruse), potrivit publicatiei poloneze Dziennik Gazeta Prawna. Sursa citata afirma ca suspectul activa de o perioada indelungata pentru spionajul militar rusesc si locuia ilegal in Polonia de peste 10 ani. Presupusul agent a fost retinut inca in primavara anului trecut, dar despre acest caz s-a aflat abia acum, relateaza sursa citata, preluata de agentiile internationale de presa. Inainte de retinere, acesta a fost filat pe parcursul mai multor luni de ofiteri ai Directiei de contrainformatii poloneze care ulterior au fost propusi spre decorare pentru desfasurarea cu succes a operatiunii. Conform unor surse din cadrul Agencja Bezpieczenstwa Wewnetrznego (ABW), serviciul intern de informatii al Poloniei, agentul GRU s-a aflat in contact cu un numar important de politicieni polonezi, apartinand intregului spectru politic de la Varsovia, precum si cu diplomati din diferite state, acreditati in Polonia. Oficialii ABW au refuzat sa confirme identitatea contactelor politice ale agentului GRU, provocand intense speculatii din partea opozitiei parlamentare, care a solicitat instituirea unei comisii de ancheta parlamentare, care sa investigheze cazul, cerere refuzata de Guvernul polonez. La randul sau, conducerea Słujba Kontrwywiadu Wojskowego (SKW-serviciul militar de contrainformatii al Poloniei) a refuzat sa comenteze dezvaluirile din presa.

Decapitare prin restructurare

Polonia nu este la primul scandal major de spionaj in care este implicat GRU, in 2007, Seimul (parlamentul) polonez a decis desfiintarea  Serviciilor de Informatii Militare – WSI (Wojskowe Słuzby Informacyjne) si inlocuirea lor cu doua noi servicii, de Informatii si Contrainformatii Militare, in urma unui raport care detalia relatiile secrete dintre WSI si GRU. Pe 16 februarie 2007, dupa lichidarea WSI, o Comisie de Verificare a intocmit un raport si a sesizat parchetul. Presedintele Lech Kaczynski a decis publicarea raportului, revelatiile acestuia provocand un scandal  politic si diplomatic considerabil la Varsovia si in alte capitale, provocand demisia a zeci de diplomati, oficiali militari si ai serviciilor de informatii poloneze. Conform raportul comisiei, care a fost condusa de ministrul adjunct al Apararii din acea perioada, Antoni Macierewicz, WSI au luat nastere, in 1991, din serviciile speciale ale armatei, spionajul militar, precum si servicile de contrainformatii ale armatei. Pe atunci, acestea numarau aproape 10.000 de agenti. Aproape 2.500 de colaboratori erau plasati in institutii centrale administrative si economice ale tarii, de la licee si universitati, spitale, institutii de cercetare, pana la cluburi sportive, redactii de ziare, hoteluri si servicii de taxi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *