Polonia, gata să elimine taxa la vize pentru ucraineni

de | mai 30, 2012 | Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ucraina şi Polonia sunt gata să pună în aplicare Acordul privind eliminarea taxei pentru eliberarea vizelor pentru cetăţenii ucraineni, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe (MAE), Oleg Voloşin, în timpul unui briefing de presa.

Iulia Timosenko, motiv de cearta intre Ucraina si UE

Ucraina şi Polonia sunt gata să pună în aplicare Acordul privind eliminarea taxei pentru eliberarea vizelor pentru cetăţenii ucraineni, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe (MAE), Oleg Voloşin, în timpul unui briefing de presa. Potrivit declaraţiilor sale, respectivul document urmează să fie semnat în viitorul foarte apropiat, în timpul vizitei ministrului ucrainean al Afacerilor Externe, Konstantin Grişcenko, în Polonia.  Semnarea Acordului privind eliminarea taxei la vize pentru cetăţenii ucraineni vine pe fundalul organizării finalei campionatului european de fotbal Euro-2012, care va fi găzduit de Ucraina şi Polonia.
O altă declarație importantă aparține preşedintelui Poloniei, Bronislaw Komorowski, care speră ca procesul de integrare europeană a Ucrainei se va consolida după alegerile parlamentare. „În prezent, trebuie să includem pe agendă un anumit pragmatism pentru a face presiune asupra autorităţilor ucrainene şi, în acelaşi timp, să luptăm pentru ca, după alegeri, Ucraina să primească o nouă şansă de a accelera procesul de integrare în lumea occidental”, a subliniat liderul polonez.

Contradictie diplomatica

Komorowski a mai menţionat că sentinţa dictată împotriva fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko este în contradicţie cu interesele Poloniei şi Ucrainei. „Condamnarea Iuliei Timoşenko reprezintă un obstacol dramatic în relaţiile dintre Ucraina şi Polonia, care prejudiciază interesele celor două state”, a subliniat Komorowski, adăugând că această problemă trebuie rezolvată. Totodată, preşedintele a făcut apel la ţările occidentale să nu iniţieze un boicot la adresa puterii de la Kiev.
Ucraina şi Uniunea Europeană au parafat Acordul de asociere pe data de 30 martie, însă pentru ca documentul să intre în vigoare acesta trebuie să fie semnat şi ratificat de Rada Supremă de la Kiev, de Parlamentul European şi de parlamentele naţionale ale statelor membre ale UE. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, nerespectarea drepturilor omului şi situaţia în care se află opoziţia din Ucraina reprezintă principalul obstacol pentru încheierea Acordului de asociere.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *