Polonia escaladeaza "razboiul oualor" impotriva Ucrainei

, , ,
 
Polonia escaladeaza conflictul cu Ucraina

Polonia escaladeaza conflictul cu Ucraina

Ucraina și Polonia nu vor organiza în acest an festivalul „Zilele bunei vecinătăți”, organizat de câțiva ani la granița comună, din cauza atacului cu ou asupra președintelui polonez Bronislaw Korowski, care a avut loc în orașul ucrainean Luțk, pe 14 iulie, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Leh Șopinski, unul dintre organizatorii din satul transfrontalier Mirce din voievodatul Liublinsk, a explicat că motivul anulării evenimentului, preconizat să aibă loc în zilele 10-11 august 2013, a fost incidentul din Luțk. „A fost încălcat principiul ospitalității, chiar dacă președintele nostru spune că nu trebuie să acordăm importanță incidentului”, a  spus polonezul. „Eu consideram că relațiile dintre polonezi și ucraineni devin din ce în ce mai bune, dar se vede că demonii mai joacă. Dacă cineva îl insultă pe președintele nostru, înseamnă că insultă și poporul polonez”, a mai declarat indignat Leh Șopinski.

Nemultumiri poloneze

Partea poloneză se mai declară nemulțumită de faptul că administrația regională Volâni din Ucraina a respins rezoluția Seimului polonez referitoare la tragedia din nord-vestul Ucrainei, în care au fost omorâți si etnici polonezi. În acea rezoluție era stipulat că evenimentele de acum 70 de ani au fost numite „epurare etnică cu urme de genocid”.
Festivalul „Zilele bunei vecinătăți” a fost organizat la granița dintre Ucraina și Polonia în ultimii cinci ani. Cele două maluri ale râului Bug erau unite cu un pod format din pontoane, pentru ca oaspeții festivalului să poată traversa granița polono-ucraineană. În acele zile aveau loc diverse concerte și întâlniri oficiale. În anul 2012 la festival au participat peste o mie de oameni.

Atac nationalist

Reamintim ca preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a fost atacat, recent, cu ouă în timpul unei vizite oficiale în Ucraina. Incidentul s-a întâmplat în oraşul Luţk, în cadrul unei ceremonii de comemorare a 70 de ani de la masacrul din regiunea Volînia. Un tânăr l-a bătut pe umăr pe liderul de la Varşovia şi a strivit un ou de sacoul oficialului. În apărarea şefului statului polonez au sărit bodyguarzii. Ulterior, tânărul a fost reţinut şi va fi cercetat pentru huliganism.
La randul lor, un grup de nationalisti polonezi au atacat cu oua cladirea ambasadei Ucrainei de la Varsovia, scandand lozinci nationaliste si cerand expulzarea ambasadorului ucrainean din Polonia.
Incidentul in care a fost implicat preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a avut loc la scurt timp după ce Komorowski a făcut apel la reconciliere istorica între ucraineni şi polonezi. Reamintim ca in timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mii de etnici polonezi si ucraineni au fost exterminaţi în masă in lupte interetnice, caracterizate de o serie de istorici drept “epurari etnice”. In acest moment, Polonia este unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai integrarii europene a Ucrainei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.