Polonia, acuzata ca nu sprijina integrarea europeana a Ucrainei

, , ,
 

Presedintele si premierul polonez Donald Tusk

Presedintele polonez Lech Kaczynski si Donald Tusk, seful guvernului de la Varsovia, au viziuni diferite in problema sprijinului Poloniei pentru integrarea europeana a Ucrainei

Guvernul polonez desfasoara o politica estica iluzorie si nu sprijina la nivelul cuvenit integrarea celui mai mare vecin direct al sau, Ucraina, la Uniunea Europeana (UE), a declarat seful delegatiei Parlamentului European pentru relatii cu Ucraina, Pavel Koval, informeaza agentia de presa Delfi, citata de mass-media romana. „Polonia nu acorda atentia cuvenita Ucrainei si eforturilor ei de a adera la UE”, a declarat Koval intr-un interviu pentru postul de radio TOK FM, preluat de agentiile de presa internationale.
Pavel Koval, care a detinut functia de ministru-adjunct al afacerilor externe in guvernul condus de partidul Lege si Justitie (PiS, acum in opozitie), a declarat ca politica actualului guvern polonez privind integrarea Ucrainei in UE „nu se soldeaza cu actiuni concrete”. „Trebuie sa ne intrebam care este interesul polonez: ca noi sa nu ramanem ultima tara din Est. De aceea, trebuie sa sprijinim Ucraina, insa in acest demers guvernul polonez este putin eficient”, considera Koval.
Reamintim ca actualul guvern, format de partidul liberal „Platforma civica”, se pronuntase in timpul campaniei electorale din 2007 pentru sprijinirea aspiratiilor de integrare europeana ale Ucrainei, dar si in favoarea unor mai bune relatii cu Rusia. PiS, care a condus Polonia din 2005 pana in 2007, ducea in plan politic extern o politica antiruseasca mai agresiva si, in opinia unor analisti, depunea mai multe eforturi pentru a sprijini apropierea Ucrainei de UE.

Influenta decisiva

Caracterul democratic al viitoarelor alegeri prezidentiale din Ucraina va deveni factorul care va influenta substantial relatiile dintre Ucraina si Uniunea Europeana, inclusiv pregatirea noului acord bilateral privind asocierea, a declarat recent la Bruxelles, europarlamentarul Pavel Koval. Oficialul european a fost ales sef al delegatiei compuse din 10 deputati ai Parlamentului European, care vor observa alegerile prezidentiale ucrainene impreuna cu delegatiile OSCE, Adunarii Parlamentare NATO si ale altor organizatii internationale.
Reamintim ca dupa alegerea sa in functia de sef al delegatiei Parlamentului European pentru relatii cu Ucraina, Pavel Koval, a declarat ca printre sarcinile delegatiei se numara pregatirea noului Acord de asociere dintre Ucraina si Uniunea Europeana, precum si dezvoltarea relatiilor parlamentare cu Ucraina. Deputatul polonez a declarat intr-un interviu acordat mass-media poloneza ca delegatia parlamentara pe care o conduce trebuie „sa desfasoare o activitate eficienta cu Rada Suprema, fara sa astepte rezultatele scrutinului prezidential din Ucraina”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.