Politizarea comunismului costa intre 3.000 si 10.000 de lei moldovenesti la Chisinau

, , , , ,
 

Lenin, miza strategica in politica moldoveneasca

Recenta decizie a Parlamentului de la Chisinau referitoare la interzicerea simbolurilor comuniste aduce in discutie si sanctiunile aspre pentru cei care vor continua sa le foloseasca in scopuri politice. Propagarea sau utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor regimului totalitar comunist va fi sanctionata cu doua tipuri de amenzi: pentru persoane fizice – pana la 3.000 lei, iar pentru persoanele juridice si cele cu functii de raspundere – pana la 10.000 lei. Aceste sanctiuni au fost aduse la cunostinta de catre presedintele Comisiei juridice, numiri si imunitati, Victor Popa, citat de agentia de presa Infotag. Potrivit deputatului PL, legea intra in vigoare la 1 octombrie si nu la data adoptarii si aceasta din motiv ca in Gagauzia a inceput campania electorala, iar alegerile propriu-zise vor avea loc in septembrie. „Noi, deputatii, am fost foarte intelegatori si nu am vrut sa cream dificultati Partidului Comunistilor care participa in aceasta campanie electorala cu secera si ciocanul ca simboluri ale formatiunii. insa, dupa 1 octombrie, situatia se va schimba si PCRM va trebui sa renunte la aceste simboluri”, a explicat sursa.

Chestiunea monumentelor sovietice, inca o problema

Totodata, Popa a remarcat ca condamnarea crimelor regimului totalitar comunist si interzicerea folosirii in scopuri politice a simbolurilor comuniste nu are drept scop scoaterea Partidului Comunistilor in afara legii. „E normal ca secera si ciocanul ca simboluri a unui regim criminal sa fie interzise. PCRM spune ca sub aceste simboluri s-au facut si lucruri bune. Nu negam acest lucru, dar sub aceste simboluri, de asemenea, au fost deposedati de averi, dusi in Siberia in lagare de concentrare si impuscati sute de mii de oameni”, a mai spus presedintele Comisiei parlamentare.
Referitor la edificiile construite pe vremea regimului totalitar, care au pe ele simbolica comunista, Popa a enuntat ca la aceasta problema se va reveni in continuare pentru a stabili cum vor fi utilizate si pastrate aceste monumente.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *