Politistii rusi tortureaza, dar vor sa atinga sublimul

, ,
 

Arestarea unor poliţişti acuzaţi că ar fi omorât doi suspecţi şi mărturiile primarului din Stavropol, care spune că a fost victima violenţelor în detenţie, au amplificat scandalul torturii practicate de poliţia rusă. În acest timp, ministerul de Interne face apel la oamenii de cultură să-i înveţe pe poliţişti să identifice sublimul şi să fie mai blânzi şi mai delicaţi.
Tot mai multe cazuri de violenţă şi acte de tortură comise de forţele de ordine au fost date în vileag de la începutul lunii martie, după ce un om a murit în Tatarstan, violat cu o sticlă de şampanie într-un comisariat. Comitetul rus de anchetă, care a anunţat marţi că iniţiază controale în toată ţara, a făcut publică arestarea a doi poliţişti în oraşul siberian Kemerovo, pentru că au supus torturii un deţinut până ce acesta a murit, vrând astfel să-l determine să recunoască mai multe crime.
Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că a arestat, în aceeaşi regiune, alţi doi poliţişti în cadrul unei anchete privind moartea unui om într-un comisariat în septembrie 2011. De altfel, Igor Bestuji, primarul oraşului Stavropol, în detenţie din 2 februarie, fiind acuzat de corupţie, a afirmat miercuri prin intermediul avocatului său că şi-a dezvăluit faptele de corupţie după îndelungi torturi şi ameninţări. „M-au lovit cu pumnii în cap, în ceafă, apoi mi-au pus un sac de plastic pe cap şi l-au legat. Apoi m-au ameninţat cu electrocutarea, apoi cu violul”, a povestit el într-o scrisoare citită de către avocata sa Inna Denisova în faţa unui tribunal.

Identificarea “sublimului”

Ministrul rus de interne Raşid Nurgaliev le-a adresat miercuri oamenilor de cultură rugămintea să-i înveţe pe poliţişti „să identifice sublimul, să fie delicaţi şi sensibili”, scrie presa din Rusia. Oficialul rus a cerut ajutorul reprezentanţilor cultelor şi oamenilor de cultură în educarea spirituală şi morală a angajaţilor din sistemul de interne, recunoscând, la o masă rotundă pe această temă, că „este nevoie de o nouă generaţie de poliţişti”, rezistenţi în faţa ameninţărilor profesionale şi a riscului „de deformare”.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a făcut din reforma poliţiei, afectată de corupţie, o prioritate a mandatului său, supunându-i cu precădere pe angajaţii din acest sistem unei proceduri de verificare a competenţei. Dar măsurile nu au avut efectul scontat şi, potrivit unui sondaj al Centrului Levada, 75% dintre ruşi consideră că situaţia poliţiei nu s-a ameliorat, iar 14% sunt de părere că aceasta chiar s-a înrăutăţit.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.