Politia kosovara va prelua de la NATO protejarea manastirii sarbe din Gracanica

de | aug. 16, 2010 | Balcani, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Trupele NATO de mentinere a pacii vor transfera responsabilitatea protejarii Manastirii Ortodoxe Sarbe din Gracanica politiei kosovare, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS

Manastirea Gracanica, reduta a etnicilor sarbi din Kosovo

Manastirea Gracanica, reduta a etnicilor sarbi din Kosovo

Trupele NATO de mentinere a pacii vor transfera responsabilitatea protejarii Manastirii Ortodoxe Sarbe din Gracanica politiei kosovare, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Comandantul KFOR, Markus Bentler, a declarat recent ca masura a fost luata ca rezultat al imbunatatirii situatiei de securitate din Kosovo. „Primul loc pentru care responsabilitatea va fi transferata Serviciului de Politie din Kosovo va fi Manastirea Gracanica, a declarat Bentler. Aceasta manastire, una dintre cele mai importante ale Bisericii Ortodoxe Sarbe din Kosovo, este situata la aproximativ 8 km sud-est de capitala kosovara, Pristina. „Transferul va avea loc la sfarsitul lunii august. Alte locuri protejate de KFOR vor fi transferate politiei din Kosovo intr-un ritm dinamic”, a mai precizat Markus Bentler. Decizia a fost luata la sediul NATO de la Bruxelles in data de 9 iulie „deoarce securitatea globala a Kosovo s-a imbunatatit considerabil in ultimii ani”. Bentler a adaugat ca Belgradul, „care a fost bine informat de dinainte” asupra acestei intentii, nu a fost de acord. De asemenea, Episcopul Teodosije de Lipljan a fost citat de presa declarand ca aceasta decizie nu a fost luata cu consimtamantul Bisericii Ortodoxe Sarbe si va periclita securitatea a opt manastiri din Kosovo. In luna martie KFOR a decis sa suspende temporar cooperarea cu Fortele de Securitate din Kosovo, dupa ce membri ai acestora au aparut in public purtand arme. Incidentul a avut loc la ceremonia de comemorare a unor fosti luptatori kosovari de gherila.

Autonomie creativa

Christopher Dell, ambasadorul Statelor Unite la Pristina, a declarat recent ca premierul kosovar Hashim Thaci este “pregatit sa ofere nordului Kosovo un fel de autonomie”, dupa modelul implementat in regiuni din Belgia, Austria sau alte tari vest-europene, relateaza radioul B92, citat de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. Nordul provinciei este locuit in majoritate de sarbi, care nu recunosc declaratia unilaterala de independenta a Kosovo, din 17 februarie 2008, si nici autoritatea Guvernului kosovar albanez, condus de Hashim Thaci.
“Nordul Kosovo are o natura specifica, iar premierul Hashim Thaci este pregatit sa gaseasca o modalitate creativa pentru a rezolva problema”, le-a declarat Dell jurnalistilor la Washington, comentand decizia Curtii Internationale de la Haga privind Kosovo. “L-am auzit spunand public in Kosovo, in mai multe randuri – public, cel putin o data si in mai multe ocazii in discutii private – ca in contextul unei Uniuni Europene care se compune din mai multe regiuni si acestea sunt recunoscute ca atare, el este pregatit sa caute solutii creative in care natura speciala a nordului Kosovo sa isi poata gasi locul in granitele statului unitar Kosovo”, a precizat ambasadorul Statelor Unite.”Dar sa recunoastem ca in Europa secolului XXI, exista loc pentru statut special – nu statut, acesta este cuvantul gresit – o natura speciala a regiunilor in cadrul unui stat unic. Pentru a fi mai clar, ne referim aici la aranjamente regionale de genul celor care exista in Belgia, Tirolul de Sud, in multe parti ale Europei”, a adaugat el.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *