Podurile, componentă strategică în relațiile dintre Kiev și Chișinău

de | nov. 8, 2023 | Știri | 0 comentarii

Rada Supremă de la Kiev a ratificat acordul dintre Guvernele R. Moldova și Ucrainei privind construcția podului rutier peste râul Nistru. Anunțul a fost făcut de deputatul ucrainean Iaroslav Jelezniak pe Telegram. Potrivit acestuia, pentru construcția podului vor fi alocate, în total, 5,044 miliarde hrivne (circa 125 milioane euro), relatează mass-media de la Chișinău. Astfel, […]

Rada Supremă de la Kiev a ratificat acordul dintre Guvernele R. Moldova și Ucrainei privind construcția podului rutier peste râul Nistru. Anunțul a fost făcut de deputatul ucrainean Iaroslav Jelezniak pe Telegram. Potrivit acestuia, pentru construcția podului vor fi alocate, în total, 5,044 miliarde hrivne (circa 125 milioane euro), relatează mass-media de la Chișinău.

Foto: https://gifp.md/ro/home/
Foto: https://gifp.md/ro/home/

Astfel, pentru anul 2023 au fost alocați 370 milioane hrivne (circa 181 milioane de lei), pentru 2024 vor fi alocate 2,237 miliarde hrivne (circa un miliard de lei), iar pentru anul 2025 statul ucrainean va oferi 2,437 miliarde hrivne (circa 1,1 miliarde de lei).

Amintim că, la frontiera de stat moldo-ucraineană, în zona localităților Cosăuți-Iampil, va fi construit un pod rutier peste râul Nistru. Potrivit autorităților, acest proiect va facilita legăturile economice între cele două țări, precum și conexiunile cu alte state. Mai exact, construcția podului va asigura conexiunea rețelei de drumuri prin zona de est a Republicii Moldova la rețeaua de drumuri trans-europene TEN-T. Acest lucru va avea drept rezultat facilitarea comerțului și mobilității cetățenilor, precum și va spori rolul pe care îl are Republica Moldova în calitate de legătură dintre statele Uniunii Europene și statele vecine.

Potrivit acordului, Guvernul Ucrainei va asigura finanțarea pentru proiectul tehnic, pentru construcția podului și pentru infrastructura conexă pe teritoriul său, iar Republica Moldova va asigura construcția infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul său. Lucrările urmează a fi finalizate până la finele anului 2025.

Acordul dintre Guvernele Republicii Moldova și Ucrainei privind construcția podului transfrontalier peste râul Nistru a fost semnat la Kiev la 12 iunie 2023.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *