Pod de carti peste Prut

, , ,
 

Romania au donat, in ultimii 20 de ani, milioane de carti pentru Republica Moldova

Romania a donat, in ultimii 20 de ani, milioane de carti pentru Republica Moldova

Liga Studentilor Basarabeni din Romania, la care este afiliat si Grupul de Initiativa al Romanilor din Basarabia Suceava, a initiat un proiect de dotare a scolilor rurale din Republica Moldova cu carte romaneasca, intitulat „Trimite o carte peste Prut !”. Liderul GIRB Suceava, Petru Ciolpan, a acordat un interviu pe aceasta tema mass-media.
I: Ce inseamna aceasta initiativa?
R: Este vorba despre o campanie desfasurata de catre Liga Studentilor Basarabeni din Romania, mebri careia suntem si noi. Aceasta liga reuneste organizatiilor studentilor si elevilor basarbeni la nivel national din zece orase. Aceasta campanie se desfasoara la nivel national. Am pornit plecand de la situatia actuala favorabila din punct  de vedere politic. Ma refer la partea de trecere a cartilor peste Prut si de la nevoia din satele din Republica Moldova de a avea carte in limba romana. In foarte multe sate de la noi din tara este lipsa de carte de limba romana.  Sunt foarte mute carti  ramase de pe vremea Uniunii Sovietice, adica sunt carti in limba rusa. De aceea,  noi cei care am plecat din Republica Moldova incercam sa-i ajutam pe cei care sunt acum acolo si stim ca au nevoie de carte in limba romana. De aceea, incercam sa facem un gest care tine de normalitatea relatiilor de pe cele doua maluri ale Prutului.
I: Proiectul este intitulat „Trimite o carte peste Prut”. Este cautata, este ceruta cartea scrisa in limba romana?
R: Sigur ca da, pentru ca suntem romani, in primul rand, si avem nevoie sa intretinem limba si cultura noastra. Pornim dela ideea ca suntem romani, este normal sa studiem, sa invatam din cartile in limba romana si nu din cartile vechi de  limba chirilica. De aceea, cu siguranta este nevoie si dorita aceasta carte in limba romana.
I: Ce spun profesorii, bibliotecarii din stanga Prutului?
R: Sunt foarte bucurosi sa auda de astfel de initiative din partea noastra si sunt bucurosi pentru ca nu sunt uitati. Si deja s-au dus pachete de carti, banuiesc si elevii vor primi  cu bucurie aceste carti.
I: Doritorii din dreapta Prutului ce trebuie sa faca pentru  a duce la indeplinire gestul donarii unor carti?
R: Nu trebuie sa faca absolut nimic.  Noi ne ocupam  de tot ce tine de donare, de la strangere  de la impachetarea cartilor pana la  transportul lor, pentru ca avem sprijin atat din partea autoritatilor din Romania cat si din partea autoritatilor din Republica Moldova.
I: Donatiile unde pot fi facute?
R:In Suceava, donatiile pot fi facute la Biblioteca Judeteana „I. G. Sbiera”, la secretariatul bibliotecii sau pot sa pun la dispozitie si doua numere de contact, in cazul in care cineva vrea mai multe detalii: 0756407054 sau 0757516469.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *