PLDM si PD fac public document constituirii Aliantei Politice pentru Moldova Europeana

, ,
 

Filat LupuLiberal-democratii si democratii de la Chisinau au facut public, luni, documentul de constituire a Aliantei Politice pentru Moldova Europeana (APME) ce contine principiile de functionare a coalitiei guvernamentale si doua anexe. Prima anexa face referire la partajarea principalelor functii din stat, cu exceptia celei de Presedinte a tarii. in cea de-a doua se regasesc ministerile si principalele agentii care vor fi conduse de reprezentanti ai celor doua partide, relateaza Unimedia.info. In acord sunt descrise principalele principii de munca ale Aliantei si modul de functionare ale ei. Prioritatea nationala a coalitiei va fi continuarea cursului de integrare europeana a tarii, se arata in document. Noua Alianta va avea mai multe structuri de conducere. Este vorba de Adunarea Generala a Aliantei, reuniunea liderilor Aliantei, Consiliul Aliantei, Consiliul parlamentar al Aliantei si Prezidiul Guvernului. Toata structura noii coalitii va fi asigurata de un secretariat.

Documentul prevede si partajarea functiilor in principalele institutii de stat. Astfel, Partidului Democrat Liberal ii revin noua ministere din cele 16. Printre acestea se numara Ministerul de Externe, al Finantelor, al Justitiei si Ministerul de Interne. De asemenea, PLDM va avea in subordinea sa ministereleApararii, Agriculturii, Mediului, Educatiei, dar si cel al Sanatatii.

Partidul Democrat va detine functia de cicepremier pentru Reintegrare si va conduce sapte ministere: Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltarii Regionale, si Constructiilor, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor. Tot democratilor le va reveni Ministerul Culturii, cel al Muncii si Protectiei Sociale, al Tehnologiei Informatiei, dar si cel al Tineretului si Sportului.

Documentul mai prevede si partajarea functiilor in autoritatile administrative centrale. Astfel, PLDM  va conduce Biroul National de Statistica, Agentia Moldsilva, dar si cea a Turismului. In schimb, PDM va controla Biroul Relatii Interetnice, Agentia Rezerve Materiale, dar si Agentia pentru Siguranta Alimentelor. De asemenea, din cele 10 comisii parlamentare, liberal-democratii si democratii vor detine cate doua comisii. Potrivit documentului, functia de presedinte al tarii nu este partajabila, pentru a evita o posibila criza politica.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *