Platon, Șor și Plahotniuc, băgați în gura Casei Albe

de | aug. 3, 2022 | REPUBLICA MOLDOVA | 0 comentarii

Un grup de congresmani americani au solicitat Casei Albe, Joe Biden, adoptarea de sancțiuni împotriva oligarhilor fugari Viaceslav Platon, Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. Aceștia sunt considerați ”vectori ai influenței nocive a Rusiei”, relatează mass-media de la Chișinău, citată de KP. Ofensivă parlamentară Patru influenți membri ai Congresului SUA, de la ambele partide, i-au trimis […]
Liderul PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc, contestat de o mare parte a populației din Republica Moldova
Liderul PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc, contestat de o mare parte a populației din Republica Moldova

Liderul PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc, contestat de o mare parte a populației din Republica Moldova

Un grup de congresmani americani au solicitat Casei Albe, Joe Biden, adoptarea de sancțiuni împotriva oligarhilor fugari Viaceslav Platon, Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. Aceștia sunt considerați ”vectori ai influenței nocive a Rusiei”, relatează mass-media de la Chișinău, citată de KP.

Ofensivă parlamentară

Patru influenți membri ai Congresului SUA, de la ambele partide, i-au trimis o scrisoare președintelui Joe Biden prin care îi solicită sancționarea celor trei mari oligarhi din Republica Moldova care au fugit din țară după ce procurorii au început privind fraude de sute de milioane de dolari.

Scrisoarea este semnată de șefii comisiilor de politică externă din Senatul SUA (Robert Menendez) și Camera Reprezentanților (Gregory W. Meeks), precum și de Michael T. Mccaul și James E. Risch – influenți membri ai celor două comisii.

Cei patru congresmani au adresat scrisoarea imediat după vizita premierului Natalia Gavrilița în SUA și îi cer președintelui Biden o susținere consecventă pentru o luptă mai eficientă cu corupția în Republica Moldova.

Vectori ai Rusiei

„Vă solicităm să luați o decizie cu privire la impunerea de sancțiuni față de persoanele de mai jos. Credem că acestea sunt responsabile de acte majore de corupție în Republica Moldova, printre care deturnarea bunurilor statului, exproprierea bunurilor private în folos personal, luare de mită și spălare de bani”, arată cei patru congresmani, indicând apoi cele trei nume de oligarhi fugari.

Oligarhii moldoveni sunt denumiți ”vectori ai influenței nocive a Rusiei”.

Liderii politici au invocat necesitatea ca președintele Biden să utilizeze instrumentul numit legea Magnitsky, care permite Casei Albe să sancționeze persoane străine.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *