Planul de atacare a Iranului este gata

de | aug. 2, 2010 | Alte regiuni, Razboi energetic, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Seful Statului Major Interarme american, amiralul Michael Mullen, a declarat ca un plan de atac al SUA impotriva Iranului este pregatit, daca Teheranul se doteaza cu arma nucleara, relateaza mass-media americana, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Rachetele iraniene ameninta Ierusalimul

Rachetele iraniene ameninta Ierusalimul

Seful Statului Major Interarme american, amiralul Michael Mullen, a declarat ca un plan de atac al SUA impotriva Iranului este pregatit, daca Teheranul se doteaza cu arma nucleara, relateaza mass-media americana, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. O actiune militara impotriva Iranului ar putea avea „consecinte nedorite care sunt dificil de anticipat intr-o zona incredibil de instabila”, a declarat amiralul Michael Mullen. Statele Unite nu pot lasa insa Teheranul sa se doteze cu arma nucleara, a continuat el. „Pentru a fi complet sincer, si o optiune, si cealalta ma ingrijoreaza mult”, a recunoscut oficialul. Mullen s-a declarat optimist ca eforturile diplomatice ale comunitatii internationale si sanctiunile pe care le impune Iranului vor determina Republica islamica sa isi abandoneze programul de imbogatire a uraniului. Totusi, „optiunile militare sunt pe masa si vor ramane”. „Sper ca nu vom fi nevoiti sa le utilizam, dar ele sunt importante si binecunoscute”, a mai declarat amiralul SUA.

Sistem american antiracheta partial

Armata Statelor Unite se apropie de momentul activarii unui sistem antiracheta partial in sud-estul Europei, probabil in Bulgaria si Turcia, parte a actiunilor de intensificare a eforturilor pentru contracararea amenintarii iraniene, afirma surse oficiale, citate de presa de la Washington. Potrivit unor oficiali de la Pentagon, Statele Unite se apropie de un acord in vederea instalarii unui radar terestru, probabil in Turcia sau Bulgaria. Instalatia ar permite ca prima parte a sistemului antiracheta sa devina operationala anul viitor. Urmatoarea etapa a activarii sistemului ar urma sa inceapa in 2015, Romania acceptand sa gazduiasca sisteme terestre Aegis. In 2018, sistemul se va extinde prin activarea unei alte instalatii Aegis in Polonia si a unor interceptoare SM-3 suplimentare.
In acelasi timp, armata americana colaboreaza cu Israelul si cu aliatii din zona Golfului Persic pentru construirea si modernizarea capacitatilor de aparare antiracheta. Statele Unite au instalat un radar terestru in Israel, in 2008, si intentioneaza sa monteze o instalatie similara intr-o tara araba. Astfel de radare ar urma sa semnaleze eventuale lansari de rachete din Iran.
Sistemele antiracheta din Europa, Israel si din Golful Persic sunt separate din punct de vedere tehnic, insa toate sunt proiectate sa fie coordonate si operate de armata americana. Spre exemplu, radarul israelian este operat de personal american si este deja functional, transmitand informatii navelor militare americane stationate in Marea Mediterana. Luate impreuna, aceste initiative constituie o incercare de contracarare a amenintarii iraniene cu rachete impotriva Orientului Mijlociu si Europei.

Israelienii se pregatesc intensiv in Romania

Fortele Aeriene israeliene isi vor spori exercitiile de antrenament in Romania, in pofida prabusirii unui elicopter saptamana trecuta, deoarece trebuie imbunatatita abilitatea pilotilor israelieni de a zbura in zone muntoase, relateaza presa israeliana. Israelul si Romania au inceput discutii privind viitoare exercitii comune de antrenament, in pofida accidentului aerian din Muntii Carpati, in urma caruia au murit sase militari israelieni si unul roman.
Conform evaluarilor, exercitiile trebuie sporite pentru ca, in cazul in care accidentul de saptamana trecuta a fost cauzat de o eroare umana, asa cum sugereaza rezultatele initiale, este nevoie de imbunatatirea abilitatii pilotilor israelieni de a zbura in zone muntoase precum cea din Romania.
Exercitiul specific in timpul caruia un elicopter israelian de tip Sikorsky CH-53 Yasour s-a prabusit lunea trecuta simula o misiune de cautare-salvare in zone nefamiliare. Muntii Carpati sunt cunoscuti pentru varfurile inalte, vremea instabila si padurile dese, conditii in care pilotii israelieni nu se antreneaza frecvent.
Exercitiile Fortelor Aeriene israeliene in Romania sunt esentiale si trebuie privite in contextul pregatirii unui posibil conflict, avand scopul imbunatatirii capacitatii de lupta intr-un relief dificil, similar cu cel din statele vecine Israelului, afirma, la sfarsitul lunii iulie, adjunctul ministrului israelian al Apararii. „Zburam in Romania pentru a ne antrena in conditii care sa ne permita sa actionam oriunde, inclusiv in state care nu sunt in imediata vecinatate a noastra, dar si pentru a putea patrunde in state arabe”, declara Matan Vilnai, adjunctul ministrului israelian al Apararii, intr-un interviu acordat presei de la Ierusalim. „Este complicat sa ajungem acolo; nu este usor. Ne straduim sa deprindem abilitati care merg dincolo de conditiile din Israel, cu care deja suntem obisnuiti”, explica Vilnai, subliniind ca exercitiile aeriene din Romania ar trebui intelese in contextul pregatirii pentru un posibil conflict. „Zona de actiune imediata nu mai este la frontiera noastra. Este in interiorul statelor vecine. De aceea, capacitatea de a lucra la o astfel de distanta trebuie exersata permanent. Pana acum nu procedam asa. Dar acum a devenit o practica a armatei israeliene”, adauga Vilnai.

Stare de razboi

Site-ul israelian DEBKAfile a difuzat informatia ca prabusirea elicopterului s-a produs in ultimul stadiu al unui exercitiu militar comun romano-israelian care simula un atac asupra capacitatilor nucleare ale Iranului. In linie dreapta, distanta dintre Tel Aviv si unitatea nucleara iraniana de la Nataz este de 1.600 km. O sursa militara israeliana sustine ca armata israeliana coopereaza cu tari precum Romania, Grecia si Bulgaria, care se afla aproximativ la aceeasi distanta fata de Israel.
La sfarsitul lunii iunie 2010, aceeasi sursa anunta ca Teheranul a declarat stare de razboi la frontiera sa de nord – vest, fortele Garzilor Revolutionare fiind comasate in regiunea Marii Caspice. Autoritatile de la Teheran sustin ca Statele Unite si Israelul se pregatesc sa atace instalatiile nucleare iraniene, fortele militare ale celor doua state fiind concentrate in bazele militare si aeriene din Azerbaidjan. Anuntul a fost facut de generalul de brigada Mehdi Moini, comandantul Garzilor Revolutionare din zona, care a precizat ca “mobilizarea este un raspuns la prezenta trupelor americane si israeliene la granita de vest”. Moini a adugat ca o serie de state din vest alimenteza conflictele etnice pentru a destabiliza situatia din regiune.
Conform agentiei Debka, o serie de surse iraniene au indicat ca in ultimele zile, Israelul ar fi transferat in secret un numar mare de bombardiere strategice in bazele din Azerbadjan, prin Georgia, iar forte speciale americane sunt concentrate si ele in zona, fiind pregatite pentru a declansa un atac impotriva Iranului.

Iranul ameninta cu incendierea Tel Aviv-ului

Iranul va ataca orasul Tel Aviv, in cazul unei operatiuni militare israeliene impotriva controversatului program nuclear iranian, a amenintat ambasadorul iranian la ONU, Mohammad Khazai. „Daca regimul sionist comite cea mai mica agresiune impotriva teritoriului iranian, vom da foc orasului Tel Aviv”, a declarat Mohammad Khazai, in orasul Kashmar, situat in nord-estul Iranului. Potrivit lui Khazai, zvonurile privind un atac israelian impotriva Iranului sunt „un semn ca inamicului ii este teama”. Autoritatile iraniene ameninta frecvent ca vor riposta in cazul unui atac al Israelului sau Statelor Unite.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *