Plangere in justitie pentru asasinarea cu poloniu a lui Yasser Arafat

, , ,
 

Văduva lui Yasser Arafat, Suha Arafat, a anunţat marţi că depune plângere pentru asasinare, după descoperirea de poloniu pe efectele personale ale fostului lider palestinian.
Această plângere, cu constituire ca parte civilă, va fi înmânată în numele Suhei Arafat şi a fiicei sale minore, Zahwa, decanului judecătorilor de instrucţie de la Tribunalul marii instanţe din Nanterre, potrivit unui comunicat difuzat de cabinetul avocatului francez Pierre-Olivier Sur.  “Această plângere pentru asasinat, care este îndreptată împotriva X – în aşa fel ca Suha şi Zahwa Arafat să nu acuze pe nimeni: nici stat, nici guvern, nici individ – nu este prescrisă, deoarece ea intervine după mai puţin de 10 ani de la producerea faptelor şi nu are alt obiectiv decât să stabilească adevărul despre soţ şi tată”, indică textul, adăugând că “Suha şi Zahwa Arafat au încredere deplină în justiţia franceză şi, pentru a-i permite să-şi îndeplinească misiunea într-o independenţă totală, ele nu vor oferi nici un interviu în cursul informării judiciare”.
Liderul palestinian a decedat pe 11 noiembrie 2004 la spitalul militar Percy, în apropiere de Paris şi se pare că ar fi fost otrăvit cu poloniu radioactiv, asemenea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko. Concluziile au fost trase după relizarea unor analize efectuate într-un laborator din Elveţia şi citate într-un documentar difuzat de televiziunea Al-Jazeera. Analizele au fost efectuate asupra unor probe biologice prelevate din efectele personale ale liderului palestinian, returnate văduvei acestuia, Souha, de spitalul militar din Percy, la sud de Paris, unde a murit Arafat, potrivit directorului Institutului pentru Fizica Radiaţiilor din Lausanne, Francois Bochud.
“Concluzia este că am găsit un nivel semnificativ de poloniu în aceste eşantioane”, a adăugat acesta în documentar, care a fost realizat în urma a nouă luni de anchetă, potrivit Al-Jazeera. Yasser Arafat, care s-a îmbolnăvit la Ramallah, în Cisiordania, a decedat la 11 noiembrie 2004 la Percy. Moartea sa a rămas o enigmă, cei 50 de doctori care s-au ocupat de îngrijirea sa medicală neprecizând motivul exact al deteriorării rapide a stării sale de sănătate. Palestinienii au acuzat Israelul că l-ar fi otrăvit.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *