PL si PD fac in continuare front comun impotriva lui Filat

de | mart. 12, 2013 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Premierul demis Vlad Filat este in continuare contestat de fostii colegi de alianta din PL si PD care nu il mai vor premier, in ciuda faptului ca PLDM insista pentru ca Filat sa revina in fruntea unui nou guvern AIE 3. Primarul Chisinaului si prim-vicele PL, Dorin Chirtoaca a declarat ca Filat se face vinovat […]

Ghimpu-Lupu-Filat1

Premierul demis Vlad Filat este in continuare contestat de fostii colegi de alianta din PL si PD care nu il mai vor premier, in ciuda faptului ca PLDM insista pentru ca Filat sa revina in fruntea unui nou guvern AIE 3. Primarul Chisinaului si prim-vicele PL, Dorin Chirtoaca a declarat ca Filat se face vinovat de izbucnirea acestei crize. „Vlad Filat a denuntat Acordul de constituire a Aliantei fara sa se consulte cu propriul partid”, a declarat Chirtoaca. Acesta a fost contrazis in replica de vicepresedintele PLDM, Valeriu Strelet, care a spus ca liderul formatiunii s-a consultat pe 12 februarie cu biroul politic. Chirtoaca a mai spus ca prin denuntarea Acordului Aliantei, „a avut loc suicidul politic (al lui Filat -n .r.). „Prin denuntarea Acordului s-a renuntat la functia de prim-ministru. Regula europeana spune urmatoarele: daca renunti la o majoritate in Parlament, automat renunti la functie”, a mai precizat edilul Chisinaului. De cealalta parte, Strelet este de parere ca PLDM a incercat sa schimbe doar principiile de partajare a functiilor, pentru ca unele institutii sa nu fie impartite dupa criterii politice, anunta Unimedia. „Nu am fost auziti. A fost nevoie sa se intample o tragedie pentru ca cu totii sa ne dam seama ca la Procuratura se intampla lucruri urate, dirijate de un cerc ingust de oameni. 13 februarie a fost unica solutie de a rupe un cer vicios. Privind in urma, noi avem foarte multe situatii cand Guvernul activa ca unul minoritar, de sacrificiu. Se cerseau voturile de la anumite componente ale Aliantei pentru a vota legi importante pentru parcursul nostru european, inclusiv politica bugetar-fiscala, bugetul de stat, etc., in schimbul unor compromisuri: sa nu ne grabim voturi cu deseurile de metale, sa nu facem Comisie parlamentara pe mersul anchetei penale in Republica, etc. Apelul nostru nu a fost sa rupem Alianta, ci sa semnam rapid un nou”, a adaugat vicepresedintele PLDM.

Democratii lui Lupu, sceptici in privinta negocierilor

Democratii sunt si ei de aceeasi parere cu colegii lor de la PL. Vicepresedinte PD, Valeriu Lazar sustine ca atat timp cat se va insista pe o anumita candidatura, atat timp cat vor fi preconditii si ultimatumuri, negocierile nu vor avea succes. „Trebuie sa depersonalizam cat mai mult acest proces de identificare a unei candidaturi. Prim-ministrul trebuie sa se ocupe in primul rand in a face echipa in Guvern, mai putin sa aiba grija de a-si face imagine politica. Cand premierul face o evaluare a unui ministru delegat, cum o face? in calitate de premier sau de lider de partid?”, a precizat Lazar. Presedintele Nicolae Timofti urmeaza sa aiba, in aceasta sptamana, consultari cu fractiunile parlamentare in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *