Permise de liberă circulaţie în România pentru cetăţenii moldoveni

, , , ,
 

logo-mae-60x601Cetăţenii moldoveni care vor primi, începând de miercuri, permisele de mic trafic de frontieră vor avea o serie de drepturi, dar vor trebui să respecte şi o serie de condiţii, în caz contrar riscând să primească amenzi sau chiar să le fie anulat permisul, informează Ministerul  Afacerilor Externe. Instituţia atrage atenţia că autorităţile de frontieră au dreptul să refuze intrarea sau să reducă termenul de şedere pe teritoriul României.

Pe de altă parte, posesorul permisului de mic trafic poate fi sancţionat cu amendă sau cu revocarea sau anularea permisului de mic trafic de frontieră în anumite cazuri. Astfel, la depăşirea perioadei de şedere neîntreruptă de 90 zile sau a zonei de frontieră, stabilită prin acord şi cuprinsă între 30 şi 50 de kilometri, amenda care va fi aplicată variază între 600 şi 1.200 de lei, iar posesorul va fi returnat în Republica Moldova.

Dacă la controalele efectuate, posesorul nu are permisul asupra sa, l-a înstrăinat sau refuză să îl prezinte autorităţilor române, precum şi în situaţia în care nu respectă termenul de 5 zile pentru declararea furtului, pierderii, deteriorării sau distrugerii permisului de mic trafic de frontieră, amenda este de la 100 de lei până la 500 de lei.

Totodată, MAE atrage atenţia că persoanele rezidente în zona de frontieră pot intra în posesia unui permis de mic trafic de frontieră iniţial cu valabilitate de 2 ani. În cazul în care nu vor încălca prevederile Acordului, valabilitatea celui de-al doilea permis poate să fie extinsă până la 5 ani. În orice caz, perioada de valabilitate a permisului de mic trafic de frontieră nu poate depăşi perioada de valabilitate a paşaportului titularului.

MAE estimează că de prevederile Acordului privind micul trafic de frontieră beneficiază aproximativ 1 milion de cetăţeni ai Republicii Moldova cu domiciliul în 361 de localităţi de frontieră.
Potrivit Meadiafax, 2.379 de dosare pentru obţinerea permisului de mic trafic de frontieră au fost depuse începând de la 1 martie la Consulatul general al României la Chişinău.

Un număr de 441 de permise de mic trafic sunt deja gata iar distribuirea lor va începe de miercuri, în condiţiile prevăzute în Acordul de mic trafic cu Republica Moldova, potrivit MAE.

Premierul Emil Boc se va afla, miercuri, în vizită, la Chişinău, unde va înmâna, împreună cu omologul său moldovean, Vlad Filat, primele permise de mic trafic la frontieră pentru cetăţenii Republicii Moldova care domiciliază în localităţi aflate în apropierea graniţei.

Posesorii permiselor de mic trafic de frontieră pot călători fără viză în zona de frontieră, respectiv în partea din teritoriul României care nu depăşeşte 30 de kilometri la frontiera cu Republica Moldova. Unităţile administrativ teritoriale care sunt situate parţial în zona de 30 de kilometri şi parţial în zona cuprinsă între 30 şi 50 de kilometri de la frontiera comună sunt considerate ca aparţinând zonei de frontieră.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *