Pericol de razboi nuclear in Coreea

, , ,
 

Armata nord-coreeana mimeaza razboiul cu SUA si aliatii sai

Armata nord-coreeana mimeaza razboiul cu SUA si aliatii sai

Cooperarea americano-sud-coreeana ar putea declansa un razboi nuclear in regiune deoarece Sudul a inceput manevrele militare in contextul persistentei tensiunii la aproape trei saptamani dupa bombarea de catre Coreea de Nord a insulei sud-coreene Yeonpyeong, a avertizat Phenianul, citat de mass-media regionala. Manevrele navale efectuate de Sud se vor desfasura pe parcursul acestei saptamani in 27 de locatii. Dupa atacul nord-coreean asupra insulei Yeonpyeong, Coreea de Sud a efectuat exercitii militare comune cu SUA si a continuat cu exercitii de artilerie, in pofida avertismentului Coreii de Nord ca aceste manevre vor agrava tensiunea.
Un comandant al Statului Major sud-coreean a incercat sa diminueze semnificatia exercitiilor militare din aceasta saptamana, afirmand ca ele sunt manevre de rutina si nu se vor desfasura in apropierea granitei maritime disputate de cele doua Corei, unde a avut loc atacul luna trecuta.
Coreea de Nord a acuzat de asemenea Sudul de colaborare cu SUA si Japonia pentru a intensifica presiunea asupra Phenianului. Reamintim ca oficiali sud-coreeni si americani din domeniul apararii s-au reunit luni la Seul pentru convorbiri privind Coreea de Nord si alte subiecte ce sunt abordate in mod constant in discutiile privind domeniul apararii, potrivit Ministerului sud-coreean al Apararii.

SUA vor sta umar la umar cu Coreea de Sud

Luni, dupa ce Coreea de Nord a acuzat colaborarea Coreei de Sud cu SUA si Japonia avertizand asupra unui razboi nuclear in peninsula, seful marelui stat major, amiralul Mike Mullen, a declarat la randul lui ca in peninsula coreeana creste pericolul unui razboi sau al unor ostilitati. Amiralul Mullen spune ca provocarile Coreei de Nord sunt legate de pregatirile preluarii puterii de catre Kim Jong -Un fiul actualului lider de la Phenian, Kim Jong -Il. Intr-o demonstratie de unitate ministrii de externe ai Coreei de Sud si Japoniei s-au intalnit saptamana trecuta in Washington cu secretarul de stat Hillary Clinton, aratand ca nu vor relua negocierile cu Phenianul propuse de China pana cand Phenianul nu isi va schimba atitudinea.
Amiralul Mike Mullen a vizitat saptamana trecuta Coreea de Sud avertizand Phenianul sa puna capat “atitudinii beligerante iresponsabile”. Luni, inalti oficiali ai Apararii americani si sud coreeni au avut convorbiri in Seul asupra Coreei de Nord, convorbiri deschise de declaratia adjunctului asistentului secretarului apararii, Michael Schiffer, ca “SUA vor sta umar la umar cu Coreea de Sud in fata provocarilor Coreei de Nord”. Saptamana aceasta, adjunctul secretarului de stat James Steinberg va vizita China pentru convorbiri asupra Coreei de Nord in mijlocul presiunilor internationale ca Beijingul sa-si foloseasca influenta diplomatica pentru a convinge Phenianul sa puna capat provocarilor. Steinberg se va deplasa ulterior la Seul si Tokio.

Japonia isi muta trupele in sud

Administratia americana si-a intensificat eforturile diplomatice asupra Chinei acuzand liderii de la Beijing ca ar permite Coreei de Nord sa inceapa un program de imbogatire a uraniului si sa lanseze atacuri impotriva Coreei de Sud. Ca raspuns la ceea ce pare asentimentul tacit al Chinei fata de actiunile Phenianului, Washington-ul isi redefineste relatiile cu Coreea de Sud si Japonia creand, in mod potential un bloc anti-China in nord-estul Asiei pe care oficialii americani spun ca nu il doresc dar ca ar putea avea nevoie de el.
Semnale clare privind escaladarea tensiunilor in regiune vin si de la Japonia care, in ceea ce ar putea fi cea mai ampla revizuire a a strategiei sale de aparare post razboi rece, ar urma sa isi reduca fortele de artilerie si echipamentele blindate indreptate catre nord, spre Rusia, pentru a crea unitati mai mobile care ar putea raspunde unei prezente crescande a Chinei in apropierea insulelor disputate din sud.
Realinierea fortelor militare nipone vine intr-un moment in care Washingtonul cere Japoniei sa isi creasca rolul militar in estul Asiei ca raspuns la recentele provocari ale Coreei de Nord dar si la pozitia din ce in ce mai in forta a Chinei in regiune. Noua strategie militara a Japoniei care ar urma sa fie facuta publica saptamana aceasta va prevedea o mai mare integrare a fortelor armate nipone cu cele americane.
De la o disputa retorica initiala cu administratia Obama asupra bazei aeriene americane de pe insula Okinawa, noul guvern de la Tokio s-a apropiat de Washington in urma conflictului diplomatic cu China de acum trei luni in legatura cu disputatele insule din Marea Chinei de Est si cu ingrijorarile privind programul nuclear al Coreei de Nord.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *