Pensionarul Smirnov, pe farasul Moscovei

, , , ,
 

Igor-Smirnov-65476

Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, trebuie sa fie schimbat, pentru a fi reluate negocierile in formatul 5+2 in vederea solutionarii conflictului transnistrean, scrie Kommersant, care sustine ca Moscova i-ar fi promis protectie lui Smirnov, daca renunta sa participe la alegerile din decembrie. Moscova crede ca noua conducere de la Tiraspol ar putea fi mai usor de convins in legatura cu necesitatea reglementarii conflictului transnistrean, scrie ziarul financiar rus Kommersant

Esec total

O noua runda de consultari informale in formatul 5+2 privind conflictul transnistrean a avut loc marti la Moscova, insa discutiile in vederea reluarii negocierilor oficiale au esuat, din cauza pozitiei inflexibile a reprezentantilor de la Tiraspol. Potrivit publicatiei ruse, autoritatile de la Moscova s-au si gandit unde il vor trimite pe liderul de la Tiraspol, in cazul in care acesta renunta la un nou mandat de presedinte. Moscova i-ar fi promis lui Smirnov ca ii asigura securitatea lui si a familiei sale, daca renunta sa participe la alegerile pentru presedintele administratiei de la Tiraspol.

Sub aripa Moscovei

Publicatia mai scrie ca autoritatile ruse i-ar fi promis lui Smirnov ca ii vor proteja si afacerile daca decide sa nu mai candideze. Deocamdata, Igor Smirnov nu a raspuns in niciun fel la propunerile Moscovei, noteaza Kommersant.ru. De altfel, Moscova a sugerat si in aprilie ca nu-l mai vrea pe Igor Smirnov lider al regiunii transnistrene, considerand ca sta in calea solutionarii dosarului transnistrean. Igor Smirnov a avut in aprilie la Kremlin o intrevedere cu seful administratiei prezidentiale ruse, Serghei Naraskin, si cu seful Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patrusev, iar la discutii i s-a sugerat sa nu mai candideze pentru un al cincilea mandat, ci sa faca o „rotatie a cadrelor”. Alegeri prezidentiale vor avea loc in decembrie in regiunea transnistreana, iar iderul regimului separatist de la Tiraspol a refuzat sa spuna daca va candida sau nu pentru al cincilea mandat. Deocamdata, Igor Smirnov are doi contracandidati la alegerile din regiunea separatista. Unul dintre ei este presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Anatol Kaminski, iar celalalt – politicianul Evgheni Sevciuk, cel pe care ambasadorul Rusiei la Chisinau, Valeri Kuzmin, l-a recunoscut drept „ministrul de externe”. Din greseala evident, au spus cei de la MAE rus.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.