Peninsula Coreea e un butoi cu pulbere

, , ,
 

Armata sud-coreeana, pregatita pentru un nou razboi

Armata sud-coreeana, pregatita pentru un nou razboi

Consiliul de Securitate al ONU ar fi in favoarea trimiterii unui reprezentant in Coreea de Nord si Coreea de Sud cu sarcina de a aplana tensiunile militare in crestere din peninsula coreeana, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a declarat in urma reuniunii cu usile inchise despre situatia din peninsula coreeana, ca secretarul general al ONU Ban Ki-moon ar trebui sa ia in considerare trimiterea unui reprezentant, o masura care nu necesita aprobarea Consiliului si nu reprezinta „un subiect controversat”. Ciurkin a mai spus ca in cazul in care Consiliul ar fi probat ideea sa privind lansarea unui apel la „maxima retinere”, chestiunea trimisului special ar fi fost adoptata rapid. Rusia a initiat eforturile din cadrul Consiliului de Securitate de a incerca sa previna un conflict militar intre Coreea de Nord si Coreea de Sud. Ciurkin a declarat ca apelul sau la „retinere maxima” a fost potrivit data fiind lipsa unui mijloc diplomatic de a aplana tensiunile, inclusiv revenirea la discutiile in format de sase la care iau parte cele doua Corei, Rusia, China, SUA si Japonia.
Consiliul de Securitate nu a ajuns, la sfarsitul saptamanii trecute, la o pozitie comuna privind raspunsul la situatia din peninsula coreeana, a declarat Ciurkin, adaugand ca membrii Consiliului s-au aratat in favoarea propunerii de a trimite un reprezentant al ONU pentru a purta discutii atat cu Phenianul cat si cu Seulul. Consiliul s-ar putea intalni din nou luni pentru a continua discutiile, a dezvaluit ambasadorul rus.

Reactie in lant

SUA se tem de o posibila „reactie in lant” intre Phenian si Seul in urma exercitiilor de artilerie cu munitie reala efectuate in Coreea de Sud, a afirmat recent vicepresedintele comitetului statului major american, generalul James Cartwright. „Ceea ce ne ingrijoreaza in mod special este daca acestea sunt prost intelese si daca Coreea de Nord va vedea in ele o oportunitate de a trage beneficii replicand acestor tiruri, ceea ce ar putea antrena o reactie in lant”, a declarat generalul Cartwright. Chiar daca aceasta zona a exercitiilor este cunoscuta si utilizata de mult timp de Seul, SUA se tem de o „escaladare” a conflictului, a adaugat generalul Cartwright.

Exercitii pe Yeonpyeong

Coreea de Sud a demarat recent manevrele militare cu tiruri reale, pe insula bombardata recent de Phenian, in pofida amenintarilor Coreei de Nord, a anuntat Ministerul sud-coreean al Apararii. Ceata a intarziat demararea acestor exercitii, prevazute initial pentru sfarsitul diminetii. Ministerul Apararii a precizat ca manevrele vor dura mai putin de doua ore. Civilii de pe insula sud-coreeana Yeonpyeong, bombardata la 23 noiembrie de Coreea de Nord, si cei de pe alte patru insule invecinate, au primit ordinul sa intre la adapost rapid, in cursul diminetii. Un consemn similar a fost comunicat tuturor insulelor din Marea Galbena aflate la frontiera Coreei de Nord, potrivit unui purtator de cuvant al Statului Major Interarme al Armatei sud-coreene. La sfarsitul saptamanii trecute, Phenianul a promis un „dezastru” daca Coreea de Sud nu renunta la manevrele militare pe insula Yeonpyeong.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *