PDM si PL se acuza reciproc de sabotarea negocierilor pentru formarea unui nou guvern la Chisinau

de | ian. 6, 2015 | R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

In ciuda faptului ca fortele proeuropene au castigat alegerile parlamentare din Republica Moldova si au 55 de mandate (din 101), liderii partidelor pro-europene nu reusesc sa ajunga la un numitor comun. Nemultumirile sunt legate in special de fuctiile pe care liderii formatiunilor ar urma sa le ocupa in angrenajul noii puteri de la Chisinau. Pe […]

diacov ghimpu

In ciuda faptului ca fortele proeuropene au castigat alegerile parlamentare din Republica Moldova si au 55 de mandate (din 101), liderii partidelor pro-europene nu reusesc sa ajunga la un numitor comun. Nemultumirile sunt legate in special de fuctiile pe care liderii formatiunilor ar urma sa le ocupa in angrenajul noii puteri de la Chisinau. Pe de o parte, PDM ii acuza pe liberi ca sunt inflexibili si ca vor prea multe functii pentru pozitia a treia ocupata la alegeri, iar PNL sustine ca nu va mai face concesii si ca vrea cu adevarat ca viitoare configuratie sa vina in intampinarea nevoilor cetatenilor si inspre reforma totala, nu doar o impartire a influentei politice intre liberal-democrati si democrati. Reticenta liberalilor vine dupa ce, in precedenta guvernare, acestia au fost scosi din Executiv iar o parte dintre membrii sai au aderat la un nou partid – Partidul Liberal Reformator – ce si-a continuat parcursul la guvernare.

Unul dintre liderii PDM, Dumitru Diacov, a declarat luni intr-un interviu pentru Europa Libera ca liberalii boicoteaza negocierile si vor functia de presedinte al tarii. „Am vazut ca cineva din subiectii negocierilor se plimba cu schiurile (…) Din aceste motive sigur ca negocierile nu au avut loc si discutii despre negocieri nu puteau avea loc”, a declarat Diacov cu referire la liderul PL, Mihai Ghimpu. El a mai spus ca „partajarea functiei de presedinte al Republicii Moldova este o aberatie acum”. Pe de alta parte, Mihai Ghimpu, a declarat ca vechea coalitie pro-europeana nu mai poate functiona pe aceleasi principii si ca este nevoie de reforme reale. „Nu vreau in opozitie. Eu vreau sa construim, vreau sa facem lucruri bune, dar nu vreau cum este asa sa ramana. Nu accepta, inseamna ca nu vor schimbarea. Ei nu vor sa combatem coruptia, ei nu vor sa se opreasca de privatizari. Dar asa eu nu vreau. Eu si partidul, colegii mei, nu am venit in lupta aceasta pentru a fura cetatenii. Noi am avem cu totul alta misiune – eliberarea”, a declarat Ghimpu.

El a mai acuzat faptul ca intr-o luna de zile PLDM si PDM au organizat doar patru runde de negociere si ca PDM isi doreste si functia de presedinte al tarii si cea de sef al Parlamentului. „Da. si una-doua se invart in jurul presedintelui. Ca presedintele e in functie, dar ce, noi vrem acum sa-l impartim pe presedinte? Conform regulilor, cand iti asumi actul guvernarii, aceasta inseamna si parghii. Parghii inseamna functii. De ce PD sa aiba si spicher, si presedinte?”, a declarat Ghimpu.

Autor

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *