PCRM, in cadere libera in Republica Moldova

, , , , ,
 

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, pierde teren in Republica Moldova

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, pierde teren in Republica Moldova

Un sondaj de opinie publica, prezentat recent la Chisinau de directorul IMAS-INC, Doru Petruti, arata ca PCRM nu se mai bucura de cea mai multa incredere din partea populatiei, fiind intrecut la acest capitol de Partidul Liberal Democrat. PLDM se bucura de oarecare si foarte multa incredere din partea a 27 si respectiv 15%  din alegatorii intervievati. Oarecare incredere in PCRM au 19 la suta din respondenti, iar 16% au foarte multa incredere. La fel ca in cazul PLDM, oarecare incredere in Partidul Democrat au 27% din respondenti, in timp ce 8 la suta au foarte multa incredere in aceasta formatiune. 21 la suta din respondenti au spus ca au oarecare incredere in Partidul Liberal si 9% – foarte multa incredere. 14% au oarecare incredere in Alianta „Moldova Noastra” si 2% – foarte multa incredere, scrie presa de la Chisinau, preluata de KARADENIZ PRESS.

Amenintari politice

IMAS-INC Chisinau nu a dat insa publicitatii intentiile de vot si ratingul partidelor politice, asa cum facea de obicei. Doru Petruti a declarat pentru Europa Libera ca este indreptatit sa recurga la acest gest. „Suntem indreptatiti sa avem punctul asta de vedere pentru ca lucrurile au ajuns la un punct in care suntem nevoiti sa luam o pozitie si de asta vrem s-o facem public…”, a spus acesta. Potrivit lui Petruti, sondajul pe care l-a realizat IMAS pe finalul lunii iulie si inceputul lunii august are multe date interesante. „Politicienii din Moldova se raporteaza la sondaje doar atunci cand au nevoie si cand rezultatele le sprijina discursul, in rest vedeti ca fiecare, se pare ca, detine sondaje care arata mai „grozav” pentru fiecare partid in parte. E o imposibilitate matematica – sunt doar 100 de procente care pot fi impartite ca intentie de vot, iar facand suma a celor spuse de politicieni intotdeauna ajungem pe la 180%. Nu ascundem si o sa facem si lucrul asta public – exista presiune, exista telefoane, exista solicitari de a schimba datele sondajelor. Noi o sa facem astazi un prim pas spre performanta, spre credibilitate, spre o atitudine constructiva – eu cred ca mass-media va fi de partea noastra si sper ca si politicienii, incet-incet, sa inteleaga ca sondajele se folosesc de 70-80 de ani in alte parti si ca modalitatea in care trebuie sa se raporteze la ele nu este aceea de a sparge oglinda in care se reflecta imaginea lor”, a mentionat directorul IMAS.

Prezenta la referendum

73% din respondentii sondajului de opinie au declarat ca se vor prezenta la referendumul constitutional de modificare a modului de alegere a sefului statului, fixat pentru data de 5 septembrie. In acelasi timp, 12% din intervievati spun ca nu se vor prezenta la urne, iar 15 la suta inca nu s-au decis. Solicitat la conferinta de presa sa dea o prognoza referitoare la prezentarea la referendum, Doru Petruti, directorul general al IMAS-inc, a opinat ca cel putin 50 la suta din alegatori se vor prezenta la referendum. Intrebati de operatorii intreprinderii cum vor vota la referendum, 91% din intervievati au raspuns ca vor vota „pentru” si doar 3 la suta – „impotriva”, iar 6% inca nu au luat o decizie. In caz ca referendumul s-ar desfasura duminica viitoare, 64% din alegatori au spus ca vor vota „pentru”, iar 12% – „impotriva”. 17% raman indecisi.

Sprijin romanesc

Peste o treime din cetatenii Republicii Moldova considera ca romanii ii considera inferiori si tot atatia cred ca romanii se comporta arogant atunci cand discuta cu ei, arata rezultatele aceluiasi sondaj. Astfel, 35% dintre cei intervievati au fost de acord cu afirmatia ca romanii ii considera pe moldoveni inferiori, in timp ce 31% au fost acord cu aceasta in mica/foarte mica masura. in acelasi timp, 34% au fost de acord cu faptul ca romanii se comporta arogant atunci cand discuta cu moldovenii, in timp ce 40% considera ca neadevarata aceasta afirmatie. Respondentii de alte nationalitati, precum rusii si ucrainenii din Republica Moldova, sunt cei care cred in mai mare masura ca romanii se comporta arogant, potrivit rezultatelor sondajului. In acelasi timp, 35% dintre participantii la ancheta cred ca Romania sprijina Republica Moldova in fata organismelor europene, fata de 37% care au o alta opinie. Un procent de 36% a fost de acord cu afirmatia ca Romania se amesteca in afacerile interne ale Republicii Moldova, fata de 45% care au fost de acord cu aceasta in mica/foarte mica masura. In schimb, 40% dintre intervievati au fost de acord ca Romania sprijina Republica Moldova in plan educational.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *