Pax Ottomana?

de | dec. 12, 2010 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Prin titlul “Pax Ottomana”, aparut in “Foreign Affairs”, autorul articolului, Hugh Pope, nu face decat sa exprime nedumerirea, ba chiar stupoarea, unor comentatori occidentali in fata noilor orientari din politica internationala a Turciei.

Turcia impune o noua "Pax Ottomana"

Turcia impune o noua "Pax Ottomana"

Prin titlul “Pax Ottomana”, aparut in “Foreign Affairs”, autorul articolului, Hugh Pope, nu face decat sa exprime nedumerirea, ba chiar stupoarea, unor comentatori occidentali in fata noilor orientari din politica internationala a Turciei. Noua tendinta se afirma, de fapt, de un deceniu, dar politologii, meticulosi si prudenti, nu reusesc inca sa o defineasca si, mai ales, evita sa-i prevada evolutiile viitoare.

Si atunci, unii dintre ei, arunca mingea in terenul advers. Nu noi nu stim ce vrea Turcia, Turcia nu stie de fapt cam ce vrea. Asa procedeaza si Hugh Pope, care este, totusi, directorul proiectului Turcia-Cipru al lui International Crisis Group. Pentru ca articolul sau incepe cu constatarea ca Turcia nu ar prea avea nici o conceptie asupra ordinii mondiale. De-a lungul secolelor, turcii s-au intrebat mereu daca sunt parte a Europei sau a oreintului Mijlociu, a lumii mediteraneene sau a Eurasiei. Raspunsul cel mai simplu, si la indemana oricui, ar fi, insa, ca Turcia este parte a tuturor acestor “lumi”, care nu sunt sau nu ar trebui sa fie neaparat disjuncte.

Ar mai fi si alte dileme. In articolul din “Foreign Affairs”. Regimul de la Ankara se indreapta spre “fascism islamist” ori spre o ordine internationala a pluralismului, secularismului, globalizarii? Cu economia ei, a 17-a ca putere pe glob, o economie repede crescatoare, este Turcia o putere mondiala emergenta, asemenea Braziliei, Chinei, Indiei sau Rusiei? Sau e un “jucator minor”care se supraapreciaza? Autorul american recunoaste ca Turcia are un rol de jucat in multe zone de interes major pentru Statele Unite, dar ar fi vorba de “un important rol secundar”. La fel de confuz s-ar putea vorbi de un “rol principal neimportant”, daca sintagme de acest tip ar lamuri ceva.

Mai cert pare altceva: ca Occidentul “a pierdut Turcia”. Anecdotica pe care ne-o serveste autorul articolului se refera la o discutie care s-ar fi purtat intre seful Pentagonului Robert Gates si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Primul invinuieste Bruxellesul ca descurajeaza Turcia in negocierile de integrare europeana, celalalt blameaza Washingtonul ca a pus opinia publica turca in capul Vestului cu invazia din Irak. La urma urmei, poate ca amandoi au dreptate. Si atunci, despre ce pace otomana vorbim?

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *