Pax balcanica, amenintata de extrema dreapta bulgara

, ,
 

Liderul VMRO-BND este tot mai contestat in interiorul partidului

Liderul VMRO-BND este tot mai contestat in interiorul partidului

Zeci de membrii ai partidului de extrema dreapta VMRO-BND au reluat astazi protestele in fata ambasadei Serbiei la Sofia,solicitand retrocedarea de catre Belgrad a teritoriilor cedate Serbiei in 1919, prin semnarea Tratatului de Pace de la Neuilly, relateaza serviciul de presa al formatiunii politice, citat de agentia KARADENIZ-PRESS. Manifestarea are loc pe fondul inrautatirii considerabile a relatiilor dintre cele doua state balcanice, provocat de sprijinul acordat de Republica Bulgaria independentei fostei regiuni sarbe Kosovo. Surse din cadrul serviciilor de securitate bulgare, citate de mass-media de la Sofia, au declarat ca etnicii bulgari din Serbia traiesc sub amenintarea permanenta a gruparilor nationaliste sarbe. Reamintim ca, in ultimele luni, scena politica de la Sofia a fost marcata de mai multe scandaluri politice in care au fost implicati lideri ai formatiunilor de dreapta.
Actiunea de protest s-a desfasurat in mod pasnic, in pofida retorii agresive folosite de principalii vorbitori la adresa Serbiei si a prezentei masive a fortelor de ordine bulgare. Manifestarile VMRO-BND (Organizatia Revolutionara Interna Macedoneana-Miscarea Nationala Bulgara) vin la scurt timp dupa ce conducerea partidului a emis o noua declaratie publica prin care solicita guvernului bulgar sa revendice teritoriile cedate Serbiei in 1919, prin semnarea Tratatului de la Neuilly. Solicitarea a fost legata de implinirea a 90 de ani de la semnarea Tratatului de la Neuilly, care a stabilit pacea intre Bulgaria si Antanta, dupa Primul Razboi Mondial, si prin care Bulgaria a cedat teritorii Iugoslaviei, Greciei si Romaniei.

Tratat contestat

VMRO-BND insista ca Guvernul bulgar sa ceara neconditionat Serbiei sa inapoieze teritoriile populate de bulgari pe care i le-a cedat in 1919. Acestea masoara aproximativ 1.500 de kilometri patrati in jurul oraselor Taribrod (in prezent Dimitrovgrad) si Bosilegrad, localizate in apropiere de granita de vest a Bulgariei , la aproximativ 70 de kilometri vest de capitala bulgara Sofia. „Insistam ca Guvernul bulgar sa transmita clar autoritatilor sarbe ca viitorul oricaror negocieri pentru aderarea Serbiei la UE depind de soarta teritoriilor din vest. Pana in momentul cand vor fi inapoiate Bulgariei, noi insistam ca Serbia sa acorde imediat acestor teritorii o autonomie similara regiunii Voivodina”, potrivit declaratiei VMRO-BND. „La 90 de ani de la Tratatul de la Neuilly, care este o rusine pentru Europa, Bulgaria si Serbia au sansa de a rezolva viitorul teritoriilor din vest intr-un mod european. Astfel, o nedreptate istorica va fi corectata. Pentru ca acest lucru sa se intample, statul bulgar trebuie sa fie ferm si persistent in sustinerea intereselor nationale si ale compatriotilor nostri care au ramas de cealalta parte a sarmei ghimpate, fara a avea nici o vina”, apreciaza formatiunea de extrema dreapta. Reamintim ca membrii VMRO-BND se considera urmasii doctrinari ai organizatiei teroriste interbelice VMRO, implicate in numeroase atacuri teroriste, inclusiv impotriva administratiei romanesti din Dobrogea si Cadrilater.

Alegeri cu scandal

Luna trecuta, Congresul national al VMRO-BND la reales pentru un nou mandat pe Krasimir Karakachanov (foto), presedintele in exercitiu al formatiunii, in pofida unui imens scanda in urma caruia aproape jumatate din cei 700 de participanti au parasit lucrarile. Conform principalului contracandidat, Slavcho Atanasov, primarul orasului Plovdiv, buna desfasurare a lucrarilor congresului a fost afectata de manipularile si incalcarile frecvente ale statutului partidului de catre sustinatorii lui Krasimir Karakachanov. Atanasov a declarat pentru mass-media bulgara ca aproape 20% dintre delegatii prezenti la congres nu aveau imputernicire din partea filialelor regionale, iar alte filiale aveau mai multi reprezentanti decat prevedea statutul VMRO-BND. Potrivit mass-media locale dintre cei peste 300 de reprezentanti care au parasit lucrarile congresului, majoritatea reprezentau filialele din Plovdiv, Blagoevgrad, Pazardjik, Yambol, regiuni considerate fieful VMRO-BND. Atanasov a mai adaugat ca va contesta in instanta rezultatele alegerilor.

Esec politic

La inceputul lunii decembrie 2009, grupul parlamentar al partidului de dreapta RZS-Ordine, Legalitate si Dreptate, condus de deputatul Yane Yanev s-a dizolvat in urma demisiei din fractiune a deputatului Mario Tagarinski. Conform regulamentului de functionare a parlamentului unicameral de la Sofia, o fractiune parlamentara trebuie sa aiba minimum 10 membri, RZS ramand doar cu 9 membri in urma demisiei. Seful grupului parlamentar al RZS considera ca principalii vinovati de situatia creata sunt premierul Boiko Borisov, liderul partidului de guvernamant GERB, si presedintele bulgar Gheorghi Parvanov, lider informal al Partidului Socialist Bulgar. Dizolvarea fractiunii RZS coincide cu conflictul dintre Yanev, care a fost seful comisiei parlamentare pentru lupta impotriva coruptiei si administratia prezidentiala de la Sofia, liderul RZS solicitand reducerea drastica a bugetului administratiei prezidentiale bulgare si alocarea fondurilor disponibilizate institutiilor implicate in lupta impotriva coruptiei. Yane Yanev l-a mai acuzat pe Mario Tagarinski ca face parte din „mafia energiei” din Bulgaria.
Intr-un nou atac indreptat impotriva formatiunii GERB si a premierului Boiko Borisov, Yane Yanev a declarat ca o parte a membrilor cabinetului de la Sofia, numiti din partea GERB,  au incalcat legislatia bulgara impotriva coruptiei. Printre cei nominalizati s-au numarat Ministrul Mediului si Apelor, Nona Karadjova, Ministrul Afacerilor Externe, Rumiana Jeleva, Ministrul Educatiei, Serghei Ignatov, Ministrul Culturii, Vejdi Rashidov, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice, Rosen Plevneliev, si Ministrul Finantelor, Simeon Djankov, care indeplineste si functia de viceprim-ministru in cadrul guvernului de la Sofia.

„Ataka” se dezintegreaza

Liderul filialei Plovdiv a formatiunii de extrema-dreapta, consilierul local Todor Hristev, a parasit saptamana aceasta partidul, declarand ca „proiectul politic Ataka include in acest moment doar pe liderul partidului, Volen Siderov, si familia acestuia, unicul sau scop fiind obtinerea unor foloase personale”. Decizia lui Hristev, un personaj controversat, acuzat de relatii cu mafia rusa, vine la mai putin de doua saptamani dupa o decizie similara din partea filialei regionale Burgas, unde majoritatea membrilor au parasit formatiunea, inclusiv Valerii Simeonov, un bogat om de afaceri si proprietarul postului de televiziune „Scat”. Simeonov, unul dintre cei mai importanti finantatori ai campaniilor electorale ale „Ataka”, a declarat pentru mass-media locala ca Volen Siderov santajeaza membrii grupului parlamentar al formatiunii si ca si-a insusit o parte importanta a fondurilor de campanie, acuzatie respinsa de liderul Ataka.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *