Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat recent, într-un interviu acordat agenției de presă AGERPRES, că estimează că în februarie 2025 va fi semnat contractul privind sistemul PATRIOT care îl înlocuiește pe cel cedat de România către Ucraina. Sistemul Patriot este operat de un număr considerabil de state din spațiul NATO și nu numai, printre care Statele Unite, Germania, Olanda, Grecia, Spania, Polonia, România, dar și țări din Orientul Mijlociu, cum ar fi Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite. De asemenea, Israelul este unul dintre utilizatorii importanți, mai ales pentru a se apăra de potențiale atacuri cu rachete balistice sau cu rază scurtă, sistemul fiind integrat în rețeaua extinsă de apărare aeriană a țării.
Parteneriat strategic
‘Vreau să salut faptul că, la sfârșitul acestui an, Guvernul american a luat decizia să aprobe livrarea către România a trei sisteme PATRIOT, care erau în program. În plus față de aceste trei sisteme, în ceea ce privește acest sistem, pe care l-am donat, care are o valoare de aproximativ 300 de milioane… deja, parteneri din trei state membre NATO au contribuit din punct de vedere financiar, România urmând să plătească doar transportul și probabil TVA pentru acest echipament. Ne așteptăm ca semnarea pentru acest sistem să aibă loc în luna februarie’, a declarat Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.
El evaluează că ‘foarte repede, acest sistem a fost aprobat și contractul va fi semnat, ceea ce se încadrează în estimările noastre, atunci când am luat decizia susținută de Parlament de a face această donație’.
Despre cedarea unui sistem PATRIOT către Ucraina, Tîlvăr a declarat că ‘a fost o decizie de țară’, relatează mass-media de la București.
Priorități pentru România
”În primul rând, vreau să pornesc spunând un lucru care este bine să fie știut de toată lumea, și anume faptul că România încă din 2017 a avut un plafon de 2% (din PIB pentru Apărare – n.r.), ceea ce ne-a permis să achiziționăm echipamente pe care acum alții le contractează și pe care le vor avea peste ani de zile. Mă refer la echipamente de tip PATRIOT sau HIMARS. Deci România a fost un frontliner din acest punct de vedere. Pe de altă parte, anul trecut am avut un buget care, după părerea mea, a satisfăcut nevoile noastre, deși orice minister și orice ministru își dorește pentru ministerul pe care îl conduce o alocare cât mai mare, dar suntem de partea României și știm că România are priorități și are multe, multe situații la care trebuie să ofere soluții, din punct de vedere intern. Această estimare de 5% este o propunere, evident, statele… Pentru că la ora actuală pot să vă spun că doar 23 din cele 32 de state membre NATO au un plafon de 2% atins. Deci, din acest punct de vedere, cred că există o marjă, o libertate a fiecărei țări de a vedea măsura care poate să facă o astfel de alocare și cred că lucrurile fiind în discuție este prematur să tragem concluzii” a mai declarat acesta.
”Ceea ce este evident este că situația creată de Rusia prin agresiunea asupra Ucrainei, dar și mediul de securitate internațional fac să putem vorbi de o prioritate din punct de vedere al alocărilor pentru Apărare, pentru că este un mediu de securitate destul de plin de provocări, cu un anumit grad de volatilitate, iar țările trebuie să facă față nevoilor de apărare” a mai punctat Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.
Soluție avansată
Sistemul Patriot reprezintă una dintre cele mai avansate soluții de apărare antiaeriană și antibalistică, fiind conceput să intercepteze rachete, avioane și alte amenințări aeriene cu un grad ridicat de precizie. Dezvoltat de compania Raytheon și folosit inițial de Armata Statelor Unite, acest sistem se bazează pe un complex format din radar, centru de comandă și rachete defensive, toate integrate pentru a detecta, urmări și elimina ținte chiar și la altitudini mari ori la distanțe semnificative.
Radarul, cu tehnologie performantă, scanează spațiul aerian și trimite informațiile către unitatea de control, care analizează datele și calculează traiectorii, selectând cea mai potrivită rachetă pentru interceptare. Lansarea este aproape instantanee, racheta Patriot având capacitatea să-și ajusteze traiectoria în zbor pentru a contracara manevrele țintei.
Din punct de vedere tehnic, sistemul a cunoscut mai multe versiuni și modernizări, creșterea constantă a eficienței fiind esențială pentru a răspunde noilor tipuri de amenințări, cum ar fi rachetele balistice tactice. Patriot a devenit renumit în timpul Războiului din Golf, când a fost utilizat pentru a proteja forțele coaliției împotriva atacurilor cu rachete. De atunci, numeroase țări, printre care și România, au ales să achiziționeze sau să opereze astfel de sisteme pentru a-și consolida apărarea națională. Principalul avantaj îl constituie flexibilitatea, Patriot poate funcționa atât ca un sistem autonom, cât și integrat în rețele mai largi de apărare, comunicând cu alte echipamente radar sau sisteme similare de la aliați. Acest lucru îi permite să răspundă rapid la amenințări variate, fie că sunt rachete balistice cu rază scurtă, avioane inamice sau drone.
Pe lângă performanțele tehnice, sistemul își dovedește relevanța prin fiabilitate și prin faptul că operatorii au ocazia să se antreneze la cele mai înalte standarde de apărare aeriană. Fiecare baterie Patriot este deservită de un echipaj specializat, care monitorizează permanent parametrii de zbor și coordonează atacurile defensive. Rachetele au motoare puternice, sisteme de ghidare avansate și focoase concepute să maximizeze șansele de a doborî ținta la distanță sigură de zonele protejate.
Astăzi, Patriot rămâne un nume de referință în domeniul apărării antiaeriene și un simbol al colaborării internaționale, fiind prezent în dotarea multor state NATO și considerate un element strategic pentru securitatea regională. Prin îmbinarea tehnologiilor moderne de detecție și interceptare cu pregătirea operatorilor, el oferă capacitatea de a contracara amenințări complexe într-un mod eficient, demonstrând, în același timp, adaptabilitate continuă la evoluția riscurilor din spațiul aerian și balistic.
Semnal politic
Unul dintre primele momente de referință în care Patriot a demonstrat capacitățile sale defensive a fost în timpul Războiului din Golf, când forțele americane l-au folosit pentru a intercepta rachetele Scud lansate de Irak. În operațiunile militare ulterioare din Irak și Afganistan, sistemul a continuat să ofere protecție împotriva amenințărilor aeriene, fie că vorbim de rachete sau de avioane inamice. Țări precum Arabia Saudită l-au implementat inclusiv în contextul conflictelor din regiune pentru a se apăra de atacuri provenite de la rebelii Houthi, care au lansat de-a lungul timpului rachete balistice spre teritoriul saudit.
Israelul, deși cunoscut pentru multiplele sale tehnologii de apărare, a valorificat și platforma Patriot în principal ca sistem suplimentar de contracarare a rachetelor venite din zonele vecine. Fiind integrat cu alte echipamente defensive, cum ar fi sistemul Iron Dome, Patriot completează capacitățile de interceptare pe distanțe mai mari, în special împotriva rachetelor balistice cu rază medie și lungă. Prin modernizările constante, fiecare stat care deține Patriot își poate actualiza componentele – radarul, software-ul și rachetele – pentru a contracara noile tipuri de amenințări, fapt care explică popularitatea lui în rândul țărilor membre NATO și partenerilor lor din alte regiuni.
0 Comentarii