Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril merge in Polonia

, , ,
 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril soseşte joi în Polonia într-o vizită istorică posibil tulburată de verdictul din procesul grupului Pussy Riot care este judecat pentru o “rugăciune” anti-Putin ce a avut loc în catedrala din Moscova.
În cursul acestei vizite de patru zile, prima efectuată vreodată de un patriarh al Rusiei în catolica Polonie, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse urmează să semneze vineri, împreună cu liderul Bisericii Catolice Poloneze, monseniorul Jozef Michalik, un apel inedit pentru reconcilierea ruso-poloneză. Semnarea apelului va coincide cu verdictul de la Moscova în procesul Pussy Riot. Cele trei cântăreţe – Maria Aliohina (24 de ani), Nadejda Tolokonnikova (22 de ani) şi Ekaterina Samuţevici (30 de ani) -, aflate de cinci luni în arest, sunt judecate cu consimţământul patriarhului şi riscă trei ani de închisoare. O “zi de susţinere” a celor trei femei va avea loc vineri în mai multe oraşe europene. La Varşovia, organizaţiile feministe au anunţat o manifestaţie şi un marş în faţa Ambasadei Rusiei.
Invitat oficial de şeful Bisericii Ortodoxe Poloneze, monseniorul Sawa, patriarhul Kiril va fi primit de preşedintele Bronislaw Komorowski şi se va întâlni cu deputaţi şi senatori. Programul religios al deplasării sale prevede o vizită în localitatea Grabarka din estul ţării, loc simbolic al cultului ortodox din Polonia, ţară cu 38,2 milioane de locuitori, dintre care o jumătate de milion ortodocşi, potrivit statisticilor oficiale.
Relaţiile dificile pe care Polonia şi Rusia le-au întreţinut de-a lungul istoriei lor, cu dominaţia rusească asupra unei bune părţi a Poloniei în secolul al XIX-lea şi cei 50 de ani de comunism impus de Moscova, includ şi numeroase conflicte între catolicii polonezi şi ortodocşii ruşi. Conform unei surse apropiate Bisericii Catolice Poloneze, patriarhul Kiril şi monseniorul Michalik vor lansa un apel în special “pentru a-l ruga pe Dumnezeu ca să obţinem iertarea greşelilor, nedreptăţilor şi răului săvârşit de ambele părţi”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *