Patriarhia Sârbă, aliat al Bisericii Ruse în războiul canonic pentru stăpânirea ortodoxiei din Ucraina

, , , , , ,
 
Patriarhul sarb Irineu este un apropiat al omologului rus Kirill

Patriarhul sarb Irineu este un apropiat al omologului rus Kirill

Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe, îl avertizează pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu împotriva ”amestecului în problemele bisericii ucrainene”, precum și în Macedonia și Muntenegru, potrivit revistei ortodoxe de misiune și informare poruncaiubirii.agaton.ro, preluată de portalul bucpress.eu, citat de KARADENIZ PRESS.
Într-o scrisoare către Bartolomeu, Ireneu susține că numai Biserica Ortodoxă Rusă are drept canonic și istoric la organizarea bisericească în Ucraina.

Grijă pentru unitatea ortodoxiei

Motivul pentru trimiterea acestei scrisori patriarhului sârb spune că este „grija Bisericii Ortodoxe Sârbe față de unitatea Bisericii Ortodoxe“, după intervenția Patriarhiei Ecumenice în Ucraina, cu posibilitatea acordării Tomosului privind autocefalia către biserica locală. Ireneu declară că „erezia etnofiletismului” este un mare rău al Ortodoxiei moderne.
Potrivit lui Ireneu, Patriarhia Ecumenică, intervenind în treburile Bisericii din Ucraina „împotriva voinței Bisericii Ortodoxe Ruse“, introduce noi parametri și o „activitate distructivă“ în Ortodoxie – și afirmă că există planuri similare pentru „Biserica Ortodoxă Macedoneană“. Despre autocefalia Bisericii din Ucraina patriarhul sârb spune că este ”foarte riscantă, chiar catastrofala“ pentru unitatea Sfintei Ortodoxii, iar Biserica Ortodoxa a Ucrainei cu Patriarhia la Kiev o cataloghează drept ”schismatica”.

Ucraina, obiectiv strategic pentru Patriarhia Rusă

Ucraina, obiectiv strategic pentru Patriarhia Rusă

Precedent pentru Macedonia și Muntenegru

O astfel de decizie, în opinia patriarhului sârb, va însemna și o atitudine nefrățească față de Biserica Rusă. Ireneu pune semnul egalitatii între „liderii schismei din Muntenegru și Ucraina” și consideră că, la fel ca în Macedonia, „situația din Muntenegru este legată de Ucraina”.
Mass-media macedoneană comenteaza că „prin textul scrisorii sale scandaloase, patriarhul sârb s-a plasat în pozitia de judecător al Patriarhului Ecumenic”.
KARADENIZ PRESS reamintește că în Ucraina, Muntenegru și Republica Macedonia există ample conflicte pentru controlul puternicelor biserici ortodoxe locale, care dețin importante proprietăți imobiliare și funciare în fostele state comuniste. Aceste biserici ortodoxe se bucură de o importantă influență pe scenele politice din aceste state. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.