Partidul naționalist „Svoboda” din Ucraina cere interzicerea activității neo-naziștilor ruși în Crimeea

, , , ,
 
Peninsula Crimeea, pamant rusesc

Peninsula Crimeea, pamant rusesc

Reprezentanții fracțiunii parlamentare ai partidului „Svoboda” s-au adresat Procuraturii Generale ucrainene, Ministerul de Interne de la Kiev si SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) cu solicitarea de a verifica activitatea organizației „Russkoe Naționalinoe Edinstvo” (RNE – Uniunea Națională Rusă) pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea și să dispună măsurile legale pentru interzicerea ei, se arata intr-un comunicat trimis agentiei de presa KARADENIZ PRESS de catre serviciul de presă al partidului. „Un grup de naziști ruși radicali, activează în mod deschis în Crimeea. Ei organizează în mod regulat pregătiri de luptă și publică pe Internet poze de la antrenamentele lor militare. Participanții se autointitulează „Filiala din Kerci al RNE””, a declarat deputatul din „Svoboda”, Eduard Leonov, pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Amenintari strategice

Conform datelor sale, organizația „Russkoe Naționalinoe Edinstvo” „activează de 20 de ani, propagând ideile neo-nazimului și intoleranței față de alte rase”. „Iar ideea principală a organizației este unirea Crimeei cu Federația Rusă, ceea ce periclitează în mod direct securitatea Ucrainei”, se mai spune în declarația deputatului din „Svoboda”. În afară de aceasta, parlamentarul a indicat că membrii organizației paricipă în mod regulat la „pregătiri de luptă” și publică poze de la aceste acțiuni. „În poze se vede cum persoanele aruncă cu coctailuri Molotov în clădiri părăsite și se antrenează în lupta corp la corp. În afară de această, pe o rețea de socializare este un filmuleț cu un antrenament la aruncat cuțite și lupta cu cuțite. În poze toate fețele sunt mascate. Oameni mascați și în uniforme militare pozează în fața camerelor cu arme, care arată ca fiind de luptă, chiar cu aruncătoare de grenade”, a relatat Leonov.
În solicitarea sa, deputatul cere reprezentanților procuraturii și securității să verifice activitatea acestei organizații. De asemenea, Leonov a propus ca pe cale legislativă „să se ia măsuri pentru neutralizarea grupărilor RNE de pe teritoriul ucrainean, care prezintă pericol pentru integritatea teritorială a Ucrainei și siguranța cetățenilor ucraineni”.

Crimeea, pamant rusesc

Totodata, in Republica Autonoma Crimeea, au loc periodic manifestari ale organizatiilor rusofone locale. Astfel săptămana trecută a fost organizată o pichetare a Consulatului General al Federației Ruse din Simferopol, în cadrul căruia participanții i-au cerut președintelui ucrainean, Victor Yanukovici, sa retrocedeze Federatiei Ruse peninsula Crimeea si orasul Sevastopol, actiune la care au participat cateva zeci de persoane. „Viktor Fiodorovici Yanukovici! Cu ocazia zilei dumneavoastră de naștere întoarceți ceea ce nimeni nu va dăruit niciodată,de oarece Crimeea și Sevastopolul nu aparțin Ucrainei. Rusia și-a confirmat suveranitatea asupra lor inclusiv și prin decizia din 9 iulie 1992, privind statutul de oraș federal rusesc al Sevastopolului”, a declarat coordonatorul Frontului Popular „Sevastopol-Crimeea-Rusia”, Valerii Podiacii, pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform lui, actul de recunoașterea a statutului federal al Sevastopolului nu a fost anulat, iar suveranitatea rusească asupra peninsulei „nu a fost transmisă nimănui”, iar controlul Ucrainei asupra Crimeei, în special al Sevastopolului, „are un caracter temporar”.

Gaz contra teritorii

Coordonatorul organizației rusești a propus Ucrainei să schimbe Sevastopolul pentru cei 7 miliarde dolari, pe care „Gazprom” îi cere Kievului pentru gazul neachiziționat conform contractului actual. Participanții la pichetare au transmis reprezentantului consulatului o solicitare catre președintele rus, Vladimir Putin. În ea se precizeaza că negocierile privind statutul orașului Sevastopol „pot fi reluate în orice moment”, iar demersurile rusesti pentru revenirea Sevastopolului sub controlul federal rus „vor fi susținute masiv de populația peninsulei”.
Menționăm că, Valerii Podiacii, coordonatorul Frontului Popular „Sevastopol-Crimeea-Rusia”, a fost condamnat în martie 2011 pentru separatism – solicitări repetate de încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *