Partidul lui Putin cucereste regiunile Federatiei Ruse

, , ,
 

Partidul Rusia Unita, condus de Vladimir Putin, a castigat alegerile locale

Partidul Rusia Unita, condus de Vladimir Putin, a castigat alegerile locale din Federatia Rusa

Principala formatiune politica din Federatia Rusa, „Rusia Unita”, condusa de premierul Vladimir Putin, fost presedinte al Federatiei Ruse (n.r.-in perioada 2000-2008) a castigat alegerile locale, desfasurate ieri in 76 dintre cele 83 de regiuni ale Federatiei, relateaza surse electorale federale de la Moscova, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Partidul premierului Putin a castigat in majoritatea absoluta a regiunilor, singura infrangere plauzibila fiind pentru primaria orasului siberian Irkutsk, unde au avut loc mai multe proteste antiguvernamentale in ultimele saptamani. Conform surselor locale multi alegatori rusi, nemultumiti de masurile economice adoptate de autoritati, au acordat sprijinul lor candidatilor opozitiei.

Fraude masive

Liderii principalelor partide de opozitie au acuzat fraudarea masiva a alegerilor, precum si masurile luate impotriva candidatilor lor de catre structurile de forta ale statului rus. Reamintim ca si ultimele alegeri regionale importante ruse din octombrie 2009 s-au terminat printr-o victorie covarsitoare a „Rusiei Unite”, fiind tulburate de acuzatii interne si internationale privind fraudele masive la care au recurs candidatii pro-guvernamentali.
Votul de ieri, tinut in 76 dintre cele 83 de regiuni federale ale Rusiei, a avut loc pe fondul intensificarii miscarilor de proteste de strada indreptate impotriva guvernului condus de Vladimir Putin. „Rusia Unita” astepta de la acest scrutin sa probeze ca inca poate obtine un sprijin larg in pofida unor privatiuni economice continue in tara si a unui somaj ridicat.
Odata cu anuntarea rezultatelor preliminare, un inalt responsabil al Rusiei Unite a avut o reactie neobisnuita calificand aceste alegeri drept ‘murdare’ si acuzand opozitia de fraude. Deputatul „Rusiei Unite”, Viaceslav Timcenko, citat de mass-media locala, a declarat intr-un comunicat emis de partid ca alegerile au fost marcate de „un numar socant de mare de violari” electorale. El a adaugat ca principalele partide ale opozitiei parlamentare, comunistii, ultranationalistii de dreapta liberal-democrati si partidul cu inclinatii de stanga „Rusia Justa” (n.r.- considerat un partid apropiat Kremlinului), s-au implicat in cumparare de voturi, o acuzatie lansata frecvent contra Rusiei Unite la alegerile trecute.
La randul lor, liderii opozitiei au acuzat autoritatile locale si reprezantanti locali ai puternicei Patriarhii Ortodoxe Ruse de participare la fraudarea alegerilor si de favorizare a candidatilor „Rusiei Unite”.

Test electoral

Peste 32 milioane de cetateni rusi, sau o treime din populatia cu drept de vot, au fost asteptati sa voteze ieri in alegerile regionale in 76 din cele 83 regiuni ale Federatiei. Alegerile sunt un test pentru partidul Rusia Unita, apropiat Kremlinului, dar si pentru opozitia formata din comunisti, Partidul Liberal Democrat (ultranationalist) si Rusia Justa, care au contestat rezultatele de la alegerile regionale din 2009. Din sapte partide politice inregistrate oficial, doar Iabloko nu are candidati in alegerile regionale.
La alegerile regionale din octombrie 2009, Rusia Unita a obtinut o victorie zdrobitoare, iar opozitia a reclamat fraude electorale masive, determinandu-l pe presedintele Dmitri Medvedev sa ceara un control mai strict al procesului electoral. Cele trei principale partide de opozitie au boicotat sesiunea Dumei de Stat dupa alegerile locale si regionale de anul trecut.
Conform mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS, aceste alegerile regionale si municipale in toata tara vor masura de asemenea popularitatea partidului „Rusa Unita” in pofida furiei provocate de cresterea preturilor si somaj dupa ce criza mondiala a pus capat unei perioade de 10 ani de crestere economica rapida. O repetare a unor violari pe scara larga relatate de opozitie la alegerile regionale de anul trecut ar putea declansa o serie de proteste antiguvernamentale la 20 martie 2010, la sase zile dupa scrutin.
Alegerile vin la jumatate de drum in cadrul mandatului de patru ani al lui Medvedev, in timp ce el face eforturi sa demonstreze progrese, promitand slabirea controlului strans al sistemului politic introdus in cei opt ani ai lui Vladimir Putin la Kremlin. Liderii „Rusiei Unite” se asteapta sa domine alegerile, bazandu-se pe resurse imense, o pozitie fortificata si un lider popular. Gradul ei de popularitate la nivel national in februarie 2010 a fost intre 50 si 65%, potrivit sondajelor recente, pe fondul intensificarii nemultumirilor populatiei, grav afectata de criza economica.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *