Partidul Comuniştilor pe primul loc în preferinţele de vot ale moldovenilor

, ,
 

grafic sondaje UnimediaDacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor ar acumula circa 39% din voturi, arată rezultatele sondajului Uniunea Europeană – marea provocare a Republicii Moldova.

Comuniştii ar fi urmaţi de Partidul Liberal Democrat – 31,6%, Partidul Democrat – 14% şi Partidul Liberal – 13% din numărul participanţilor la sondaj care au exprimat o opţiune de vot.

Rezultatele atestă o creştere uşoară a ratingului PCRM, în comparaţie cu rezultatele unui sondaj similar efectuat în luna martie, când pentru aceeaşi formaţiune ar fi votat 35% dintre persoanele intervievate. În schimb, PLDM înregistrează o descreştere semnificativă, de şase puncte procentuale. Partidul Democrat a scăzut de asemenea în sondaje cu peste 2%, iar PL a crescut cu 5%.

Potrivit Agerpres,  rezultatul sondajului denotă că în cazul unor alegeri anticipate structura parlamentului nu s-ar schimba semnificativ. Cele trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană ar deţine din nou majoritatea, în timp ce comuniştii ar dispune de voturile necesare pentru a bloca alegerea şefului statului.

Datele sondajului mai arată că premierul Vlad Filat se bucură de cea mai mare încredere a populaţiei – 66%, urmat de preşedintele interimar Marian Lupu – 46%. Urmează primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă – 45%, deputatul comunist Igor Dodon – 42%, care îl devansează în premieră pe liderul acestei formaţiuni – Vladimir Voronin.

O treime din persoanele chestionate consideră că Alianţa pentru Integrare Europeană îşi va duce mandatul de patru ani până la capăt. În acelaşi timp, 74% consideră că preşedintele trebuie ales de popor şi doar 8% susţin actuala procedură de alegere a şefului statului – cu trei cincimi din voturile deputaţilor din parlament. 21% din cei intervievaţi consideră că viitorul preşedinte ar trebui să fie Vlad Filat. Pe Marian Lupu îl văd în această funcţie 13%, Vladimir Voronin – 6%. Peste o treime din persoanele intervievate consideră că viitorul preşedinte trebuie să aibă o orientare proeuropeană, iar 22% – prorusă.

Sondajul a fost realizat în perioada 3-18 septembrie pe un eşantion de 1.103 persoane din 83 de localităţi de către compania IMAS Marketing şi Sondaje, la comanda IDIS Viitorul. Eroarea maximă de eşantionare este de 3%.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *