Parteneriatul strategic cu SUA, unul dintre pilonii politicii externe a Romaniei

, , ,
 

Parteneriatul strategic cu SUA rămâne unul dintre pilonii principali ai politicii externe a României, a declarat joi premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.
“Parteneriatul strategic cu SUA rămâne unul dintre pilonii principali ai politicii externe a României şi unul dintre reperele centrale la relaţia transatlantică structurată în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Ne bucurăm de o relaţie de încredere şi de cooperare aprofundată cu SUA, care se bazează pe un larg sprijin politic din partea tuturor cetăţenilor României”, a spus Ungureanu la inaugurarea oficială a noului sediu al Ambasadei SUA la Bucureşti.
El a arătat că Declaraţia de parteneriat strategic pentru secolul XXI dintre România şi Statele Unite, care a fost formalizată la 13 septembrie când a avut loc vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washington, este “prima confirmare formală a caracterului strategic al relaţiei bilaterale România-SUA”. “Acesta este primul document politic bilateral care consacră parteneriatul strategic dintre cele două state lansat în 1997. El marchează etapa superioară atinsă în cadrul cooperării bilaterale oferind în acelaşi timp cadrul necesar extinderii, diversificării şi intensificării colaborării româno-americane pe un spectru mult mai larg de domenii”, a spus Ungureanu.

Scutul antiracheta

Premierul a vorbit şi de acordul semnat de România şi Statele Unite în domeniul apărării antirachetă. “Reprezintă proiectul cu cea mai pronunţată încărcătură strategică din istoria parteneriatului româno-american. Decizia de dislocare în România a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă a reconfirmat dorinţa comună a celor două state de a acţiona ferm pentru asigurarea securităţii regionale şi globale. În acelaşi timp a transformat dimensiunea securitară în cea mai importantă componentă a parteneriatului strategic bilateral”, a spus premierul.
Mihai-Răzvan Ungureanu a spus că România se află în faza pregătitoare de implementare a acordului, “creând condiţiile necesare pentru ca baza de la Deveselu să devină operaţională în 2015”. Premierul a subliniat că Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite nu se rezumă doar la componenta de securitate şi a arătat că schimburile economice dintre cel două ţări au atins în 2011 2,3 miliarde de dolari, iar investiţiile americane în România au depăşit 900 de milioane de dolari.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *