Parteneriatul Estic, obiectiv strategic la Chisinau si Kiev

, , , , , , ,
 

Parlamentul European sprijina Parteneriatul Estic

Parlamentul European sprijina Parteneriatul Estic

Noii lideri ai Ucrainei si Republicii Moldova considera dezvoltarea Parteneriatului Estic unul din „principalele obiective de politica externa” a declarat preşedintele Parlamentului European, fostul premier al Poloniei, Jerzy Buzek, intr-un recent interviu acordat cotidianului roman „Romania Libera”, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Preşedintele Parlamentului European va începe, în data de 11 aprilie 2010, o vizită oficiala în România. „(…) noi suntem mulţumiţi pentru că liderii ambelor state (n.r.- Ucraina si Republica Moldova) arată deschidere către proiectele europene. De curând m-am întâlnit cu domnii Ghimpu şi Filat, în plus am mers la Kiev, la inaugurarea preşedintelui Ianukovici. Dezvoltarea Parteneriatului Estic va fi una dintre principalele obiective de politică externă. Criza din Caucazul de Sud şi disputele pe tema gazului dintre Rusia şi Ucraina au servit ca un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană. Aceste evenimente demonstrează necesitatea ca UE să fie mai prezentă în vecinătatea sa estică” a declarat inaltul oficial european. „Lansarea acestui instrument la începutul acestui an a marcat o schimbare semnificativă a calităţii şi ambiţiilor UE în relaţia cu state precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. Scopul este acela de a crea un nivel fără precedent de integrare economică şi de asociere politică. Parteneriatul îşi doreşte nu doar să îmbunătăţească relaţiile bilaterale dar şi cooperarea în regiune, în anumite domenii cheie, precum securitatea energetică” a mai adaugat Jerzy Buzek.

Diferend transatlantic

„Din nefercire, sumitul a fost amânat” a declarat oficialul european, referindu-se la sumitul UE-SUA ce urma să aibă loc în mai 2010, în Spania, summit la care presedintele american Barack Obama nu intenţionează să participe, conform unui comunicat de presa al Casei Albe. „ Personal cred că trebuie să continuăm să adâncim legăturile transatlantice. Voi merge într-o vizită oficială la Washington la sfârşitul acestei luni. Contactele mele regulate cu politicienii de la Washington demonstrează un interes major şi din partea lor, pentru relaţia dintre UE şi Statele Unite. Cred că trebuie să folosim relaţia transatlantică pentru a schimba modul în care funţionează guvernarea globală. Statele Unite şi Europa pot şi trebuie să adopte un rol de conducere în definirea principiilor şi structurilor acestei noi lumi multipolare” a adaugat acesta. „În domeniul parlamentar, trebuie să dezvoltăm relaţiile dintre Parlamentul European şi ambele camere ale Congresului american – către ceva mult mai ambiţios decât este în prezent. De altfel, Parlamentul European a cerut înfiinţarea unei Adunări Parlamentare Transatlantice, după modelul Adunării Parlamentare a NATO, din urmă cu 50 de ani” a mai declarat fostul premier polonez.

Comunitatea Energetica Europeana

„Va fi prea târziu dacă nu începem să constuim acum” a subliniat presedintele PE, referindu-se la declaratia sa din decembrie 2009 privind necesitatea creării unei „Comunităţi Energetice Europene”, după modelul „Comunităţii Oţelului şi Cărbunelui”. „Dependenţa energetică europeană continuă să crească – va atinge 67% în 2030, de la 14% în prezent. În 20 de ani vom importa 95% din petrolul şi 84% din gazele naturale pe care le vom consuma. Este clar că, orice s-ar întâmpla, va trebui să continuăm să diversificăm sursele de energie. Am argumentat întotdeauna în favoarea „metodei Comunităţii”. Cred că energia este exemplul clar unde o strategie europeană şi o soluţie comună europeană au cu adevărat sens. O comunitate împărtăşeşte anumite valori, obiceiuri. Este o societate bazată pe încredere. Avem nevoie de această încredere dacă vorbim despre luarea unor decizii în comun, în domenii precum investiţiile” a adaugat acesta. „Trebuie să avem încredere că solidaritatea va exista nu doar când lucrurile merg bine, dar mai ales când ele merg mai puţin bine – când avem de înfruntat o criză. Pentru început, am putea crea un grup care cumpără gaze naturale şi petrol. Acesta va vorbi cu o voce comună lumii exterioare. Statele care sunt membre vor putea negocia în comun contractele de aprovizionare şi vor avea parte de o suficient petrol sau gaze naturale. Acest consorţiu va începe să construiască o infrastructură de transport dar şi infrastructură necesară stocării hidrocarburilor. În al doilea rând, ar trebui să încurajăm integrarea regională, în rândul statelor membre, pentru a crea reţele de energie inter-conectate” a punctat presedintele polonez al Parlamentului European.

Prioritati parlamentare

„Una dintre priorităţile mele ca Preşedinte este să fac dezbaterile din Parlament mai intense. De aceea am introdus acea oră în care preşedintele Comisiei Europene vine şi răspunde la chestiuni de interes major. Fiecare parlamentar european, ce reprezintă cetăţeni europeni, îi poate pune domnului Barroso, o întrebare. La sfârşitul fiecărei dezbateri avem acum procedura „faţă în faţă” (Catch the eye), unde membrii Parlamentului îşi pot spune părerile pe subiectele zilei. Aş vrea să fac plenarele PE mai interesante şi mai deschise către media. În prezent lucrăm la noi moduri practice prin care să îmbunătăţim comunicarea cu cetăţenii europeni. După cum ştiţi, întâlnirile din comisii pot fi văzute acum pe internet în timp real” a subliniat Jerzy Buzek, citat de mass-media. „Am avut un succes imens cu audierile comisarilor propuşi. Acestea au fost urmărite în direct, pe internet, pe întreg continentul european. Cetăţenii trebuie să ştie cum se dezbate legislaţia europeană, cum sunt aduse amendamente şi cum se votează. Din acest punct de vedere, Parlamentul este total transparent. Pe lângă canalele de comunicare clasice, de curând am început să folosesc cele mai moderne reţele de socializare. Sunt deja pe Facebook şi Twitter şi invit pe toată lumea să mă urmărească acolo. Intenţionez să aduc tinerii mai aproape de UE iar aceste canale de comunicare sunt foarte utile” a mai adaugat inaltul oficial european.

Criza depasita

„Vom ieşi din criză, însă rata de creştere la nivel european va fi sub un procent. Pentru a dubla această creştere trebuie să continuăm reformele economice, fără a fi însă tentaţi de măsuri protecţioniste şi de naţionalism economic. Piaţa Unică este marele nostru câştig şi trebuie nu doar să-l apărăm ci chiar să îl extindem pentru ca Europa să rămână un continent competitiv” a adaugat acesta. „Eu îl voi încuraja pe preşedintele Comisiei să propună legislaţii care să pună punct unor decalaje care încă există pe piaţa internă. Ca legislatori, trebuie să continuăm să construim poporul european. Avem nevoie de un plan economic pe termen lung şi cred că „Europa 2020″ este pasul corect, în direcţia corectă” a concluzionat acesta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *