Parteneriatul Estic, blocat pe axa Minsk-Moscova

de | mart. 22, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Prima sedinta a Adunarii parlamentare a programului “Parteneriatul Estic“ (EURONEST), planificata pentru 24 martie 2010, a fost amanata datorita problemelor care au aparut in timpul determinarii componentei delegatiei din Republica Belarus, relateaza surse diplomatice, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Regimul presedintelui belarus Lukasenko blocheaza Parteneriatul Estic

Regimul presedintelui belarus Lukasenko blocheaza Parteneriatul Estic

Prima sedinta a Adunarii parlamentare a programului “Parteneriatul Estic“ (EURONEST), planificata pentru 24 martie 2010, a fost amanata datorita problemelor care au aparut in timpul determinarii componentei delegatiei din Republica Belarus, relateaza surse diplomatice, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Minskul, sustinut de diplomatia rusa, vrea ca toti cei zece membri ai delegatiei sa fie deputati ai Parlamentului belarus, unde opozitia locala nu este reprezentata, in timp ce Parlamentul European a adoptat o decizie prin care invita sa i-a parte la lucrari si membri ai opozitiei politice si societatii civile din fosta republica sovietica. Sursele citate au mai declarat ca prima sedinta a EURONEST va fi programata dupa alegerile locale din Belarus, din 25 aprilie 2010.
Reamintim ca in cadrul intelegerilor preliminare s-a decis ca Adunarea Parlamentara a “Parteneriatului Estic“ va fi formata din 120 de deputati, dintre care 60 de parlamentari vor reprezenta tarile membre ale Uniunii Europene, iar cate 10 vor veni din Armenia, Georgia, Moldova, Ucraina, Belarus si Azerbaidjan. Programul „Parteneriatul Estic” este o initiativa polonezo-suedeza, lansata in cadrul politicii de vecinatate, indreptata spre aprofundarea relatiilor dintre UE si unele state post-sovietice. Programul european „Parteneriatul Estic” este prevazut pentru sase tari-vecine ale Uniunii Europene: Moldova, Azerbaidjan, Armenia, Ucraina si Belarusi. Summit-ul de constituire al “Parteneriatului estic“ a avut loc la 7 mai curent la Praga. In luna decembrie 2008, Consiliul European, si-a dat acordul pentru inceputul acestui proiect. La 20 martie liderii statelor UE au aprobat programul “Parteneriatului Estic“, alocand pentru realizarea lui aproximativ 600 milioane de euro pentru perioada 2009-2013.

Presedinte bulgar

Adunarea parlamentara a programului “Parteneriatul Estic“ (EURONEST) va fi condusa de europarlamentarul bulgar, Cristian Vighenin, au relatat anterior, surse diplomatice de la Sofia, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform surselor diplomatice, citate anterior de agentia de presa KARADENIZ PRESS, exista putine sanse ca vreuna din tarile „Parteneriatului Estic” sa fie inclusa in viitorul previzibil printre statele candidate la aderarea la UE.
La intrunirea din martie 2010 urmau sa fie alesi cei doi copresedinti si zece vicepresedinti, reprezentand in egala masura Parlamentul European si parlamentele tarilor partenere. Forul era programat sa se intalneasca, de regula, o data pe an si sa adopte rezolutii si recomandari adresate summitului UE–Parteneriatul Estic, institutiilor si conferintelor ministeriale dedicate Parteneriatului Estic, precum si rapoarte si propuneri privind functionarea Parteneriatului in diverse domenii. De asemenea, la reuniunea din martie urmau sa fie constituite patru comitete ale EURONEST – pentru afaceri politice si drepturile omului, comitetul economic, cel privind securitatea energetica si comitetul pentru afaceri sociale, cultura, invatamant si societate civila.

Acuze spre comunisti

Oficialul moldovean Igor Corman a amintit anterior ca fosta guvernare comunista de la Chisinau a fost reticenta fata de Parteneriatul Estic si chiar a adus critici acestei initiative europene. Noua guvernare de la Chisinau are o cu totul alta atitudine si o deschidere maxima fata de cooperarea in Parteneriatul Estic, chiar daca sustinerea financiara prevazuta in acest moment nu este una foarte consistenta. “Chiar si in afara dimensiunii financiare, sustinerea din partea tarilor din UE care este extrem de importanta pentru Republica Moldova, la nivel de sprijin politic, dar si de schimb de experienta si contacte directe cu parlamentele nationale ale tarilor membre”, a spus Igor Corman. El a mai spus ca Parteneriatul Estic deschide oportunitati mai bune in procesul de negociere a Acorului de Asociare cu UE. “Negocierile sunt complicate si durata lor va depinde atat de calitatea reformelor din Republica Moldova, de calitatea negociatorilor si eforturile diplomatiei, cat si de vointa politica din partea partenerilor europeni. Si aici, crearea unui lobby pozitiv pentru Republica Moldova in Europa va fi un factor decisiv pentru consolidarea avansarii europene”, a declarat Igor Corman. Instrumentul politici Parteneriatului Estic a fost aprobat in octombrie 2009 si este adresat Republicii Moldova, Ucrainei, Belarusului, Georgiei, Azerbaidjanului si Armeniei. Initiativa nu ofera perspective de aderare statelor vizate, fiind parte a Politicii de vecinatate a UE, dar vorbeste despre o abordare diferentiata a membrilor in functie de aspiratii si progrese si ofera sprijin financiar si perspectva de semnare a unor Acorduri de asociere cu UE.

Fara vize

Forul societatii civile a celor sase tari, incluse in programul Uniunii Europene “Parteneriatul Estic“, care a avut loc anul trecut la Bruxelles, cere autoritatilor europene si a tarilor de bastina eliberarea condamnatilor politici, libertatea de a alege, libertatea de exprimare, abolirea regimului de vize cu tarile mentionate, iar pentru inceput anularea taxelor pentru vize in tarile comunitare. Solicitarile societatii civile au fost incluse intr-o rezolutie a Forului, care a fost prezentata la intrevederea comuna a ministrilor Afacerilor Externe din tarile membre ale Uniunii Europene si cei din tarile incluse in programul “Parteneriatul Estic“, care a avut loc in data de 8 decembrie 2009.
Comisarul pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, prezenta la for, a declarat ca toate solicitarile societatii civile vor fi transmise ministrilor de Externe, iar toate doleantele vor fi examinate si incluse in programele de lucru. “Anterior, toate intrebarile erau discutate doar cu Guvernele, acum voi sunteti cei care decideti nemijlocit. Recomandarile voastre vor fi utilizate, deoarece cooperarea este imposibila fara societatea civila. Veti transmite la bastina mesajul ca noi foarte serios ne atarnam fata de societatea civila“, a spus Beinita Ferrero-Waldner.
Prima sedinta a Forumului societatii civile a tarilor membre ale UE si a celor sase state ex-sovietice cuprinse in programul european “Parteneriatul Estic“ a avut loc la 16-17 noiembrie 2009 la Bruxelles. La for au participat circa 240 de organizatii non-guvernamentale din cele sase tari ex-sovietice, dintre care 30 de ONG-uri din Moldova.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *