Parteneriat strategic R Moldova-Turcia

, , ,
 

Ratificarea Declaraţiei privind stabilirea unui parteneriat strategic şi realizarea unui schimb de experienţă între forurile legislative de la Chişinău şi Ankara, precum şi continuarea bunelor relaţii de cooperare cu Turcia au fost principalele obiective, pe termen scurt, trasate în cadrul întrevederii de miercuri a prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, şi Ambasadorului Extraordinar şi Plenipontenţiar al Republicii Turcia în R. Moldova, Mehmet Selim Kartal.
Întrevederea a avut loc la o lună de la acreditarea diplomatului Mehmet Selim Kartal în calitate de Ambasador al Turciei în Republica Moldova. “Consider că este un noroc pentru mine faptul că venirea mea în R. Moldova a coincis cu alegerea noului Preşedinte. Eu sunt diplomat, dar nu doar în vorbe, mai mult în acţiuni. Îmi doresc ca relaţiile dintre ţările noastre să fie şi mai strânse de acum înainte”, a declarat Ambasadorul Turciei.
În cadrul întrevederii au fost abordate diverse aspecte ale relaţiilor bilaterale – iniţierea unui schimb de experienţă între parlamentarii din Republica Moldova şi cei din Turcia, impactul cooperării bilaterale pentru comunitatea găgăuză, oportunităţile de investiţii în Moldova pentru oamenii de afaceri din Turcia.
“Noi, în Republica Moldova, le acordăm investitorilor străini toate condiţiile pentru a avea profitabilitate. Moldova dispune de legi corecte, de stabilitate economică şi politică. Pe linie parlamentară, cooperarea decurge deja extrem de bine, dar cred că există loc să valorificăm mai mult disponibilitatea celor două ţări de a se ajuta reciproc”, a declarat Vlad Plahotniuc.
De asemenea, Vlad Plahotniuc s-a arătat interesat de procesul de revizuire a Constituţiei în Turcia, în condiţiile în care cele două ţări se află acum într-o situaţie similară – şi în Republica Moldova, şi în Turcia, parlamentarii care susţin guvernarea nu constituie majoritatea necesară pentru revizuirea Constituţiei în Legislativ, dar în ambele ţări există nevoia de a actualiza Legea fundamentală.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *