Parteneriat Estic, resuscitat de Bruxelles

de | ian. 18, 2010 | Caucaz, Marea Neagra, R. Moldova, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Grupul de lucru care se ocupa de dimensiunea parlamentara a instrumentului politic al UE de vecinatate, Parteneriatul Estic, a hotarat saptamana trecuta infiintarea unei Adunari Parlamentare a Parteneriatului Estic, potrivit Moldpres. Acest nou for ar avea misiunea de a se intalni o data pe an si din care sa fara parte 120 de parlamentari. Anuntul […]

Eastern PartnershipGrupul de lucru care se ocupa de dimensiunea parlamentara a instrumentului politic al UE de vecinatate, Parteneriatul Estic, a hotarat saptamana trecuta infiintarea unei Adunari Parlamentare a Parteneriatului Estic, potrivit Moldpres. Acest nou for ar avea misiunea de a se intalni o data pe an si din care sa fara parte 120 de parlamentari. Anuntul a fost facut luni intr-o conferinta de presa de catre Presedintele Comisiei pentru politica externa din Parlamentul moldovean, Igor Corman. Organismul politic nou format se va numi EURONEST si se va intalni pentru prima oara in luna martie, din el facand parte 120 de parlamentari – 60 din Parlamentul European si 60 din cele sase tari invitate sa faca parte din aceasta politica a UE, 10 din fiecare stat. La prima reuniune din martie vor fi alesi cei doi copresedinti si zece vicepresedinti, reprezentand in egala masura Parlamentul European si parlamentele tarilor partenere. Forul se va intruni, de regula, o data pe an si va adopta rezolutii si recomandari adresate summitului UE – Parteneriatul Estic, institutiilor si conferintelor ministeriale dedicate Parteneriatului Estic, va adopta rapoarte si propuneri privind functionarea Parteneriatului in diverse domenii. De asemenea, la reuniunea din martie vor fi constituite patru comitete ale EURONEST – pentru afaceri politice si drepturile omului, comitetul economic, cel privind securitatea energetica si comitetul pentru afaceri sociale, cultura, invatamant si societate civila.

Acuze spre comunisti

Igor Corman a amintit ca fosta guvernare comunista de la Chisinau a fost reticenta fata de Parteneriatul Estic si chiar a adus critici acestei initiative europene. Noua guvernare democrat-liberala de la Chisinau are o cu totul alta atitudine si o deschidere maxima fata de cooperarea in Parteneriatul Estic, chiar daca sustinerea financiara prevazuta in acest moment nu este una foarte consistenta. “Chiar si in afara dimensiunii financiare, sustinerea din partea tarilor din UE care este extrem de importanta pentru Republica Moldova, la nivel de sprijin politic, dar si de schimb de experienta si contacte directe cu parlamentele nationale ale tarilor membre”, a spus Igor Corman. El a mai spus ca Parteneriatul Estic deschide oportunitati mai bune in procesul de negociere a Acorului de Asociare cu UE. “Negocierile sunt complicate si durata lor va depinde atat de calitatea reformelor din Republica Moldova, de calitatea negociatorilor si eforturile diplomatiei, cat si de vointa politica din partea partenerilor europeni. Si aici, crearea unui lobby pozitiv pentru Republica Moldova in Europa va fi un factor decisiv pentru consolidarea avansarii europene”, a declarat Igor Corman. Instrumentul politici Parteneriatului Estic a fost aprobat in octombrie 2009 si este adresat Republicii Moldova, Ucrainei, Belarusului, Georgiei, Azerbaidjanului si Armeniei. Initiativa nu ofera perspective de aderare statelor vizate, fiind parte a Politicii de vecinatate a UE, dar vorbeste despre o abordare diferentiata a membrilor in functie de aspiratii si progrese si ofera sprijin financiar si perspectva de semnare a unor Acorduri de asociere cu UE.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *