Parteneriat avansat intre Romania si Regatul Hasemit

, , , ,
 

Regele iordanian Abdullah, partener strategic al Romaniei

Regele iordanian Abdullah, viitor partener strategic al Romaniei

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a fost primit duminica, 9 ianuarie 2011, la Amman, de catre Regele Abdullah II al Regatului Hasemit al Iordaniei. Seful diplomatiei romane a inmanat suveranului hasemit un mesaj din partea presedintelui Traian Basescu, prin care se reconfirma dorinta sefului statului roman de a continua si aprofunda dialogul cu monarhul iordanian. Ministrul Baconschi a evocat, de asemenea, vizita pe care Majestatea Sa a efectuat-o la Bucuresti in luna aprilie 2009, precum si oportunitatile pe care aceasta a deschis-o in promovarea relatiilor bilaterale romano-iordaniene.
Discutiile s-au axat pe valorificarea potentialului regional al relatiilor bilaterale romano-iordaniene, inclusiv din perspectiva raportarii celor doua state la Uniunea Europeana si la locul pe care il detin in bazinul Marii Negre, respectiv, Orientul Mijlociu. Seful diplomatiei romane a exprimat inalta apreciere pentru demersurile suveranului in consolidarea intelegerii si tolerantei intre religii, evidentiind aprecierea de care se bucura in Romania, dar si in plan international, angajamentul suveranului in sprijinul reformei si moderatiei.

Regele Abdullah al II-lea multumeste Romaniei

Regele Abdullah al II-lea a exprimat gratitudinea si multumirile sale pentru sprijinul acordat de Romania in obtinerea de catre Iordania a „statutului avansat” in raport cu Uniunea Europeana. In acelasi timp, suveranul iordanian a evidentiat dorinta sa pentru dezvoltarea parteneriatului bilateral in domenii prioritare precum energia, transportul, agricultura, managementul apelor si constructiile civile. Pe parcursul convorbirilor au fost abordate si teme legate de evolutiile regionale, cu precadere Procesul de Pace in Orientul Mijlociu, ministrul Teodor Baconschi evidentiind decizia Romaniei de a actiona ca „factor de incurajare” a eforturilor destinate reluarii dialogului israeliano-palestinian, in vederea crearii unui stat palestinian care sa convietuiasca alaturi de statul Israel in pace si securitate. Ministrul roman al Afacerilor Externe a salutat, totodata, demersurile Regatului Hasemit in solutionarea pe cale pasnica a conflictului arabo-israelian, precum si in mentinerea consensului arab.

Forum Economic Romano-Iordanian la Bucuresti

De asemenea, Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut convorbiri si cu ministrul afacerilor externe iordanian Nasser Judeh. Ministrul Teodor Baconschi a discutat cu oficialul iordanian despre continuarea si aprofundarea dialogului politico-diplomatic, care, de altfel, in ultimii ani a cunoscut o dezvoltare intensa. “Regatul Hasemit al Iordaniei este unul dintre partenerii nostri cei mai de incredere din Orientul Mijlociu. Impartasim valori comune si avem viziuni similare asupra evolutiilor regionale. Consider ca Iordania reprezinta un factor de moderatie deosebit de important in Orientul Mijlociu. Sunt foarte incantat ca am deschis acest an diplomatic romanesc prin vizita oficiala in Regatul Hasemit al Iordaniei”, a declarat ministrul roman de externe in cadrul conferintei de presa care a avut loc dupa intalnirea bilaterala.
Cei doi oficiali au discutat despre oportunitatile de cooperare bilaterala in multiple planuri, inclusiv din perspectiva avantajelor oferite de calitatea Romaniei de stat membru al Uniunii Europene, precum si de semnarea recenta a noului Plan de Actiune PEV (Politica Europeana de Vecinatate) UE-Iordania. „Rolul stabilizator al Iordaniei in regiune, angajamentul sau reformist si, in consecinta, increderea de care se bucura la nivelul comunitatii europene, sunt dovedite de obtinerea, de catre Regatul Hasemit, in octombrie 2010, a „statutului avansat” in relatia cu Uniunea Europeana, odata cu semnarea unui nou Plan de Actiune PEV UE-Iordania”, a subliniat ministrul Baconschi.

Parteneriat institutionalizat

Din perspectiva noului statut al raporturilor dintre UE si Iordania, cei doi ministri de externe au stabilit promovarea si institutionalizarea, in urmatoarea perioada, a unui parteneriat avansat intre Romania si Regatul Hasemit. „Am sustinut cu tarie obtinerea de catre tara dumneavoastra a statutului avansat in relatia cu UE. Nu doar ca stat membru al UE, ci si din perspectiva bilaterala, suntem determinati sa lucram in cadrul acestui parteneriat avansat dintre Romania si Iordania. Am reusit sa dezvoltam nu numai cadrul juridic bilateral – in care este cuprinsa si partea de relationare economico-financiara – dar avem in vedere organizarea unui Forum Economic Romano-Iordanian la Bucuresti. Exista dorinta din partea ambelor parti pentru a incuraja si sustine prezenta companiilor romanesti pe piata iordaniana”, a evidentiat ministrul roman de externe, in cadrul conferintei de presa.

Legatura istorica de aproape jumatate de secol

Discutiile au aratat, de asemenea, interesul celor doua parti pentru crearea unui coridor economic romano-iordanian. „Suntem interesati sa dezvoltam cooperarea cu Regatul Hasemit al Iordaniei, sub forma crearii unui coridor economic romano-iordanian, indeosebi in sectorul energetic si al resurselor minerale, in agricultura, transporturi si in domeniul financiar-bancar. Ne putem implica, de asemenea, in pregatirea de experti, in diverse domenii”, a subliniat ministrul Baconschi.
Omologul iordanian a expus, la randul sau, dinamismul relatiei bilaterale si a enumerat actiunile concrete care vor fi avute in vedere. „Intre Romania si Regatul Hasemit al Iordaniei exista o legatura istorica de aproape jumatate de secol – anul trecut fiind sarbatoriti 45 de ani de relatii diplomatice. (…). Dorim sa continuam cooperarea bilaterala extrem de productiva, cu accent pe domenii precum energie, transporturi, schimburi culturale. Dorim intensificarea relatiilor economice si comerciale si in acest sens am discutat despre perspectivele organizarii unui Forum Economic Romano-Iordanian la Bucuresti. De asemenea, asteptam cu nerabdare o vizita a presedintelui Romaniei Traian Basescu in Regatul Hasemit”, a declarat seful diplomatiei iordaniene.
Ministrul Nasser Judeh a multumit, totodata, partii romane pentru sustinerea oferita in procesul obtinerii de catre Regatul Hasemit, in octombrie 2010, a „statutului avansat” in relatia cu Uniunea Europeana.

Acord privind energia nucleara

Intre Romania si R.H. al Iordaniei exista si o foarte buna cooperare in domeniul militar si al combaterii terorismului. Iordania este singura tara araba cu care Romania a stabilit o cooperare pe linie militara si a semnat un acord interguvernamental in acest sens.
Cei doi ministri de externe au accentuat, de asemenea, oportunitatile pe care le prezinta pentru proiectia regionala a relatiile bilaterale detinerea, de catre Romania, in prima parte a anului 2011, a presedintiei OCEMN, precum si organizarea, de catre Iordania, in luna mai 2011, a Forumului Economic Mondial pentru Marea Moarta. In acelasi timp, ministrul Baconschi si oficialul iordanian au efectuat unui schimb de opinii pe teme de interes regional, in special pe tema Procesului de pace in Orientul Mijlociu. Seful diplomatiei romane a accentuat rolul stabilizator al Iordaniei in regiune si demersurile sale in sprijinul solutionarii pasnice a conflictului israeliano-arab. Totodata, a aratat ca Romania actioneaza ca „factor de incurajare“ pentru demersurile menite sa conduca la solutionarea pasnica a conflictului din Orientul Mijlociu.
Intalnirea ministrului Teodor Baconschi cu seful diplomatiei iordaniene a fost urmata de semnarea a doua documente juridice bilaterale, respectiv Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Hasemit al Iordaniei privind dezvoltarea utilizarii pasnice a energiei nucleare – primul de acest tip semnat cu o tara din Orientul Mijlociu – si Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Hasemit al Iordaniei privind transportul rutier international de persoane si marfuri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *