Parlamentul European: Republica Moldova înregistrează progrese constante

de | mai 13, 2025 | Știri | 0 comentarii

Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European a adoptat un raport care subliniază ‘progresele constante înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește reformele legate de aderarea la UE, în pofida provocărilor interne și externe semnificative’, se arată într-un comunicat de presă al Legislativului comunitar, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Angajament exemplar […]

Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European a adoptat un raport care subliniază ‘progresele constante înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește reformele legate de aderarea la UE, în pofida provocărilor interne și externe semnificative’, se arată într-un comunicat de presă al Legislativului comunitar, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Angajament exemplar

Salutând ‘angajamentul exemplar’ al Republicii Moldova, țară candidată la UE, de a avansa pe calea integrării în UE, raportul eurodeputaților ‘recunoaște că relațiile UE – Republica Moldova au intrat într-o nouă fază’.

‘Cooperarea s-a intensificat, alături de eforturile susținute ale Chișinăului de aliniere a legislației Republicii Moldova la acquis-ul UE. În pofida unor provocări interne și externe semnificative, cum ar fi efectele războiului continuu al Rusiei împotriva Ucrainei învecinate și ingerința Moscovei în procesele democratice ale țării, deputații din Parlamentul European salută progresele înregistrate de guvernul Republicii Moldova în ceea ce privește agenda de extindere, inclusiv în cadrul procesului bilateral de screening, precum și ambiția de a deschide negocieri cu privire la mai multe clustere’, mai precizează comunicatul.

Solicitări parlamentare

Eurodeputații solicită Comisiei Europene să-și intensifice sprijinul pentru ca Guvernul Republicii Moldova să atingă aceste obiective, conform raportului, care a fost adoptat cu 52 de voturi pentru, 11 împotrivă și trei abțineri.
Totodată, deputații europeni observă că ‘atât referendumul constituțional privind integrarea europeană, cât și ultimele alegeri prezidențiale din Republica Moldova, care au avut loc la finalul anului 2024, au confirmat sprijinul majorității cetățenilor moldoveni pentru aderarea la UE și reformele proeuropene’.
‘În pofida faptului că au făcut obiectul unei campanii hibride masive din partea Rusiei și a reprezentanților săi’, europarlamentarii afirmă că ‘atât referendumul, cât și alegerile s-au desfășurat în mod profesionist’ și ‘cu un simț extraordinar al datoriei și devotamentului’.

An electoral important

Ei remarcă, de asemenea, că alegerile parlamentare din toamna acestui an ‘vor fi esențiale pentru continuarea traiectoriei proeuropene a Republicii Moldova și avertizează cu privire la posibila intensificare a ingerințelor străine, în special rusești, răuvoitoare și a atacurilor hibride’.
În raport, eurodeputații salută în același timp recentul Plan de Creștere pentru Republica Moldova, care ‘vizează sprijinirea reformelor socio-economice și fundamentale ale țării’, precum și Mecanismul de Reformă și Creștere în valoare de 2,02 miliarde de euro, care ‘constituie cel mai mare pachet de sprijin financiar al UE pentru Republica Moldova de la independența țării’.
Ei solicită Comisiei Europene să sprijine autoritățile din Republica Moldova în procesul de implementare a agendei de reformă necesare pentru absorbția eficientă a fondurilor din acest mecanism.

Reforma justiției, esențială

‘Având în vedere că reforma justiției este esențială pentru succesul reformelor democratice și legate de aderarea Republicii Moldova la UE’, membrii PE doresc ca UE să continue ‘să sprijine în mod activ reforma justiției în această țară. Ei subliniază, de asemenea, necesitatea ca autoritățile moldovene ‘să continue să abordeze probleme fundamentale, cum ar fi spălarea banilor și corupția’.
În contextul extinderii UE, raportul salută ‘cooperarea consecventă și tot mai strânsă a Republicii Moldova cu UE în chestiuni de politică externă, alinierea la UE crescând de la 54% în 2022 la 86% în 2024’.
Eurodeputații vor ca R. Moldova să continue această evoluție, ‘inclusiv atunci când vine vorba de prevenirea eludării sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului’. Raportul mai subliniază ‘rolul Republicii Moldova ca factor-cheie care contribuie la securitatea regională și europeană, inclusiv prin sprijinul de neclintit al țării pentru Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, inclusiv prin primirea refugiaților ucraineni’.
Raportul va fi supus votului Parlamentului European în cadrul unei viitoare sesiuni plenare.

Mesaj de susținere

Recent, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Jānis Mažeiks, a susţinut, într-un mesaj de 9 mai, că deși R. Moldova a fost supusă unor presiuni din partea Rusiei, statul a reușit să rezist, iar sprijinul a venit din partea Uniunii Europene.

„O țară care alege războiul, distrugerea și opresiunea este sortită corupției și ilegalității. Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei ne amintește tragic de ceea ce contează cu adevărat. Rusia încearcă să reconfigureze ordinea mondială – nu prin reguli și cooperare, ci prin forță brută, agresiune și impunere. Moldova a simțit impactul presiunii Rusiei – prin intimidare economică, șantaj energetic și campanii de dezinformare care au ca scop divizarea societății. Totuși, Moldova a rezistat. Rămâne puternică. Pentru că nu e singură. Moldova aparține familiei europene, iar familiile rămân unite”, a arătat Jānis Mažeiks.

Șeful Delegației Uniunii Europene a felicitat cetățenii R. Moldova cu prilejul Zilei Europei și le-a vorbit despre semnificația acestei zile. „De Ziua Europei, celebrăm unitatea, pacea și prosperitatea — valori fundamentale care ne unesc în timp ce construim împreună un viitor comun în marea noastră familie europeană. R. Moldova a ales calea integrării europene – un parcurs al democrației, statului de drept și dezvoltării economice. Această alegere nu este doar a clasei politice, ci reflectă voința voastră: voința cetățenilor din Moldova. E responsabilitatea voastră să aveți grijă ca parcursul european să rămână solid”, a adăugat Jānis Mažeiks.

UE alături de Republica Moldova

„Uniunea Europeană este alături de voi! Când un fermier din Moldova are acces la piețele europene, când un student învață peste hotare prin programul Erasmus+, când un sat primește apă potabilă cu sprijinul UE —toate acestea aduc schimbări reale în viața oamenilor… Anul acesta, de Ziua Europei, să ne reafirmăm angajamentul față de valorile care ne întăresc: Pacea, Prosperitatea și Demnitatea. Pentru că Europa nu este doar un loc. Europa este o idee. Europa este o alegere. Europa e familia ta. Și Europa ești TU”, a încheiat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Menționăm că, în mod tradițional, Ziua Europei și Ziua Victoriei sunt sărbătorite la Chișinău pe 9 mai. Această zi comemorează persoanele care au decedat în al Doilea Război Mondial și subliniază importanța păcii pe continentul european, în ciuda conflictului actual declanșat de Rusia în țara vecină.

Ratificare strategică

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat recent legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România. Acordul a fost semnat la 20 noiembrie 2024, la București.
‘Prin acest Acord se creează cadrul juridic bilateral necesar implementării conceptului de control coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România, în același mod în care se desfășoară în prezent în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova)’, se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de Guvern.
Actul normativ are ca scop facilitarea tranzitului de persoane și accelerarea circulației mărfurilor, ca parte a procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană și a sprijinului acordat economiei ucrainene, grav afectate de război, în cooperare cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

12 luni

Acordul stabilește implementarea controlului coordonat în punctul de trecere Galați – Giurgiulești, stabilind cadrul juridic bilateral, modul de organizare a controlului, atribuțiile personalului implicat, protecția datelor personale, procedurile de aplicare.
Acest acord se aplică pentru o perioadă de 12 luni, care începe să curgă de la data la care controlul coordonat devine operațional. Orice prelungire a valabilității Acordului pentru noi perioade de 12 luni este decisă prin acordul părților, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control, prelungirea realizându-se pe cale diplomatică.
Potrivit Acordului, controlul coordonat este definit ca fiind controlul la trecerea frontierei efectuat separat de către personalul de control al statului de ieșire urmat consecutiv de personalul statului de intrare, efectuat pe teritoriul unui singur stat.

Reuniune informală

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a participat vineri, 9 mai 2025, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (CAE), care a avut loc la Liov, în Ucraina, la invitația ministrului ucrainean de externe Andrii Sybiha. În intervenția sa, ministrul Emil Hurezeanu a salutat organizarea, la 9 mai, a unei reuniuni CAE la Liov ca mesaj politic de reafirmare a sprijinului UE pentru Ucraina, inclusiv în contextul desfășurării la Moscova a unor ceremonii militare.
Ministrul afacerilor externe a atras atenția asupra faptului că Rusia nu este interesată în mod real în realizarea păcii, iar UE trebuie să continue eforturile pentru sprijinul pentru Ucraina și pentru a menține SUA angajată în demersurile privind pacea în Ucraina.

Susținere pentru R. Moldova

În ceea ce privește susținerea concretă la nivel UE pentru Ucraina, ministrul Emil Hurezeanu a subliniat importanța implementării inițiativei propuse de către Kaja Kallas de sprijin militar, nevoia deblocării asistenței pentru Ucraina prin Instrumentul European de Pace/EPF și extinderea mandatelor celor două misiuni UE privind Ucraina: Misiunea de Asistență (EUAM), respectiv Misiunea Asistență Militară (EU MAM).
Ministrul român de externe a susținut adoptarea celui de-al 17-lea pachet de măsuri restrictive la adresa Rusiei și a reiterat importanța avansării negocierilor de aderare la UE a Ucrainei și Republicii Moldova.
În contextul participării la reuniunea informală MAE, miniștrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene au vizitat Centrul Medical ‘Superhumans’, specializat în asigurarea de proteze și recuperare, servicii dedicate în special celor afectați în urma războiului din Ucraina.
De asemenea, miniștrii de externe din statele UE au participat, alături de Înaltul Reprezentant Kaja Kallas și de ministrul de externe ucrainean Andrii Sybiha, la o ceremonie de depunere a unor coroane de flori la cimitirul Lychakiv în memoria apărătorilor care și-au dat viața pentru Ucraina în războiul ruso-ucrainean.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri