Parlamentul European ratifica Acordul de Asociere cu Republica Moldova

, , , , ,
 

RM Acord de AsociereParlamentul European a ratificat, joi, Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeana cu o majoritate covarsitoare, de 535 de voturi, in ciuda pozitiei opozante a Moscovei. In rezolutia care insoteste acordul, aprobata cu 529 de voturi la 96 si 46 de abtineri, deputatii au subliniat ca semnarea la 27 iunie si ratificarea acestuia ”nu reprezinta un obiectiv final” in relatiile UE-Moldova. „Ratificarea acordului de asociere UE-Moldova este o clara recunoastere a succesului procesului de reforma politica si economica in Moldova, care stabileste perspectivele sale europene si dovedeste determinarea sa ca la un moment dat sa adere la UE”, a spus raportorul Petras Auštrevičius (ALDE, LT), potrivit portalul oficial al PE. Acordul acopera „intreg teritoriul recunoscut international al Republicii Moldova” si Transnistria, ca parte integrala a acestuia, trebuie sa fie subiect al acordului, au subliniat deputatii. Ei au adaugat ca UE trebuie sa joace un rol mai important in gasirea unei solutii pentru o clarificare efectiva a situatiei transnistrene intre Chisinau si Tiraspol.

Premierul de la Chisinau Iurie Leanca a salutat decizia PE de a ratifica Acordul de Asociere, apreciind ca este vorba de un eveniment istoric. “Sunt convins ca doar un viitor european va oferi cetatenilor nostri un trai mai bun, venituri mai mari, drumuri de calitate, educatie si medicina cu cele mai bune servicii, acces la o piata de jumatate de miliard de consumatori, institutii care vor functiona si mai puternic, dupa modelul european”, a spus Leanca, citat intr-un comunicat transmis de Guvernul de la Chisinau.

“Astazi incepe un nou viitor european pentru Republica Moldova si cetatenii sai”, a declarat eurodeputatul Petras Austrevicius, care s-a ocupat de acest dosar. “Nu exista niciun dubiu ca Republica Moldova este o tara europeana si ca face parte din cultura europeana”, a afirmat el in PE, reunit in sesiune plenara la Bruxelles. Acordul votat joi trebuie ratificat de statele membre inainte de a intra in vigoare. Potrivit Guvernului de la Chisinau, Acordul de Asociere a fost ratificat pâna acum de sapte tari membre ale Uniunii Europene: România, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, Malta si Slovacia. Decizia PE vine cu doua saptamâni inaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova. De asemenea, Parlamentul European va trimite o delegatie de sapte deputati, condusa de Igor Šoltes (Verzi/ALE, SI) sa observe alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Moldova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *