Parlamentul European critica politica externa a UE

de | mai 12, 2011 | Alte regiuni, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Politicile externa, de securitate si aparare ale UE au nevoie de o noua foaie de parcurs, sustine Parlamentul European in trei rezolutii nelegislative. O pozitie UE unita si mai puternica in ceea ce priveste miscarile arabe a fost solicitarea cheie a deputatilor apartinand grupurilor politice PPE si S&D, in cadrul dezbaterii de miercuri cu seful UE pentru politica externa, Catherine Ashton.

Parlamentul EuropeanPoliticile externa, de securitate si aparare ale UE au nevoie de o noua foaie de parcurs, sustine Parlamentul European in trei rezolutii nelegislative. O pozitie UE unita si mai puternica in ceea ce priveste miscarile arabe a fost solicitarea cheie a deputatilor apartinand grupurilor politice PPE si S&D, in cadrul dezbaterii de miercuri cu seful UE pentru politica externa, Catherine Ashton. Grupurile politice ALDE, ECR si Verzii au criticat pozitia UE fata de Siria, considerand-o neechilibrata si au solicitat ca presedintele Bassar Al-Assad sa fie inclus pe lista oficialilor sirieni sanctionati de UE. Situatia din Siria este „un mare dezastru” si devine un „Tiananmen arab”, a declarat liderul grupului ALDE Guy Verhoftsadt (BE) in cadrul dezbaterii. Acest grup impreuna cu ECR si Verzii au solicitat ca presedintele Bassar Al-Assad sa fie inclus „cat mai rapid” pe lista oficialilor sirieni sanctionati de UE. Consiliul a decis vineri 6 mai impunerea unor restrictii de calatorie si inghetarea activelor in cazul a 13 inalti oficiali sirieni, dar nu si impotriva presedintelui Bashar Al-Assad. Impunerea de catre statele membre UE a unui embargo privind armele, impotriva Siriei, Bahrain-ului si Yemen-ului si solicitarea unui moratoriu impotriva executiilor a patru protestatari din Bahrain au fost principalele solicitari ale primelor doua rezolutii elaborate de Gabriele Albertini (PPE, IT) si Roberto Gualtieri (S&D, IT). Parlamentul a solicitat in mod expres ca Uniunea Europeana sa suspende negocierile pentru Acordul de Asociere cu Siria.

Problema libiana

In timpul dezbaterii, Parlamentul a aplaudat anuntul facut de Cathrine Ashton privind deschiderea unui birou UE in Benghazi pentru „a acorda asistenta poporului si Consiliului National Interim de Tranzitie”. Mandatul rezolutiei ONU de protejare a populatiei libiene nu trebuie depasit in sensul folosirii disproportionate a fortei, au avertizat deputatii europeni in cadrul acestor rezolutii, care i-au solicitat IR Ashton sa colaboreze indeaproape cu fortele de opozitie libiene – Consiliul National Interimar de Tranzitie, si „sa joace un rol puternic in promovarea initiativelor politice” care sa asigure incetarea rapida a focului in interiorul tarii si sa opreasca varsarea de sange. Obiectivul urmarit trebuie sa fie demiterea lui Gaddafi si acordarea imediata de ajutor umanitar in Misrata si in alte regiuni din Libia.

Loc permanent pentru UE la ONU

Alte mesaje, sustinute de deputati in cadrul dezbaterilor, au subliniat necesitatea anchetarii uciderii disidentilor iranieni din Ashraf in Irak si realizarea de progrese in rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu. In timp ce cea mai mare parte a grupurilor au solicitat ca impozitele palestiniene sa fie returnate de Israel teritoriilor palestiniene, grupurile ECR si ALE au fost impotriva mentinerii relatiilor UE cu Hamas, in ciuda recentei reconcilieri cu Fatah. „Pozitia noastra referitoare la Hamas nu s-a schimbat”, a declarat C. Ashton, „desi nu consider ca flotila este raspunsul corect la situatia umanitara din Gaza”. Acesta a fost raspunsul la initiativa grupului GUE de a include doi deputati europeni in cadrul flotilei programate pentru 13 iunie. Printre solicitarile adresate de deputatii europeni in aceste rezolutii se mai numara si intensificarea presiunilor pentru eliberarea prizonierilor politici din Belarus si investigarea presupusului trafic de organe din Kosovo. Intr-un sens mai larg, Parlamentul a subliniat faptul ca Uniunea Europeana ar trebui sa invete din experientele trecute si anume respectarea drepturilor omului trebuie sa ocupe un loc prioritar in cadrul relatiilor cu tari terte si in acordurile internationale, cum sunt cele negociate momentan cu Rusia si India. Pentru a intari importanta UE in cadrul organizatiilor multilaterale importante, o a treia rezolutie intocmita de María Muñiz de Urquiza (S&D, ES) solicita reformarea Natiunilor Unite, pentru a permite Uniunii sa beneficieze de un loc permanent in Consiliul de Securitate. Adunarea Generala a ONU a votat pe 3 mai acordarea Uniunii Europene statutului de observator in cadrul sistemului ONU.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *