Parlamentul de la Chișinău a aprobat, vineri, cu 61 de voturi Declarația privind retragerea trupelor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul a avut semnăturile PD, PLDM, PL și PPEM. Cei de la PCRM au lipsit, în timp ce socialiștii proruși au părăsit sala de plen. Parlamentarii PSRM au contestat, menționând că decizia în cauză va afecta relațiile cu Federația Rusă și cu regiunea transnistreană, fiind „o provocare geopolitică”.
„Întărirea prezenței trupelor străine pe teritoriul Republicii Moldova constituie o încălcare a prevederilor constituționale, în special ce țin de independența, suveranitatea și neutralitatea statului, dar și o încălcare a dreptului internațional, se spune în Declarație. Parlamentul consideră că menținerea trupelor și a unui volum mare de muniții și arme militare reprezintă o amenințare constantă la adresa stabilității regionale. Ca urmare, invită mediatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean să inițieze discuții politice privind transformarea actualului mecanism de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional. Legislativul face apel către Federația Rusă să finalizeze procesul de retragere a munițiilor și armamentului militar de pe teritoriul Moldovei în conformitate cu principiile dreptului internațional.
25 de ani de la reglementarea conflictului de pe Nistru
De asemenea, cere Guvernului și președintelui țării să promoveze prin orice mijloace adoptarea unei rezoluții de către Adunarea Generală a ONU de retragere a forțelor militare ilegale de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit președintelui fracțiunii parlamentare a PDM, Marian Lupu, acest proiect ”nicidecum nu vine să incite spiritele și nu este o provocare”. ”Astăzi se împlinesc 25 de ani de la semnarea Acordului privind principiile reglementării pașnice și a conflictului armat din regiunea transnistreană și, de altfel, a fost pus baza juridică pentru încetarea acțiunilor armate și sângeroase. Respectiv, este un apel, o declarație, o luare de atitudine politică. Atrag atenția, nu este lege… Dacă vă uitați cu multă atenție pe textul acestui proiect de declarație, o să vedeți că el subliniază caracterul independent, suveran al statului Republica Moldova și caracterul său de neutralitate”, a declarat el.
Parlamentarii proruși, iritați
La rândul lor, socialiștii proruși au condamnat acțiunea. „Acest proiect este o provocare împotriva încercărilor de a remedia situația și relațiile cu Transnistria, întreprinse de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Este absolut inoportun și considerăm că acest proiect nu trebuie inclus pe ordinea de zi. În cazul în care veți insista, fracțiunea PSRM în semn de protest va părăsi sala”, a declarat socialistul Vlad Bătrâncea.
0 Comentarii