Parisul, gata sa vanda patru nave de razboi din clasa Mistral catre Rusia

, , ,
 

Mistral

Franta analizeaza o noua cerere din partea Rusiei in care se specifica ca Moscova doreste sa achizitioneze patru nave de proiectie a fortelor si comandament (BPC) din clasa Mistral, în loc de una, asa cum era prevazut anterior, potrivit agentiei franceze AFP, citata de KARADENIZ-PRESS. ”Nu va mai fi un BPC, ci patru” cerute de catre Rusia, si Franta este ”pe cale sa examineze aceasta noua cerere”, a declarat luni Jacques de Lajugie, director international al Directiei generale pentru armament (DGA) din Ministerul francez al Apararii. El a amintit de asemenea ca cererea este una tehnica a Statului major rus si pana in prezent nu a fost formulata si la nivel politic. Franta si-a dat acordul anterior pentru vânzarea doar a uneia din aceste nave puternice, care pot transporta elicoptere si tancuri de asalt, a mai spus de Lajugie. El a mai adaugat ca un raspuns la aceasta noua cerere ar putea veni “in urmatoarele saptamani” si va fi formulata de catre cele mai inalte cercuri conducatoare de la Paris. Perspectiva unei astfel de vânzari a unui BPC Rusiei a provocat preocupare din partea Georgiei, a statelor baltice si a unor parlamentari americani. Pretul unei astfel de nave de razboi port-elicopter ajunge pana la 800 de milioane de dolari.

Temeri baltice

Ministrii apararii din Letonia, Lituania si Estonia s-au intâlnit in urma cu doua luni, mai exact pe 11 decembrie, la Riga, pentru a discuta pe marginea consecintelor pe care le-ar putea avea realizarea planului Moscovei privind achizitionarea unui portavion francez Mistral. Experti ai celor 3 republici baltice considera ca aparitia in cadrul Flotei Ruse de la Marea Baltica a unei nave de asemenea calibru va inclina decisvi militar-politica din zona estica a acestei mari. ‘Am dezbatut posibilele planuri privind achizitionarea de catre Rusia a unei nave de desant franceze. Fara indoiala, suntem ingrijorati ca prezenta unei asemenea nave la Marea Baltica ar putea modifica situatia privind securitatea in zona’, si-a exprimat temerile ministrul leton al apararii, Imants Viesturs Liegis. Potrivit mass-media ruse, in cazul in care statul rus va achizitiona nava Mistral, Putin o va include in componenta Flotei de la Marea Nordului sau din Oceanul Pacific. In 2008, francezii au incercat sa vanda astfel de nave si Chinei.

Marea Neagra inarmata

Cu toate acestea, analistii militari din Romania iau in calcul si varianta in care Rusia va cumpara aceste nave de razboi si le va instala alaturi de celelalte din flota rusa ancorata in portul ucrainean Sevastopol. De asemenea, Georgia isi manifesta tot mai mult ingrijorarea, deoarece, in timpul conflictului ruso-georgian navele ruse la Sevastopol au asediat portul Batumi, blocand astfel aceesul la mare al Georgiei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *