Parcursul european al R Moldova este ireversibil, afirma presedintele Timofti

de | oct. 4, 2012 | R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Parcursul european al Republicii Moldova este ireversibil, a declarat miercuri, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, preşedintele Nicolae Timofti.

Parcursul european al Republicii Moldova este ireversibil, a declarat miercuri, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, preşedintele Nicolae Timofti.
El a vorbit despre progresele înregistrate în ultimii trei ani, după schimbarea guvernării, în domeniul apărării drepturilor omului şi al reformelor în justiţie şi a reiterat necesitatea retragerii trupelor militare ruse de pe teritoriul ţării. Republica Moldova avansează pe calea integrării europene, continuând negocierile pe marginea Acordului de Asociere şi prin lansarea, la începutul anului curent, a negocierilor privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, a declarat Timofti. „Suntem conştienţi că vom avea o mai bună perspectivă europeană dacă ne vom îndeplini cu succes în primul rând angajamentele asumate la etapa de aderare la Consiliul Europei”, a declarat Timofti.
În context, el a amintit că Republica Moldova este de 17 ani sub monitorizarea APCE, dar a remarcat reformele întreprinse, în special în domeniul justiţiei, asigurarea libertăţii de exprimare şi a mass-media independente. Nicolae Timofti a solicitat scoaterea ţării sale de sub procedura de monitorizare. „Vă asigur că a venit timpul pentru a fi făcut acest pas şi pentru a fi identificate argumentele şi probele care să susţină acest deziderat firesc”, a declarat el.
În ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean, el a declarat că acesta „subminează securitatea naţională şi integritatea noastră teritorială, frânează dezvoltarea economică şi divizează societatea”. Nicolae Timofti a expus punctul de vedere al Chişinăului, care doreşte reglementarea conflictului respectând suveranitatea Republicii Moldova, iar regiunii transnistrene să-i fie acordat un statut special.
Timofti s-a pronunţat şi în favoarea transformării misiunii de pacificare din zonă în una civilă, sub mandat internaţional, şi a subliniat necesitatea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană. „Este important să reiterăm că trupele ruse, staţionate pe teritoriul Republicii Moldova, fără consimţământul statului gazdă şi contrar prevederilor constituţionale şi angajamentelor internaţionale, ar trebui să fie în cele din urmă retrase”, a declarat el.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri