Papa de la Roma apara crestinii din Irak

, ,
 
Papa apara crestinii din Irak

Papa apara crestinii din Irak

Papa Benedict al XVI-lea, liderul Bisericii Romano-Catolice, a facut apel la protejarea crestinilor din Irak, stat majoritar musulman, dupa ce cel putin opt crestini au fost ucisi in orasul Mosul in ultimele doua saptamani, pe fondul intensificarii violentelor din tara araba. Doua dintre victime, lideri ai unor asociatii crestine, au fost initial date disparute (n.r.- rapirile pentru rascumparare sunt frecvente in Irak), fiind descoperite ulterior mutilate. Alti crestini au fost impuscati fara discriminare pe strada, in apropierea locuintei sau a bisericilor. „Fac apel la autoritatile civile sa faca toate eforturile pentru a reasigura securitatea populatiei, in special a celor mai vulnerabile minoritati religioase” a declarat Papa Benedict al XVI-lea, citat de serviciul de presa de la Vatican.
Conform unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), circa 683 familii crestine, sau 4.098 persoane, au plecat din Mosul intre 20 si 27 februarie 2010, dupa atacuri. Raportul citat subliniaza ca in Irak locuiesc aproximativ 750 de mii de crestini, peste 2 milioane refugiindu-se din calea violentelor religioase si interetnice care au cuprins Irakul dupa invazia militara a Statelor Unite si aliatilor sai din 2003. Potrivit surselor locale, crestinii apartin bisericilor ortodoxe, romano-catolice, protestante si orientale.
Crimele cu tenta religioasa au loc cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare irakiene din 7 martie 2010, unde candideaza si un numar de cetateni irakieni crestini, in pofida consolidarii fara precedent a formatiunilor politice radical musulmane. Potrivit analistilor politici, succesul acestor alegeri ar putea pune capat unei perioade de sapte ani de razboi civil sau ar putea arunca un stat deja divizat intr-un nou ciclu de violenta religioasa. Organizatia terorista al-Qaeda a promis sa foloseasca mijloace militare pentru a deturna alegerile, pe care le considera un simplu pretext pentru a legifera dominatia siita in Irak.
Reamintim ca insurgentii islamisti sunniti, asociati organizatiei al Qaeda, ataca frecvent minoritatea crestina din Irak, dar si reprezentantii majoritatii siite, considerata eretiva de catre radicalii suniti. Totodata, crestinii din Baghdad, Basra si alte regiuni din sudul Irakului sunt periodic tinta radicalilor siiti care militeaza pentru instaurarea unui regim politic similar celui din Republica Islamica Iran, care sprijina financiar si logistic activitatea formatiunilor politice siite.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *