Papa Benedict cere ajutor financiar enoriasilor pentru Vaticanul lovit de criza

de | ian. 22, 2010 | Știri, UE, Uncategorized @ro | 2 comentarii

Vaticanul a cerut vineri ajutor financiar din partea credinciosilor Bisericii Catolice, motivand ca aceasta se confrunta cu „dificultati persistente”, se arata intr-un comunicat al Vaticanului, citat de agentiile internationale de presa.

the-vatican-counsel

Consiliul de la Vatican format din cardinali si Papa Benedict al XVI-lea

Vaticanul a cerut vineri ajutor financiar din partea credinciosilor Bisericii Catolice, motivand ca aceasta se confrunta cu „dificultati persistente”, se arata intr-un comunicat al Vaticanului, citat de agentiile internationale de presa. Cardinalii insarcinati cu controlul finantelor Sfantului Scaun si ale statului Vatican si-au exprimat speranta intr-o balanta financiara mai buna , in pofida unui ”cadru general de dificultati persistente” pentru anul 2010, se arata in acelasi document. Cardinalii reuniti miercuri si joi sub autoritatea lui Tarcisio Bertone, ”numarul doi” in ierarhia Vaticanului au pledat pentru  ”necesitatea pastorala’ de a suscita o mai mare atentie din partea credinciosilor – mai sensibili de a contribui la proiecte specifice sau mai apropiate – fata de structurile Bisericii care presteaza servicii de ordin general. Cifrele sunt in general publicate vara. In 2008, Vaticanul (activitatile Papei, congregatiile etc.) a avut un deficit de 911.514 euro, fata de circa 9 milioane in 2007. Dimpotriva, statul Vatican (curia si dicasterele, muzeele, media Vaticanului etc.), care s-a confruntat cu criza economica mondiala, a incheiat anul 2008 cu un deficit de 15 milioane de euro. Donatiile Bisericilor catre Papa, indeosebi de sarbatoarea sfintilor Petru si Pavel, au fost de 75,78 milioane de dolari, in usoara scadere fata de 2007. Cele mai importante contributii au venit din partea unor catolici americani, italieni si germani, dar, raportat la numarul de catolici, Coreea de Sud si Japonia se afla in fruntea listei.

Bancherii lui Dumnezeu

Publicatia Panorama scria luna trecuta ca Vaticanul este suspectat a fi implicat intr-un scandal privind spalarea unor sume uriase de bani prin diverse artificii bancare. Sursa media explica ca Vatican Bank este anchetata pentru implicare in spalare de bani prin folosirea de conturi la una din cele mai mari banci din Italia. Oficiali ai Unitatii de Informatii Financiare a Bancii Italiei au identificat tranzactii de 180 milioane de euro ce incalca reglementari contra spalarii de bani in conturi detinute la filiala UniCredit de langa biserica San Pietro. Sursa citata mentioneaza ca procurorii coopereaza cu Guardia di Finanza in cadrul anchetei contra bancii, cunoscuta formal ca Institutul pentru Opere Religioase (IOR). Anchetatorii analizeaza toate tranzactiile IOR din perioada 2006 -2008. In aceasta perioada, peste 180 de milioane de euro in cecuri si transferuri s-au mutat prin conturi. Aceasta este cea mai grava ancheta contra Vatican Bank din 1982, cand s-a prabusit Banco Ambrosiano, in care era actionar majoritar. In 2007, un tribunal a stabilit ca mafia se afla in spatele asasinarii, in 1982, a lui Roberto Calvi, presedintele Banco Ambrosiano, cunoscut drept ‘bancherul lui Dumnezeu’.

Religie politica
Saptamanalul american Philadelphia Trumpet scria pe pagina sa electronica, in luna octombrie a anului trecut, ca atat Germania, in plan politic, cat si Vaticanului in cel religios, pun la cale un plan meticulos de mutare a centrului de putere dinspre SUA spre Europa. Sursa memntionata opina ca papa Benedict al XVI-lea precum si toata ierarhia Vaticanului doresc, pe fondul actualei crize mondiale, sa profite si sa stabileasca catolicismul ca o forta de conducere in spatelele formarii unei super-puteri europene care sa aiba drept repere de lidership, Germania si Vaticanul. In sprijinul acestei ipoteze, jurnalistii americani aduc in discutie un scurt discurs al lui Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului, din 30 septembrie 2009, publicat in oficiosul Vaticanului, L’Osservatore Romano, in care acesta sustinea ca aceasta criza se datoreaza lipsei de credinta. „Politica are nevoie de religie. Atunci cand Dumnezeu este ignorat, capacitatea de a respecta drepturi si de a recunoaste bunurilor comune dispare”, spunea Bertone. El a mers atunci si mai departe si explicat ca actuala criza financiara este rezultatul lipsei valorilor crestine in politica globala.  Comentariile lui Bertone au fost urmate de o mustrare din partea secretarului Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace, Giampaolo Crepaldi, care a facut apel la catolici sa joace un rol mult mai activ in politica si sa nu mai il „mai lase pe Dumnezeu doar in strana”. Astfel de pareri au fost sustinute si de Papa, care declara o luna mai tarziu, pe 6 octombrie 2009, ca prabusirea unor importante banci arata ca banii sunt „nimic” si numai „cuvintele lui Dumnezeu sunt realitati solide”.

2 Comentarii

  1. Anonim

    Asta cred ca e culmea saraciei … sa dea faliment Vaticanul :)). Repede, scoate-ti cateva indulgente la vanzare!!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri