Papa Benedict al XVI-lea incearca reformarea Vaticanului

, , , ,
 

Papa Benedict al XVI-lea, acuzat de tolerare a pedofiliei

Papa Benedict al XVI-lea, acuzat de tolerare a pedofiliei

Papa Benedict al XVI-lea si-a pus amprenta asupra viitorului Bisericii Romano-Catolice numind 24 de noi cardinali, dintre care 20 cu varste sub 80 de ani si toti eligibili pentru a face parte din conclavul secret care-l va alege pe succesorul sau in Scaunul Pontifical, relateaza surse oficiale de la Vatican, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Decizia capului Bisericii Romano-Catolice vine pe fondul intensificarii presiunilor internationale asupra Vaticanului in problema administrarii imenselor fonduri de care dispune si a relatiilor dintre Vatican si mafia rusa. Papa a mai fost acuzat si de musamalizarea multiplelor scandaluri de pedofilie care au afectat Biserica Romano-Catolica din diferite state.
Ceremonia de instalare a noilor cardinali, cunoscuta sub denumirea de consistoriu, va avea loc pe 20-21 noiembrie 2010, mai relateaza sursele citate. Suveranul Pontif a facut anuntul privind numirea de noi cardinali la incheierea audientei sale generale din Piata Sf. Petru, in prezenta a circa 22.000 de pelerini. Ceilalti patru inalti prelati care vor primi titlul de cardinal au varste de peste 80 de ani si nu vor putea prin urmare sa voteze in cadrul conclavului.

Traditie electorala

Traditia instituita de Papa Paul al VI-lea /1963-1978/ stabileste numarului cardinalilor electori la 120. Astfel, la jumatatea lunii noiembrie, cardinalul leton Janis Pujats va implini 80 de ani si nu vor mai fi decat 101 cardinali electori si 78 nonelectori. Consistoriul din noiembrie anul acesta va fi cel de-al treilea convocat de catre Benedict al XVI-lea de la debutul Pontificatului sau, in aprilie 2005. Din cei 24 de noi cardinali, o mare parte sunt italieni, doi americani, precum si alti inalti prelati din posturi cheie din Europa, America Latina, Asia si Africa.
Printre numirile importante din punct de vedere politic se numara cea a lui Antonios Naguib, Patriarh de Alexandria al Bisericii Copte Catolice din Egipt, precum si a lui Kazimierz Nycz, Arhiepiscop romano-catolic de Varsovia.

Regret profund

In urma cu cateva zile, Papa Benedict al XVI-lea si-a exprimat ”durerea si regretul profund” provocate de pedofilia in randul clerului romano-catolic din diferite state. Papa a declarat ca preotii, in loc sa conduca oamenii catre o umanitate matura si sa fie in aceasta un exemplu, au provocat, prin abuzurile lor, distrugeri.
Reamintim ca de la publicarea, in noiembrie 2009, in Republica Irlanda a unui raport care a dezvaluit sute de cazuri de abuzuri sexuale asupra unor copii comise de preoti acoperiti de ierarhia lor, Papa se confrunta cu cea mai grava criza din cadrul Bisericii Catolice din ultimii ani, amplificata de scandaluri similare in Germania, tara sa natala, Belgia si Statele Unite ale Americii.
Intr-un rar gest public, papa Benedict al XVI-lea s-a intalnit in timpul vizitei oficiale in Marea Britanie (n.r.-septembrie 2010) cu „un grup de victime ale abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului”. „Benedict al XVI-lea a fost „tulburat de relatarile victimelor, exprimandu-si profunda durere si rusine fata de suferintele prin care au trecut victimele si familiile lor. Acesta s-a rugat impreuna cu ele si a dat asigurari ca Biserica Catolica continua sa puna in aplicare masuri eficiente pentru protejarea tinerilor si ca face tot ce ii sta in putinta pentru a ancheta acuzatiile, pentru a colabora cu autoritatile civile si pentru a-i deferi justitiei pe membrii clerului si pe preotii acuzati de aceste infractiuni extreme”,  a precizat serviciul de presa al Vaticanului.
In timpul unei predici la catedrala catolica Westminster, din Londra, in timpul vizitei sale oficiale in Marea Britanie, Papa a evocat „imensa suferinta provocata de abuzuri comise asupra copiilor”. „Imi exprim profunda mahnire fata de victimele nevinovate ale acestor crime josnice, sperand ca puterea gratiei lui Iisus Hristos si a sacrificiului sau sa le aduca o vindecare completa si pace”. Inca din prima zi a vizitei sale, Benedict al XVI-lea a recunoscut faptul ca „autoritatea Bisericii, Papa si arhiepiscopii, nu a fost destul de vigilenta” in gestionarea acestor cazuri, dar si ca  Biserica „nu a fost suficient de rapida si ferma pentru a lua masurile necesare”.

Masuri anti-pedofilie

Biserica Romano-Catolica a aprobat recent noi reguli pentru prevenirea abuzurilor comise de preoti asupra copiilor, a declarat o sursa de la Vatican, citat de mass-media regionala. Regulile constau mai mult in a inaspri practicile existente, a mai declarat sursa citata. Vaticanul va adauga posesia de pornografie infantila pe lista infractiunilor serioase, va declara abuzarea persoanelor retardate mintal ca fiind la fel de grava ca abuzarea copiilor si va mari termenul de punere sub acuzare de catre Vatican in cazurile de presupuse abuzuri.
Noile reguli se refera numai la modul in care Biserica trebuie sa se ocupe de acuzatii ce vizeaza clerul si nu schimba actuala politica a Vaticanului de raportare a cazurilor suspecte catre autoritatile civile. Anterior, Biserica a promis ca va face tot ce-i sta in putere pentru a se asigura ca nu vor mai exista abuzuri asupra copiilor.
De asemenea, Vaticanul vrea ca hirotonisirea femeilor sa fie sanctionata mai aspru. Unii critici ai Bisericii Catolice au spus ca, daca ar fi existat femei in ierarhie, poate ca multe dintre abuzuri ar fi fost prevenite.
Mii de oameni din SUA, Irlanda, Olanda, Austria si Germania au raportat ca au fost abuzate de membri ai clerului, pe cand erau copii. Criza a zguduit mai ales Biserica Catolica din Irlanda, unde anchetatorii au descoperit ca abuzurile se intindeau pe zeci de ani. In Belgia, politia a perchezitionat sediul Bisericii Catolice si l-a chestionat timp de zece ore pe fostul sef al Bisericii.

Vaticanul reactioneaza

Vaticanul a aparat recent Bisericile romano-catolice locale, prinse in scandaluri de pedofilie, dand asigurari ca acestea au actionat cu rapiditate in fata abuzurilor comise de preoti si amintind ca astfel de acte afecteaza intreaga societate. Conferintele episcopale, in special cele germana, austriaca, olandeza si ierarhiile vizate au reactionat cu „rapiditate” si „determinare”, a declarat preotul Federico Lombardi, purtator de cuvant al Vaticanului, la postul Radio Vatican, pe care il conduce.
De cateva luni, scandalurile privind acte de pedofilie comise de preoti in institutiile religioase, in unele cazuri acoperite de superiorii lor, ca in Irlanda, se intensifica. Dosarul a luat amploare in ultimele saptamani in Germania, afectand chiar si corul Regensburg, condus timp de 30 de ani de fratele papei, Georg Ratzinger. Recent au iesti la iveala si cazuri in Ausria si Olanda.

Ancheta olandeza

Anterior, Biserica romano-catolica olandeza a anuntat ca va lansa in curand o ancheta „ampla, externa si independenta” in aceste dosare, in conditiile in care au fost inregistrate aproape 200 de denunturi de la inceputul lunii. „Nu putem nega gravitatea tulburarilor pe care le traverseaza Biserica”, a recunoscut preotul Lombardi, amintind ca pentru Biserica, pedofilia este „unul dintre cele mai grave delicte”. El a insistat, insa, asupra faptului ca „concentra acuzatiile numai pe Biserica duce la o perspectiva falsa”. Acesta a citat exemplul Austriei, unde, „in aceeasi perioada de timp”, cazurile dovedite de pedofilie in institutiile aflate sub tutela Bisericii au fost 17 la numar, „iar in alte locuri 510”.
La aceasta ora, 350 de plangeri depuse de persoane care sustin ca au fost supuse la abuzuri sexuale comise de membri ai clerului in anii ’50, ’60, ’70 in Olanda, au fost primite de la inceputul lunii martiem, conform Bisericii catolice olandeze. Aceste plangeri au fost depuse la comisia consultativa episcopala „Ajutor si Drept”, infiintata in 1995 de Biserica catolica olandeza, pentru a veni in ajutorul victimelor abuzurilor sexuale comise de cler, potrivit lui Kohnen.

Greseli condamnabile

Purtatorul de cuvant al Vaticanului a recunoscut, insa ca „greselile comise in institutiile aflate sub responsabilitatea clerului cu atat mai condamnabile, tinand cont de responsabilitatea educativa si morala a Bisericii”. Insa, din punctul sau de vedere, Bisericile „au dat dovada de vointa de transparenta si, in unele cazuri, au accelerat dezvaluirea problemelor, invitand victimele sa vorbeasca, desi era vorba de cazuri foarte vechi”. Au actionat „asa cum trebuia pentru ca punctul de plecare corect este recunoasterea a ceea ce s-a intamplat si preocuparea pentru victime”, a apreciat el, subliniind ca Bisericile au facut „tot posibilul pentru ca astfel de fapte grave sa nu se mai repete”.

Acuze germane

Ministrul german al justitiei a acuzat recent Vaticanul ca a blocat anchetele, in baza unor directive datand din 2001, care le cer episcopilor sa aduca aceste delicte in fata ierarhiei clerice. Aceste texte, adoptate de cardinalul Joseph Ratzinger, devenit ulterior Benedict al XVI-lea, „au fost citate in mod inoportun drept cauza unei ‘culturi a tacerii”, a subliniat Lombardi, in replica. Din punctul sau de vedere, textele sunt „un semnal determinant pentru a aminti episcopatului de gravitatea problemei”.
Purtatorul de cuvant a amintit si interventia in dosarul irlandez a papei Benedict al XVI-lea, care a convocat la Vatican toata conducerea bisericii din aceasta tara.

Vaticanul, anchetat pentru spalare de bani

Mandatul papal al lui Benedict al XVI-lea a mai fost patat de diferite scandaluri financiare in care au fost implicate persoane cu raspundere din Vatican. Astfel, Guvernatorul Bancii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, este anchetat pentru spalare de bani, in cadrul unei anchete mai ample. Ancheta a fost lansata dupa ce Fiscul italian a descoperit doua tranzactii suspecte intre Banca Vaticanului si doua banci italiene diferite. De asemenea, procurorii au confiscat 23 de milioane de euro pe care Banca Vaticanului a incercat sa ii transfere de la mica banca italiana Credito Artigianato. Din aceasta suma, 20 de milioane de euro erau destinati JP Morgan, din Frankfurt, iar restul urmau sa ajunga la Banca del Fucino, din Italia.
Magistratii din Roma verifica in prezent daca Tedeschi si directorul general al bancii, Paolo Cipriani, au incalcat legile care cer bancilor sa divulge informatii despre operatiunile financiare. Astfel, Banca Vaticanului nu ar fi informat autoritatile financiare de unde provin banii.

Papa uimit

Vaticanul s-a declarat “uimit” si si-a exprimat increderea deplina in Tedeschi si Cipriani. Intr-un comunicat, Sfantul Scaun a dat asigurari ca datele necesare sunt disponibile deja la Banca Nationala a Italiei. Tedeschi, expert in etica financiara, conduce Banca Vaticanului de un an. Anterior, el a fost seful pentru operatiuni in Italia al bancii spaniole Santander.
Banca Vaticanului, cunoscuta oficial drept Institutul pentru Lucrari Religioase (IOR), a fost infiintata oficial in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial pentru a administra conturile ordinelor religioase, cardinalilor, episcopilor si preotilor. IOR a fost implicata intr-un scandal si in 1982, cand guvernatorul sau, arhiepiscopul Paul Marcinkus, a fost pus sub acuzare pentru implicare in prabusirea uneia dintre cele mai mari banci private din Peninsula, Banco Ambrosiano. Arhiepiscopul Paul Marcinkus nu a fost arestat niciodata.

Dificultati persistente

Vaticanul a cerut anterior ajutor financiar din partea credinciosilor Bisericii Catolice, motivand ca aceasta se confrunta cu „dificultati persistente”, relateaza agentiile internationale de presa. Cardinalii insarcinati cu controlul finantelor Sfantului Scaun si ale statului Vatican si-au exprimat speranta intr-o balanta financiara mai buna, in pofida unui ”cadru general de dificultati persistente” pentru anul 2010, se arata in acelasi document. Cardinalii reuniti sub autoritatea lui Tarcisio Bertone, ”numarul doi” in ierarhia Vaticanului au pledat pentru  ”necesitatea pastorala’ de a suscita o mai mare atentie din partea credinciosilor – mai sensibili de a contribui la proiecte specifice sau mai apropiate – fata de structurile Bisericii care presteaza servicii de ordin general. Cifrele sunt in general publicate vara. In 2008, Vaticanul (activitatile Papei, congregatiile etc.) a avut un deficit de 911.514 euro, fata de circa 9 milioane in 2007. Dimpotriva, statul Vatican (curia si dicasterele, muzeele, media Vaticanului etc.), care s-a confruntat cu criza economica mondiala, a incheiat anul 2008 cu un deficit de 15 milioane de euro. Donatiile Bisericilor catre Papa, indeosebi de sarbatoarea sfintilor Petru si Pavel, au fost de 75,78 milioane de dolari, in usoara scadere fata de 2007. Cele mai importante contributii au venit din partea unor catolici americani, italieni si germani, dar, raportat la numarul de catolici, Coreea de Sud si Japonia se afla in fruntea listei.

Bancherii lui Dumnezeu

Publicatia Panorama relata anterior ca Vaticanul este suspectat a fi implicat intr-un scandal privind spalarea unor sume uriase de bani prin diverse artificii bancare. Sursa media explica ca Vatican Bank este anchetata pentru implicare in spalare de bani prin folosirea de conturi la una din cele mai mari banci din Italia. Oficiali ai Unitatii de Informatii Financiare a Bancii Italiei au identificat tranzactii de 180 milioane de euro ce incalca reglementari contra spalarii de bani in conturi detinute la filiala UniCredit de langa biserica San Pietro. Sursa citata mentioneaza ca procurorii coopereaza cu Guardia di Finanza in cadrul anchetei contra bancii, cunoscuta formal ca Institutul pentru Opere Religioase (IOR). Anchetatorii analizeaza toate tranzactiile IOR din perioada 2006 -2008. In aceasta perioada, peste 180 de milioane de euro in cecuri si transferuri s-au mutat prin conturi. Aceasta este cea mai grava ancheta contra Vatican Bank din 1982, cand s-a prabusit Banco Ambrosiano, in care era actionar majoritar. In 2007, un tribunal a stabilit ca mafia se afla in spatele asasinarii, in 1982, a lui Roberto Calvi, presedintele Banco Ambrosiano, cunoscut drept ‘bancherul lui Dumnezeu’.

Religie politica

Saptamanalul american Philadelphia Trumpet scria pe pagina sa electronica, in luna octombrie a anului trecut, ca atat Germania, in plan politic, cat si Vaticanului in cel religios, pun la cale un plan meticulos de mutare a centrului de putere dinspre SUA spre Europa. Sursa memntionata opina ca papa Benedict al XVI-lea precum si toata ierarhia Vaticanului doresc, pe fondul actualei crize mondiale, sa profite si sa stabileasca catolicismul ca o forta de conducere in spatelele formarii unei super-puteri europene care sa aiba drept repere de lidership, Germania si Vaticanul. In sprijinul acestei ipoteze, jurnalistii americani aduc in discutie un scurt discurs al lui Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului, din 30 septembrie 2009, publicat in oficiosul Vaticanului, L’Osservatore Romano, in care acesta sustinea ca aceasta criza se datoreaza lipsei de credinta. „Politica are nevoie de religie. Atunci cand Dumnezeu este ignorat, capacitatea de a respecta drepturi si de a recunoaste bunurilor comune dispare”, spunea Bertone. El a mers atunci si mai departe si explicat ca actuala criza financiara este rezultatul lipsei valorilor crestine in politica globala.  Comentariile lui Bertone au fost urmate de o mustrare din partea secretarului Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace, Giampaolo Crepaldi, care a facut apel la catolici sa joace un rol mult mai activ in politica si sa nu mai il „mai lase pe Dumnezeu doar in strana”. Astfel de pareri au fost sustinute si de Papa, care declara o luna mai tarziu, pe 6 octombrie 2009, ca prabusirea unor importante banci arata ca banii sunt „nimic” si numai „cuvintele lui Dumnezeu sunt realitati solide”.

Vaticanul, spalatoria de bani a mafiei rusesti

Principala banca a Bisericii Romano-Catolice este anchetata de autoritatile italiene pentru implicarea in operatiuni de spalare de bani prin folosirea de conturi la una dintre cele mai mari banci din Italia, mai relateaza agentiile de presa internationale. Conform saptamanalului italian „Panorama”, ofiteri ai Unitatii de Informatii Financiare a Bancii Italiei au identificat tranzactii de peste 180 milioane de euro, ce incalca legislatia italiana impotriva spalarii de bani, in conturi detinute la filiala UniCredit de langa biserica San Pietro, una dintre cele mai importante filiale ale bancii.
Ancheta a fost declansata ca urmare a demersurilor principalei institutii financiare din Italia, Bankitalia, Procuratura din Roma si Garda Financiara demarand o ampla ancheta privind o serie de „conturi lipsite de transparenta“ ce ar fi tranzitat IOR (Institutul Operelor Religioase), supranumit „Banca Vaticanului”. Procurorii italieni cred ca ar fi fost incalcata legea 231/2007 care reglementeaza normele referitoare la spalarea de bani pe teritoriul Italiei, si destinata sa combata in principal operatiunile Mafiei. Anchetatorii Unitatii de Informatii Financiare a Bancii Italiei, seviciul secret de informatii in domeniul financiar al Italiei, cerceteaza depozite bancare prin care, in ultimii trei ani, au tranzitat peste 180 de milioane de euro.

Banii mafiei pentru Papa

Conform datelor citate de „Panorama”, oficialii italieni considera ca IOR a servit drept „ecran” pentru persoane fizice si societati ce au creat un flux financiar ilicit intre acesta si alte institutii de gen din Italia, dintre care unele sunt considerate o fatada pentru activitatile mafiei ruse si ucrainene. IOR, cunoscut si ca banca preotilor, gireaza conturile diferitelor ordine religiose si asociatii catolice si greco-catolice, organizatii care beneficiaza de imense donatii. Numele acestuia a fost implicat in cateva scandaluri in istoria recenta a statului Vatican, referitoare la mafia siciliana Cosa Nostra sau la loja masonica italiana P2. La 23 septembrie, presedinte al IOR a fost numit Ettore Gotti Tedeschi, profesor de etica finantelor la Universitatea catolica din Milano si consilier la Casa italiana de economii. In 2008, patrimoniul Bancii Vaticanului a fost estimat de mass-media italiana la peste cinci miliarde de euro.
Potrivit cotidianului englez „The Times”, actuala ancheta este cea mai importanta dupa actiunea legala din 1982, an in care a falimentat „Banco Ambrosiano” a carui actionar principal era Banca de la Vatican (acelasi „IOR” sau „Institut al Servicilor Religioase”). Totodata in 2007, un tribunal a stabilit ca mafia se afla in spatele asasinarii, in 1982, a lui Roberto Calvi, presedintele Banco Ambrosiano, cunoscut drept “bancherul lui Dumnezeu”.

Mostenire sumbra

Banca Vaticanului are un trecut plin de pete negre, de la conturi pentru mafioti si mita pana la tainuire, actualul pontif, Benedict al XVI-lea, intentionand acum sa faca putina curatenie, scrie ziarul austriac Die Presse, citat de mass-media de la Bucuresti. Misterul legat de Institutul pentru Opere Religioase (IOR), asa cum se numeste oficial banca pontificala, incepe odata cu limba care apare pe ecranul bancomatului si anume limba oficiala a statului Vatican, latina. Adevaratul mister priveste insa banii vehiculati de banca, de unde vin ei, de ce sunt depozitati aici si cine se bucura de ei.
Zidul leonin, care inconjoara Vaticanul, a fost totdeauna un zid al tacerii, insa din nicio parte a micului stat papal nu ajunge atat de putin la lumea dinafara ca din sumbrul bastionul Niccolo V, care isi inalta silueta langa palatul apostolic. Din acest bastion, elita finantelor papale vegheaza din 1942 la tezaurul statului catolic, stapana peste active in valoare de 5 miliarde de euro si cu o rezerva de o tona si jumatate de aur in subterane. Miercuri, 23 septembrie, presedintele bancii IOR a fost demis din functie, contractul lui Angelo Caloia in fruntea bancii fiind anulat prematur. Cu un an si jumatate inainte de pensionare, el va fi mutat pe un post administrativ din cadrul consiliului de stat. Locul sau este luat de Ettore Gotti Tedeschi, care pana acum a indeplinit functia de sef pentru Italia al bancii spaniole Santander. Decizia a fost luata de comisia formata din 5 cardinali, care alcatuiesc un fel de consiliu de supraveghere al bancii, fiind direct subordonati Suveranului Pontif.
Motivele deciziei ar fi ramas ascunse publicului la fel ca dezbaterile din cadrul conclavului daca nu ar fi existat cartea de scandal “Vatican SA”, aflata din iunie pe lista bestseller-urilor in librariile italiene si care a dus la caderea lui Caloia. De atunci, toate cicatricile care au patat imaginea institutiei cu decenii in urma au inceput din nou sa sangereze.

Profituri sfintite

IOR este o banca ca toate celelalte doar dintr-un singur punct de vedere si anume pentru faptul ca, potrivit statutului sau comercial, trebuie sa obtina profit. Conform sursei citate, acest profit, care formal apartine Papei, fiind folosit pentru biserica, misiuni si scopuri caritabile. Cei 1.400 de clienti ai bancii sunt in principal episcopi, cardinali calugarite si angajati laici ai Statului Vatican. Insa la ghiseele sale nu stau la coada doar spirite pioase, sarace lipite, pentru ca banca – cel putin pana acum 3 ani – a deschis conturi pentru clienti privati alesi, care varsa capital masiv in conturi, relateaza mass-media austriaca. Printre acesti clienti alesi se gaseau persoane cu relatii si care promiteau sa doneze mai devreme sau mai tarziu o parte a profiturilor obtinute.
In schimb, investitorul se bucura de conditii paradisiace: nu trebuie sa plateasca taxe si are parte de o discretie totala. Regula tacerii este mai riguroasa ca la o manastire de trapisti: nicio colaborare cu fiscul si politia, anonimitate totala, niciun fel de bilanturi si evidenta a conturilor. Concordatul (tratat incheiat intre Vatican si state seculare, pentru reglementarea statutului bisericii, n.red.) cu Italia garanteaza protectie iar IOR nu a semnat nici pana azi vreun acord pentru reglementarea pietelor financiare. Pe scurt, este vorba aici de un paradis offshore pe pamant, inclusiv caderea in pacat.
Oferta a atras rapid investitori care nu doreau sa-si spele constiinta ci banii proveniti din afaceri mafiote, coruptie si evaziune fiscala. Bomba a explodat in 1982, odata cu falimentul bancii ambroziene din Milano, al carei presedinte, Roberto Calvi, forma impreuna cu bancherul sicilian Michele Sindona si cu seful de atunci al bancii vaticane, monseniorul Paul Marcinkus, un trio fara scrupule de spalatori de bani, in contact cu mafia, potrivit Die Presse.
Calvi si Sindona nu au mai apucat sa cada in ispita de a da totul in vileag, primul fiind gasit spanzurat sub un pod londonez, iar al doilea otravit cu cianura de potasiu in inchisoarea de maxima securitate. Marcinkus s-a ascuns intre zidurile Vaticanului, Ioan Paul al II-lea impiedicand ani de zile predarea sa in mainile justitiei italiene.
Abia in 1990, papa Wojtyla l-a inlocuit pe clericul american cu un consiliu laic, format din cinci membri, care urma sa aiba grija de un comportament corect in aceasta oaza financiara. In fruntea acestei consiliu se afla Angelo Caloia, omul curat, inlocuit de curand. Legat de integritatea sa personala nimeni nu se indoieste pana in ziua de azi. Acestuia i-a scapat insa in primii ani faptul ca un secretar privat al lui Marcinckus continua afacerile criminale intr-o banca din umbra.

„Cu mainile curate”

Donato de Bonis a tesut o retea de conturi mascate, create pe numele unor institutii fictive precum “Fundatia pentru copiii saraci” sau “Lupta contra leucemiei”, in spatele acestor conturi ascunzandu-se sefi economici si politicieni. De Bonis vehicula saptamanal cu carul bani pesin cu origine dubioasa. Doar pentru primul sau client, premierul Giulio Andreotti, cu numele de cod “Omissis”, suma se ridica la 26 de milioane de euro. In bastionul Niccolo V au fost spalati luna mai inainte de toate o parte din banii proveniti din afacerea Tangentopoli, cel mai mare scandal de mita din istoria Italiei.
Seful oficial, Caloia si-a pastrat haina curata desi, din 1992, si el si Papa, stiau ce se intampla. “Roma”, asa cum este numit De Bonis in notele interne, a fost ce-i drept mutat un an mai tarziu, in functia de capelan al cavalerilor de Malta, insa catre exterior, conform traditiei, nu s-a suflat o vorba. Procurorii din Milano, care au descoperit cazul Tangentopoli, au batut si ei in zadar cu “mainile lor curate” la portile Vaticanului. Ce politicieni se ascundeau sub numele de cod “Ancona” si “Siena”, Caloia nu a dezvaluit nici pana azi.
Doar o persoana nu a dorit sa mentina tacerea, cel putin postum, si anume consilierul papal Renato Dardozzi, care a creat o arhiva formata din 5.000 de documente, ascunzand-o in doua valize la o ferma din Elvetia si lasand-o mostenire unui jurnalist de incredere, Gianluigi Nuzzi. Acesta, pazit de garzi de corp, a luat-o de acolo, dupa moartea lui Dardozzi, in 2003, compiland cu ajutorul ei bestsellerul “Vatican SA”. Ultimul capitol al cartii este si cel mai nelinistitor, acesta cuprinzand un interviu cu fiul unui fost primar din Palermo, primul politician italian care a ajuns dupa gratii pentru complicitate cu mafia. Acesta servea drept om de paie pentru transferurile catre bosii mafioti sicilieni si nu doar in epoca bancherului din umbra ci si mai tarziu, ultima plata fiind se pare facuta acum 2 ani.

Fiscalitatea papala

Toate acestea au fost un motiv suficient pentru noul pontif de aborda din nou problema, prin demiterea intreprinsa, Papa Ratzinger dorind sa traga o linie asupra trecutului si sa creeze “transparenta”, altfel riscand sa contrazica noua sa enciclica Caritas in Veritate (Iubire in adevar) in care, la capitolul “Efectele globalizarii”, sunt criticate paradisurile fiscale. Noul sef al bancii vaticane l-a propus pe Benedict al XVI-lea, datorita acestei enciclici, la premiul Nobel pentru economie. Partial, aceasta este o lauda de sine, mai ales ca Gotti Tedeschi l-a consiliat el insusi pe Papa la redactarea textului, considera sursa citata. Gotti este un apropiat al Opus Dei si preda etica financiara la o universitate din Milano. El a mai scris o carte cu titlul “Banii si paradisul” si ar trebui de aceea sa stie ca drumul catre paradis nu prea trece printr-un paradis fiscal pentru bietii pacatosi.

Reforme tardive

„Cetatea Vaticanului se angajeaza sa adopte toata legislatia comunitara pertinenta din domeniul bancar si financiar daca si atunci cand este creat un sector bancar in Cetatea Vaticanului. Comitetul examineaza la fiecare cinci ani adecvarea proportiei minime de monede care urmeaza a fi introduse la valoarea nominala si poate decide sa o majoreze. Monedele euro din Cetatea Vaticanului vor fi batute de Instituto Poligrafico e Zecca dello Stato (Institutul Poligrafic si Monetaria de Stat). Cu toate acestea, Cetatea Vaticanului are posibilitatea de a alege un alt contractor din randul monetariilor din Uniunea Europeana care bat monede euro, cu acordul comitetului mixt. Volumul monedelor emise de Cetatea Vaticanului va fi adaugat la volumul de monede emise de Italia, pentru ca BCE sa aprobe volumul total al emisiunii” se arata intr-un proiect postat pe site-ul BCE si semnat de seful institutiei, Jean Claude Trichet.
Potrivit documentului, citat de agentiile internationale de presa, adaugarea volumului la cel al tarii-gazda a monetariei producatoare ar crea un numar de probleme practice privind stabilitatea obligatiilor de raportare fata de BCE cu privire la monedele emise in situatiile in care tara-gazda a monetariei producatoare se poate schimba din cand in cand. Dat fiind ca raportarea respectiva nu este indeplinita in prezent de catre monetarii, ar putea fi asigurata o predictibilitate mai mare prin adaugarea volumului de monede emise de Cetatea Vaticanului la volumul de monede emise de Italia, avand ca rezultat cooperarea dintre autoritatile italiene si cele din Vatican in scopul raportarii catre BCE a volumelor de monede emise.
Practic, la 27 octombrie 2009, Banca Centrala Europeana a primit din partea Consiliului Uniunii Europene solicitari de aviz cu privire la o recomandare de Decizie a Consiliului privind pozitia care urmeaza a fi adoptata referitor la renegocierea acordului monetar cu Cetatea Vaticanului. „BCE saluta proiectele de decizii care, la zece ani de la introducerea monedei euro, au ca obiectiv modificarea acordurilor monetare cu Cetatea Vaticanului si cu San Marino, in special, in vederea asigurarii unor conditii egale cu privire la obligatiile tarilor care au semnat acorduri monetare cu Comunitatea”, se mai arata in documentul semnat de presedintele BCE, Jean Claude Trichet, citat de mass-media.

Vaticanul lanseaza cruciada blogurilor

Papa Benedict al XVI-lea, liderul Bisericii Romano-Catolice, recomanda preotilor sa utilizeze intens mijloacele de comunicare moderne si sa interactioneze online cu credinciosii. Intr-un recent mesaj transmis de la Vatican, Papa Benedict al XVI-lea a afirmat ca, pentru misiunea preotilor, e-mail-ul si simpla prezenta pe internet nu sunt suficiente, iar preotii ar trebui sa utilizeze toate instrumentele de comunicare multimedia pe care le au la dispozitie, mentionandu-se, ca exemple, imagini, videoclipuri, secvente animate, bloguri. Totodata, Suveranul Pontif, a subliniat ca si preotii tineri ar trebui sa se familiarizeze cu folosirea acestor mijloace inca din seminar. Desi a deplans, in mai multe randuri, promovarea vulgaritatii si a violentei de catre mass media de divertisment si faptul ca supraabundenta de stiri de senzatie ii face pe oameni insensibili la adevaratele tragedii, Benedict al XVI-lea a apreciat, totodata, noile mijloace de comunicare in masa drept “un dar facut omenirii” atunci cand sunt utilizate pentru a indemna la prietenie si buna intelegere.

Papa TV

Reamintim ca Vaticanul se straduieste sa tina pasul cu rapida dezvoltare a tehnologiilor comunicarii, anul trecut, fiind lansat un canal YouTube si un portal dedicat papalitatii, Pope2You, care ofera informatii despre calatoriile si discursuruile pontifului, precum si o aplicatie pe Facebook prin care cei interesati pot trimite prietenilor carti postale electronice cu fotografii ale lui Benedict al XVI-lea si fragmente din mesajele sale. Astfel, inregistrari video si audio ale slujbelor liderului Bisericii Romano-Catolice, precum si cuvantari despre Viziunea Sfanta, vor fi expuse direct pe YouTube. Vaticanul a decis sa adopte tehnologia moderna, deoarece o priveste ca pe o modalitate eficienta de a-si comunica mesajul intregii lumi. Pagina sa de internet a fost lansata in anul 1995 si a ajuns unul dintre cele mai populare si traficate site-uri din lume. Recent, in curtea vaticanului s-au introdus camere web, indreptate atat spre Piata Sfantului Petru, cat si spre mormantul Papei Ioan Paul al II-lea, aflat in cripta de sub piata. Parteneriatul dintre Vatican si YouTube a fost anuntat recent de catre arhiepiscopul Claudio Maria Celli si monsegniorul Paul Tighe, presedinte si secretar al Consiliului Pontifical pentru Comunicatii Sociale. O sursa de la Vatican a anuntat ca noul canal va oferi oamenilor o idee despre ceea ce se petrece intr-un loc pana acum controversat si putin accesibil si va fi ceva de interes pentru toata lumea, nu doar pentru catolici. Sursa a adaugat: “Legatura cu YouTube este cel mai important liant al Vaticanului cu media noua. Cuvintele Vatican si Papa sunt printre cele mai cautate de pe internet.”

Rasism tehnologic

Reamintim ca mai multi cardinali romano-catolici au avertizat ca tehnologia moderna care permite parintilor sa aleaga caracteristicile genetice ale copiilor lor poate da nastere unei noi forme de rasism. Papalitatea este alarmata si de incercarile inca latente de eugenie care pot fi incurajate de catre tehnicile procrearii artificiale. “Posibilitatea de a alege culoarea ochilor sau alte trasaturi fizice ale copilului ar putea duce la crearea unei subcategorii umane sau chiar eliminarea oamenilor care nu se potrivesc caracteristicilor unei societati predeterminate”, declara arhiepiscopul Silvano Tomasi. Acesta nu a uitat sa aminteasca importanta religiei in astfel de cazuri. “In lupta impotriva rasismului, comunitatile religioase joaca un rol major”. Arhiepiscopul a criticat fragmentarea crescuta a relatiilor sociale in interiorul societatilor multiculturale, adaugand ca si criza economica mondiala contribuie constant la denaturarea acestor relatii.

Inchizitia pe net

Surse din cadrul Vaticanului au declarat ca Biserica Romano-Catolica ia in considerare intensificarea activitatii pe internet a Congregatio pro Doctrina Fidei, numele actual al organizatiei cunoscute in sitorie sub numele de Suprema Congregatie a Inchizitiei Universale. Controversata decizie a Vaticanului vine ca urmare a numarului tot mai mare de „miracole” care sunt semnalate pe internet, „miracole” a caror verificare va avea nevoie, in opinia clericilor catolici, de o autoritate suprema. Astfel, cei care pretind ca au viziuni, care prezinta stigmate sau care sustin ca pot infaptui sau au asistat la miracole divine vor trebui sa treaca prin veritabile „furci caudine” inainte de a primi o confirmare oficiala. O intreaga armata de psihologi, teologi si chiar oameni de stiinta atei vor incerca sa dovedeasca falsele miracole, inainte ca ele sa fie recunoscute de Biserica, au declarat sursele citate. Testul final va consta intr-o serie de sedinte cu mai multi exorcisti ai Vaticanului care se vor asigura ca, in

Vaticanul lanseaza cruciada diplomatica la Marea Neagra

Papa Benedict conduce o politica externa viguroasa in regiunea extinsa a Marii Negre, Caucazului, Asiei Centrale si Marii Caspice. Astfel, Federatia Rusa a restabilit, in urma cu cateva luni, relatii diplomatice complete cu Vaticanul, dupa decenii in care Moscova sa fost reprezentata in centrul religios al lumii catolice doar printr-un simplu birou situat in capitala rusa. Anterior, liderii bisericii romano-catolice din Federatia Rusa au confirmat finalizarea procesului de stabilire de relatii diplomatice oficiale intre Moscova si Vatican.
“Presedintele Medvedev i-a spus Papei Benedict (…) ca a semnat decretul care prevede stabilirea relatiilor diplomatice complete cu Vaticanul”, a declarat anterior purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Natalia Timakova, citata de agentiile internationale de presa. Ca urmare a semnarii acestui decret, cele doua tari isi vor trimite ambasadori cu puteri depline si vor deschide ambasade la Moscova si Vatican. Importanta politica a acestui demers este cu atat mai mare cu cat relatiile diplomatice dintre cele doua state au fost aproape inghetate timp de cateva zeci de ani, pe fondul neintelegerilor permanente dintre Patriarhia Ortodoxa Rusa si Biserica Romano-Catolica, aceasta din urma fiind acuzata in repetate randuri ca urmareste convertirea locuitorilor statelor CSI la catolicism.

Diplomatie religioasa

Liderii bisericii romano-catolice din Federatia Rusa au confirmat anterior finalizarea procesului de stabilire de relatii diplomatice oficiale intre Moscova si Vatican. Joseph Werth, episcopul romano-catolic al Siberiei, declara pentru editia din luna iunie 2009 a publicatiei “Rusia Catolica”, citata de KARADENIZ-PRESS, ca procesul de stabilire a relatiilor diplomatice directe intre Vatican si Kremlin este aproape de finalizare. Inaltul prelat a refuzat atunci sa stabileasca un calendar concret al infiintarii unor reprezentante diplomatice permanente ale celor doua state. Anuntul venea la scurt timp dupa ce presedintele Federatiei Ruse, Dmitrii Medvedev, se declara in favoarea consolidarii relatiilor diplomatice cu Vaticanul. “Rusia si Vaticanul trebuie sa isi consolideze relatiile diplomatice, la nivel de ambasade”, declara presedintele rus Dimitri Medvedev intr-un interviu publicat de catre presa italiana. “Noi suntem pentru discutarea posibilitatii de consolidare a relatiilor noastre, la maxim, la nivel de ambasada”, a mai adaugat presedintele rus.
Cu toate acestea, Medvedev a refuzat sa comenteze relatiile dintre Vatican si Patriarhia Ortodoxa Rusa. “Sfintii nostri Parinti pot avea un dialog la nivelul lor, este o alta chestiune”, a remarcat acesta. Reamintim ca relatiile dintre Vatican si puternica Biserica Ortodoxa din Rusia sunt incordate in ultimii ani, dupa ce fostul Patriarh al Moscovei i-a acuzat, cu numeroase ocazii, pe catolici de prozelitism in Federatia Rusa si fostele republici sovietice. Totodata clericii romano-catolici si greco-catolici au fost frecvent tinta Serviciului Federal rus de Informatii (FSB), iar gruparile de extrema-dreapta si neonaziste ruse au atacat lacasurile de cult catolice din Samara, Kazan si Pskov. Insa, potrivit expertilor citati de Kommersant, din momentul intronizarii noului Patriarh rus, Kiril, in februarie 2009, care s-a aflat pentru mai mult timp la conducerea diplomatiei Bisericii Ortodoxe ruse, pare sa se remarce o anumita tendinta de apropiere.
Reamintim ca Papa Benedict al XVI-lea a vizitat anterior Republica Turcia, mai multe surse mass-media din Turcia si Federatia Rusa dand ca sigura o vizita in 2010 a Inaltului Pontif in Georgia, Azerbaidjan si Armenia, state caucaziene desprinse din fostul imperiu sovietic.

Revers american

Vaticanul a respins nu mai putin de trei ambasadori al administratiei Obama, pe fondul disputelor dintre Casa Alba si biserica catolica in privinta dreptului la avort si a permisiunii de a se face cercetari pe celule stem. Printre cei respinsi se afla Caroline Kennedy precum si alte doua persoane de religie catolica, pe care Papa le considera inacceptabile din cauza opiniilor exprimate public cu privire la diverse aspecte ale dogmei bisericii, au declarat surse de la Vatican pentru Il Giornale. In urma unor sure negocieri intre cele doua parti, Vaticanul l-a acceptat la sfarsitul lui 2009 pe Miguel Diaz, diplomat american de religie romano-catolica, ca noul ambasador al SUA la Vatican. Acesta a fost apreciat de Papa pentru pozitia sa publica impotriva avortului si a homosexualitatii.

Papa in Romania, intre ambitie si realitate

Papa Benedict al XVI-lea ar vrea sa viziteze Romania, onorand astfel o invitatie care i-a fost adresata de seful statului,Traian Basescu, in septembrie 2008, declara anterior, in cadrul unui interviu pentru publicatia The Epoch Times, ambasadorul roman la Vatican, Marius Gabriel Lazurca. Potrivit publicatiei amintite, Suveranul Pontif va putea vizita Romania dupa ce Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, va merge in Italia. Conform cutumelor inter-religioase, Patriarhul BOR trebuie sa mearga la Vatican si sa reinnoiasca invitatia lansata de presedintele Basescu. „In agenda Patriarhului Bisercii Ortodoxe Romane, Daniel, nu este prevazuta o vizita in Italia”, afirma purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica. Oficialul precizeaza ca „o astfel de invitatie este posibila la nivelul relatiilor bilaterale dintre cele doua state, Romania si Vatican, dar ca, pentru o invitatie oficiala din partea Patriarhiei Romane, este necesar si acordul Sfantului Sinod al BOR, asa cum s-a procedat si in cazul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea in Romania, in 1999”.

Globalizare papala

Papa Benedict al XVI-lea a mai cerut, in prima sa enciclica sociala publicata, crearea unei “autoritati politice mondiale” care sa se ocupe de asanarea economiilor lovite de criza si sa previna dezechilibre inca si mai mari. “Pentru gestionarea economiei mondiale, pentru asanarea economiilor lovite de criza, pentru prevenirea agravarii crizei si a adancirii dezechilibrelor, este urgenta infiintarea unei reale Autoritati politice mondiale”, afirma Papa in textul de 150 de pagini intitulat “Caritas in veritate”, ce trece in revista ansamblul problemelor ridicate de societatea actuala.
Acest organism, care ar constitui “un grad superior de organizatie la scara internationala, pentru gestionarea globalizarii”, ar trebui “sa procedeze la o dezirabila dezarmare integrala, la asigurarea securitatii alimentare, la protejarea mediului si la reglarea fluxurilor migratorii”, a adaugat papa Benedict al XVI-lea in comunicatul sau catre episcopi si, prin intermediul lor, catre toti catolicii. Suveranul Pontif considera ca Autoritatea si activitatile ei “va trebui sa fie reglementate prin legi (internationale) si sa fie conforme de o maniera coerenta cu principiile ajutorarii si solidaritatii”. Autoritatea “trebuie sa fie subordonata realizarii binelui comun”, “sa fie recunoscuta de toata lumea si sa se bucure de putere efectiva pentru a fi in masura sa ofere fiecaruia securitate, respect, justitie si drepturi”. Autoritatea va detine de asemenea “capacitatea de a face sa-i fie respectate deciziile de catre diferitele parti”, la fel ca “masurile coordonate adoptate de catre diverse forumuri internationale”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *