Pandemia aruncă în aer popularitatea Kremlinului

de | mai 5, 2020 | Asia Centrală, Caucaz, Federatia Rusa, Știri, UE | 0 comentarii

Federația Rusă se confruntă cu cea mai rapidă evoluție a pandemiei în Europa, numărul cazurilor de coronavirus urcând vertiginos în ultimele zile, astfel că marți a fost depășită cifra de 150.000. Modul în care autoritățile ruse gestionează situația este contestată de un număr din ce în ce mai mare de cetățeni, mai ales pe rețelele […]
Scăderea prețurilor la petrol amenință stabilitatea Federației Ruse
Scăderea prețurilor la petrol amenință stabilitatea Federației Ruse

Scăderea prețurilor la petrol amenință stabilitatea Federației Ruse

Federația Rusă se confruntă cu cea mai rapidă evoluție a pandemiei în Europa, numărul cazurilor de coronavirus urcând vertiginos în ultimele zile, astfel că marți a fost depășită cifra de 150.000. Modul în care autoritățile ruse gestionează situația este contestată de un număr din ce în ce mai mare de cetățeni, mai ales pe rețelele sociale, relatează mass-media regională. Frustrările populației au crescut pe fondul evoluției nefavorabile a pandemiei, problemelor economice grave cauzate de măsurile de izolare, amplificate de scăderea prețurilor la petrol și a înghețării majorității planurilor de investiții strategice.

Luni, autoritățile de la Moscova au anunțat că numărul de noi cazuri de coronavirus în Rusia a fost de peste 10.000, fiind a doua zi consecutivă când este depășit acest prag. În același timp, bilanțul deceselor se apropie de 1.400. În pofida acestor evoluții, rata mortalității rămâne scăzută în comparație cu țări, precum Italia, Spania și Statele Unite. Autoritățile spun că se datorează închiderii rapide a frontierelor, testării ample și monitorizării infecțiilor, în timp ce criticii pun la îndoială cifrele prezentate de oficialii ruși, relatează postul CNN. Declarațiile autorităților ruse sunt contestate de o serie de activiști, care acuză oficialii că nu raportează cifrele reale.

Printre cei infectați se numără și Mihail Mișustin, premierul Rusiei, care a fost înlocuit rapid de președintele Vladimir Putin.

Forțele militare, decimate

În privința numărului de cazuri active, Rusia este pe locul doi în Europa, cu 125.000, în ultima săptămână fiind înregistrată o creștere accelerată a numărului de noi cazuri. Printre aceștia cel puțin câteva mii sunt membri ai unor unități militare terestre, navale ori aeriene, precum și ai unor instituții militare de învățământ.

Potrivit presei, printre militarii infectați se numără și cei care au participat la repetițiile pentru Parada de Ziua Victoriei, programată pe 9 mai, care între timp a fost amânată din cauza pandemiei.

De asemenea, în pofida afirmațiilor autorităților privind eficacitatea măsurilor de combatere a pandemiei, tot mai multe cadre medicale ruse trag un semnal de alarmă în legătură cu situația din spitale, atrăgând atenția la lipsa de finanțare și de echipamente medicale moderne din multe unități medicale.

Desfășurarea nefavorabilă din acest moment a pandemiei în Rusia reprezintă o turnură dramatică comparativ cu situația din luna martie, când Vladimir Putin poza în salvatorul lumii, trimițând un avion cu echipamente medicale la New York.

Însă, la mijlocul lunii aprilie, confruntat cu creșterea numărului de cazuri, Vladimir Putin recunoștea că Rusia “are multe probleme”.

Potrivit unui sondaj de opinie, realizat de Levada Center în martie, doar 46% dintre respondenți ar dori ca Putin să rămână la putere după finalul actualului său mandat, în 2024, față de 54% în luna iunie a anului trecut, relatează mass-media britanică.

Popularitatea elitei politice rusesti, in scadere

Popularitatea elitei politice rusesti, in scadere

Record negativ

În timp ce unele țări europene încep să relaxeze treptat măsurile de izolare, Rusia a devenit țara din Europa care acum înregistrează zilnic cel mai mare număr de noi infecții. Rezidenții Moscovei, epicentrul pandemiei în Rusia, sunt îndemnați să rămână în locuințe, în pofida vremii frumoase.

Moscova, cel mai mare oraș rusesc, cu un buget care poate rivaliza cu cel al Parisului sau Berlinului, a gestionat pandemia impunând carantina, testări pe scară largă și cheltuind milioane pe noi paturi de spital și echipamente medicale.

Dar restul țării, rămas mult în urmă ca nivel de trai, riscă să fie copleșit de pandemie. Medici din întreaga Rusie au făcut apeluri la ajutor în săptămânile recente, plângându-se de spitalele subfinanțate și prost echipate, în care adesea lipsesc provizii de bază.

În unul din cele mai recente apeluri, zeci de medici și asistente din orașul Ufa au înregistrat un video în care îi îndemnau pe oficiali să investigheze ceea ce ei au descris drept o mușamalizare a pandemiei COVID-19 la spitalul de acolo.

Sondaje recente arată că rușii sunt împărțiți aproape exact în două cu privire la modul în care autoritățile au gestionat pandemia.

Planuri constituționale amânate

Liderul rus a ales să se distanțeze de gestionarea răspunsului la pandemie devreme după izbucnirea acesteia, nedorind să fie asociat cu vești proaste, și a lăsat la latitudinea liderilor regionali să își dea seama de cel mai potrivit răspuns la criză.

Când a izbucnit pandemia COVID-19, Rusia urma să organizeze un referendum asupra unor amendamente constituționale care i-ar fi permis președintelui Putin să rămână la putere până cel puțin în 2036. Analiștii politici au început însă să discute de ceva aproape de neconceput: renunțarea la amendamente cu totul.

Deși majoritatea se așteaptă ca inițiativa să meargă înainte, Kremlinului îi va veni greu să îi convingă pe rușii afectați de ceea ce mulți experți se așteaptă că va fi cea mai gravă criză economică de la prăbușirea Uniunii Sovietice, să iasă la vot. (N.G.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *