Oua stricate contra flota

, , ,
 

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, acuzat de tradare

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, acuzat de tradare

Acordul privind menţinerea flotei ruse în Crimeea pentru încă 25 de ani, din 2017 până în 2042, a fost ratificat azi de Rada Suprema de la Kiev, in favoarea acestuia votand 242 de deputaţi, cu 16 mai mult decât era necesar, relateaza agentia de presa KARADENIZ PRESS. Totodată, plenul Radei Supreme a decis ca următoarea şedinţă să aibă loc în luna mai 2010.
Reamintim ca cel putin o bombă fumigenă a fost aruncată, astăzi, în Parlamentul ucrainean, în timp ce deputaţii discută asupra prelungirii acordului despre menţinerea flotei ruse din Sevastopol până în 2042. Potrivit mass-media de la Kiev, mai multi deputati ai opozitiei au aruncat cu oua stricate in presedintele Radei Supreme, Volodimir Litvin, si cu petarde fumigene, iar sala de sedinta a fost umpluta de fum. Acordul a fost ratificat intr-o atmosfera de haos in mai putin de 30 de minute de la inceperea dezbaterilor, cu 236 de voturi pentru, in conditiile in care actuala putere avea nevoie de 226 de voturi pentru aprobarea intelegerii semnate de Ianukovici si Medvedev. Discuţiile din Radă au avut loc, în timp ce în faţa instituţiei mii de persoane protestau.
Reamintim ca săptămâna trecută, Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord pentru prelungirea prezenţei flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea, până în 2042. În schimb, liderii de la Kremlin au anunţat o reducere de 30% a preţului gazelor ruseşti pentru Ucraina.
Potrivit RIA Novosti, Ex-presedintele Ucrainei, liderul partidului naţionalist “Ucraina noastra”, Viktor Iuşcenko, a numit “uzurpare militară a ţării” ratificarea acordului. În acelaşi timp, liderul opoziţiei, Iulia Timoşenko, a declarat că are de gând să ridice poporul împotriva autorităţilor.
“Ratificarea acordului ruso-ucrainean reprezintă o contribuţie la reformarea întregului sistem de securitate european, la menţinerea păcii în întreaga regiune a Europei”, a declarat la randul sau vice-preşedintele Comitetului Internaţional al Dumei ruse, Andrei Klimov, reprezentând fracţiunea “Rusia Unită”.

Tradare prezidentiala

Experţii politici ucraineni au declarat la unison ca, în urma semnării la Harkov, pe 21 aprilie, între preşedinţii rus şi cel ucrainean, a acordului de prelungire a staţionării Flotei Mării Negre a Rusiei, pe teritoriul Ucrainei, pe o perioadă de 25 de ani, administratia Ianukovici a tradat Ucraina. Astfel, expertul Centrului de cercetare şi dezarmare a armatei, Serghei Zgureţ a declarat ca „acest acord este contrar prevederilor tranzitorii ale constituţiei, unde clar este stipulată staţionarea armatei străine ca una temporară, până în 2017”.
La randul sau, expertul politic, Igor Jdanov, remarcă, că semnarea acordului a fost precedată de negocieri secrete cu partea rusă. Iar despre preţul la gaz a declarat următoarele: „Acesta este preţul independenţei. Dacă vom achita preţul de piaţă, nu vom avea probleme cu Rusia. Iar populaţia consumă gazul ucrainean, astfel că de gazul rusesc, mai ieftin, despre care s-a înţeles Ianucovici, au nevoie proprietarii de întreprinderi”.
Expertul politic, Alexandr Palii, consideră „semnarea acestui acord subminează suveranitatea Ucrainei, de oarece este contrar legislaţiei în vigoare. Totodată, se duc discuţii intense despre existenţa de resurse alternative, depozitele de gaze din şisturi bitumioase din vestul Ucrainei, în special. Dar în loc să caute resurse alternative de gaze, echipa lui Ianucovici, cedează bucăţi din teritoriul ucrainean”.

Aer politic

Profesorul, Alexei Garani, de la Academia din Kiev, a observat „în Constituţie este prevăzut clar statul staţionării bazelor străine pe teritoriul Ucrainei, ca unul temporar, astfel acordul de la Harkov, este nelegitim. Cred că suntem în faţa unui „târg”, dar nu în favoarea ţării, ci proprietarilor de uzine din echipa lui Ianucovici. Dar plăteşte prin cedarea intereselor naţionale”.
Conform expertului politic, Vladimir Fesenco, un cunoscut sustinator al mediilor de extrema-dreapta din Ucraina, „cel mai mult mă îngrijorează atmosfera secretă a negocierilor. Nu ştim cine a elaborat acordul. Partea rusă? Sau cea ucrainean? Nu cunoaştem toate compromisurile făcute”.
Rusia, micşorând preţurile la gaz, a obţinut în schimb „aer”, considera directorul departamentului analitic al Institutului de Analize Politice şi Militare, Alexandr Hramcihin. „Nu este clar ce va obţine Rusia în schimbul gazului ieftin, căci flota Mării Negre dispare de la sine. În situaţia învechirii şi uzării navelor flotei nu este clar pentru care forţe armate este necesară baza din Sevastopol”. Numai dacă vor fi transferate nave din Flota Baltică şi Flota Nordică va putea fi întreţinută în condiţii normale flota Mării Negre, considera expertul. Acordul privind prelungirea staţionării flotei este preţul ambiţiilor geopolitice pe care Rusia, în realitate, nu le poate realiza. Iar preţul ieftinirii gazului îl va suporta contribuabilul rus, şi nu Gazpromul, deoarece reducerea preţului se va face prin eliminarea taxelor vamale, adică din contul bugetului.
Chiar dacă Rusia va redirecţiona toate navele, care se construiesc acum, acest lucru nu va fi suficient nici pentru înnoirea unei flote, relativ mici, ca cea Mării Negre. Astfel, consideră expertul, Rusia va plăti sume importante pentru a arenda dane goale şi a păstra iluzia unei influenţe geopolitice.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *