OTSC, arma strategica a Kremlinului impotriva NATO

de | oct. 26, 2010 | Asia Centrală, Federatia Rusa, Info Militar, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Primele exercitii de proportii ale fortei de reactie rapida a Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) pe teritoriul rus au inceput in regiunea Celiabinsk din Urali, urmand ca pana in data de 28 octombrie 2010, in poligoanele din regiune sa efectueze manevre forte militare din Rusia, Armenia, Kirgizstan, Kazahstan si Tadjikistan, relateaza surse militare oficiale de la Moscova, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

OTSC concureaza "strategic" NATO

OTSC concureaza "strategic" NATO

Primele exercitii de proportii ale fortei de reactie rapida a Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) pe teritoriul rus au inceput in regiunea Celiabinsk din Urali, urmand ca pana in data de 28 octombrie 2010, in poligoanele din regiune sa efectueze manevre forte militare din Rusia, Armenia, Kirgizstan, Kazahstan si Tadjikistan, relateaza surse militare oficiale de la Moscova, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sursele citate au mai subliniat ca Republica Belarus a trimis o echipa de observatori militari, iar Republica Uzbekistan, la randul sau membru al OTSC, a declinat oferta de a participa la forta rapida.
Federatia Rusa participa la exercitii cu un regiment de parasutisti, 12 avioane Il-76, zece avioane de vanatoare Su-24 (vanatoare-bombardament) si Su-27, elicoptere Mi-8 si Mi-24. Totodata, Republica Armenia a trimis o companie de infanterie motorizata, iar Kazahstanul o unitate paramilitara, „Aristan”, subordonata Comitetului pentru Securitate Nationala (n.r.-principalul serviciu de informatii al republicii central-asiatice) de la Astana .
Sursele citate au mai declarat ca acestea sunt primele exercitii ale fortei rapide a OTSC desfasurate pe teritoriul national al Federatiei Ruse, cele din octombrie 2009 avand loc in Republica Kazahstan. Potrivit oficialilor rusi, scopul este exersarea de misiuni de lupta dar si a utilizarii de arme non-letale pentru interventii in mediul urban.

Axa antidrog

Este necesara unirea eforturilor NATO si Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC – componenta militara a CSI) in lupta impotriva traficului de droguri din Afganitsan, a declarat recent ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, care a cerut Aliantei Nord Atlantice sa raspunda grabnic unei oferte de colaborare a OTSC. Afganistanul este tara unde se realizeaza circa 90% din productia mondiala de heroina, iar Rusia – tara unde se consuma 21% din aceasta substanta si unde ajung pana la 80 tone de heroina din Afganistan. Aceasta problema poate fi eliminata doar prin eforturi internationale comune, a apreciat de la tribuna ONU ambasadorul Ciurkin.

Cordon sanitar

Rusia a propus mai de mult crearea unui “cordon sanitar” antidrog in jurul Afganistanului, in parteneriat cu tarile OTSC (Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirgizstan, Tadjikistan, Uzbekistan). Aceasta organizatie colectiva a condus mai multe operatiuni antidrog de succes, ultima dintre ele in Kirgizstan cu numele de cod “Canal”. Potrivit postului de radio Vocea Rusiei, un partener posibil in lupta antidrog este Organizatia de Cooperare de la Shanghai, care include, pe langa China, cinci tari membre ale OTSC. “Intr-un moment cand criminalitatea generata de droguri a luat proportii ingrijoratoare, NATO ar trebui sa fie mai disponibila pentru cooperare”, a mai spus Vitali Ciurkin. Comunitatea internationala va trebui sa nu crute nici un efotrt pentru a impiedica proliferarea insecuritatii dincolo de frontierele Afganistanului, a mai declarat ambasadorul rus. Cooperarea in lupta antidrog se anunta o tema pentru Consiliul NATO-Rusia din noiembrie 2010, este concluzia postului de radio.

Kremlinul arunca armata rusa in lupta antidrog

In Comitetul de stat antidrog din Rusia va fi inclus un reprezentant permanent al ministerului Apararii de la Moscova, relateaza surse militare oficiale, citate de mass-media locala. Printre noile atributii ale ministerului Apararii au fost incluse si lupta impotriva traficului de droguri din Afganistan, se spune intr-un decret emis de Kremlin si care urmeaza sa fie supus aprobarii legislativului rus.
Leonid Ivasov, presedintele Academiei pe Probleme Geopolitice sustine ca  Serviciul Federal de Control asupra Traficului de Droguri nu are trupele sale speciale, capabile sa lupte impotriva traficantilor de droguri. Iar trupele cu destinatie speciala din cadrul armatei ruse ar putea juca un asemenea rol. In plus, Ministerul Apararii poate sa acorde nu doar sprijin militar si fizic. „Exista structuri in armata ruseasca care pot afla intentiile traficantilor de droguri si pot urmari traseele de livrare a drogurilor pe teritoriul Rusiei si, fireste, pot scoate la iveala structuri mari care se ocupa cu vânzarea de droguri. Este vorba in primul rând de serviciul nostru de informatii. In plus, exista aviatia, mijloacele radiotehnice”, declara Viktor Ivanov, Directorul Serviciului Federal de Control asupra Traficului cu Droguri. Potrivit lui, dupa adoptarea decretului presedintelui Medvedev,  in Ministerul Apararii se vor forma subunitati antidrog

Razboiul drogurilor dintre NATO si Federatia Rusa

Neputinta Aliantei Nord-Atlantice si a Statelor Unite de a opri traficul de droguri din Afganistan catre Federatia Rusa poate fi considerat „un razboi nedeclarat impotriva tarii noastre”, a declarat anterior Dmitrii Rogozin, ambasadorul Federatiei Ruse la NATO, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Rogozin a criticat Alianta pentru lipsa de progres in lupta impotriva productiei de droguri de mare risc din Afghanistan, declarand ca drogurile de origine afghana omoara anual pese 30 de mii de cetateni rusi. Autoritatile ruse considera ca productia drogurilor in Afghanistan a crescut de peste 10 ori de la invazia militara internationala din 2001, condusa de SUA.
Acuzatiile dure ale ambasadorului rus vin la cateva zile dupa ce surse oficiale din cadrul Ministerului rus al Sanatatii, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au declarat ca in Federatia Rusa exista peste un milion si jumatate de persoane depedente de consumul de heroina. Sursele citate au precizat ca peste 500.000 de persoane sunt inregistrate in mod oficial ca dependente de droguri, dar a precizat ca numarul lor real este de trei ori mai mare si ca aceste persoane sunt consumatoare de heroina. De asemenea, oficialii au mai declarat ca peste trei milioane de rusi au incercat pe parcursul vietii lor, la un moment dat, droguri considerate „grele”, consumul de droguri afectând in mod special noua generatie din Federatia Rusa, precum si imigrantii din statele din fosta URSS, cunosct sub numele de Comunitatea Statelor Independente (CSI)

OTSC anexeaza „informaţional” Serbia

Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) planifică să îşi sporească activitatea de promovare a informaţiei despre activitatea OTSC în ţările Europei de Est, în special în Serbia, a declarat secretarul generala al OTSC, Nicolai Burdiuja, citat de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. În cadrul recentei întâlnirii dintre secretarul general al OTSC, Nicolai Burdiuja, cu preşedintele Organizaţiei Internaţionale „Diaspora sârbă din Eurasia”, Daragan Stanojevic, s-a discutat despre deschiderea unei filiale a „Institutului OTSC” la Belgrad, pentru „informarea oportună, obiectivă şi veridică a populaţiei Serbiei despre acţiunile întreprinse de OTSC pentru crearea sistemului de securitate colectivă”.
Secretarul generala al OTSC a remarcat că, „în Europa de Est populaţia nu este suficient informată despre lucrul făcut în lupta contra terorismului, extremismului şi traficului de droguri. Şi de acest lucru se folosesc activ anumite structuri internaţionale, încercând să demonstreze capacităţile lor „unice”, se mai arata în comunicatul OTSC.
Reamintim ca din OTSC fac parte fostele republici sovietice Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Rusia şi Uzbekistan.

Vostok-2010 fara Serbia

Anterior, autoritatile militare ruse au invitat Serbia sa participe la exercitiile strategice Vostok 2010, care au debutat la sfarsitul lunii iunie 2010. Un reprezentant al Ministerului rus al apararii a confirmat participarea cu nave militare din Flota Nordului, Flota Pacificului, Flota Marii Negre si a Balticei. La exercitiile strategice au mai participat crucisatorul nuclear Piotr Veliki din Flota Nordului si crucisatorul Moskva, din Flota Marii Negre.
Pe lânga antrenamentele comune ale militarilor din Flota Marii Negre si a Balticei cu colegii din Flota Pacificului de la baza Kurk, militarii din serviciul infrastructura au realizat exercitii de reconstructie drumuri, a precizat purtatorul de cuvânt Serghei Dorojkin. „Sunt exercitii care vor trebui sa dovedeasca eficienta noii organizari a fortelor de infrastructura si sa extinda atributiile acestora”, a spus ofiterul citat de ITAR-TASS.
Anterior, un reprezentant al Statului Major general al fortelor ruse a declarat ca exercitiile din 29 iunie -8 iulie sunt un test pentru reducerea districtelor militare de la sase la patru si formarea de comandamente operative si strategice. Fortele ruse vor mai participa la un numar insemnat de exercitii pentru structurile de comanda si exercitii tactice in 2010, a anuntat reprezentantul Statului Major, precizând ca doar fortele de rachete strategice vor efectua 100 de exercitii pâna la sfârsitul anului. De asemenea, fortele navale ruse vor participa la sase exercitii internationale in a doua parte a anului, potrivit Statului Major general de la Moscova.

Vizita caucaziana

In timpul celor doua zile ale vizitei in Azerbaidjan a presedintelui rus Dmitri Medvedev (n.r.-inceputul lunii septembrie 2010) a fost semnat Tratatul privind granita de stat intre cele doua tari si a fost incheiat un contract, prin care se mareste cantitatea de gaze achizitionate de Gazprom din Azerbaidjan. Vizita a avut loc la doua saptamani dupa vizitarea de catre presedintele rus a Armeniei, cu care Azerbaidjanul se afla din punct de vedere juridic in stare de razboi. In timpul vizitei la Erevan a fost prelungit Acordul privind baza militara rusa de la Ghiumri. In noua redactare a acestuia lipseste precizarea referitoare la apararea “granitei externe” a URSS, in shimb este adaugata o noua fraza, ca “partea rusa contribuie la dotarea Republicii Armenia cu armament modern si compatibil, cu tehnica militara (speciala). De asemenea, se prevede prelungirea termenului de sedere in Armenia a militarilor rusi.
Dmitri Medvedev a declarat ca Rusia isi va indeplini obligatiile sale fata de aliatii Organizatiei Tratatului privind Securitatea Colectiva (OTSC), al carei membru este Armenia, dar din care nu face parte Azerbadjanul. In zona responsabilitatilor acestei organizatii exista un singur conflict deschis – cu regiunea Nagorno-Karabah. Dmitri Medvedev a subliniat ca Rusia va face tot posibilul ca problema karabaha sa fie solutionata pe cale pasnica.

Baza strategica

Referitor la compensarea catre Azerbaidjan a bazei militare de la Ghiumri, expertii considera ca in momentul ajungerii la un consens Rusia va putea livra Azerbaidjanului armament – elicoptere sau complexe de rachete cu raza lunga de actiune S-300. In domeniul economic a fost semnat un acord intre Gazprom si Compania petroliera de stat din Azerbaidjan cu privire la achizitionarea de catre Ruisia a gazului azer. In acesta se prevede ca Rusia va dubla volumul importului, in anul 2012 acesta depasind 2 miliarde m.c., partea rusa declarand ca nu are limite in privinta cantitatii de gaze ce vor fi importate.
Au mai fost facute declaratii publice si cu privire la participarea Azerbaidjanului la crearea gazoductului “Nabucco”, considerat un rival al South Stream-ului rusesc. Partea rusa a declarat ca nu va impiedica acest proiect energetic european, considerand ca va invinge initiativa care se va dovedi cea mai “rationala economic”. Se arata insa ca deocamdata Nabucco ramane un  proiect pur virtual, fiind dictat in primul rand de considerente politice, deoarece nu se stie exact cine  ii va umple capacitatea, Azerbaidjanul neputand face fata singur, iar in conditiile de criza este greu sa se gaseasca bani pentru un proiect care nu a fost  gandit definitiv.
Referitor la baza militara rusa de la Ghiumri, presedintele rus a asigurat ca nu ameninta cu nimic Azerbaidjanul, ci este destinata doar mentinerii pacii in Caucaz.

OTSC fara frontiere

Rusia este gata sa primeasca Ucraina ca membru al Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva, a declarat recent presedintele Dmitri Medvedev, in timpul unei vizite oficiale a acestuia la Kiev. Decizia apartine Ucrainei, a adaugat liderul rus, in conditiile in care noul presedine ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat in repetate randuri ca Ucraina este stat nealiniat si nu intentioneaza sa adere la nici un bloc militar. “Ceea ce a spus presedintele Ianukovici referitor la statutul de nealiniere al Ucrainei ma multumeste ca presedinte al Rusiei, pentru ca raspunde pe deplin intereselor noastre, si mi se pare ca raspunde de asemenea intereselor unei mari parti a populatiei Ucrainei”, a subliniat Medvedev. Daca in viitor Ucraina va lua in considerare aderarea la OTSC, vom fi fericiti sa o invitam. “Este o decizie suverana a unui stat, care trebuie bine cumpanita”, a incheiat presedintele rus.
Totodata, un alt inalt oficial ucrainean, Stepan Gavris, primul adjunct al secretarului Consiliului de securitate si aparare de la Kiev, a declarat ca actualul curs de „colaborare a Ucrainei cu NATO nu exclude un parteneriat strategic cu Moscova”. “O asemenea resetare a relatiilor ucraineano-ruse a fost asteptata de toata lumea”, a subliniat acesta, citat de mass-media de la Kiev si Moscova.

ONU, sprijinit de varianta rusa a NATO

Organizatia Natiunilor Unite si Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), format din foste republici sovietice, este gata sa desfasoare, la solicitarea Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), trupe de mentinere a pacii in diferite regiuni de conflict, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform sursei citate, o declaratie de cooperare intre Organizatia Natiunilor Unite si OTSC, considerata bratul inarmat al CSI, a fost semnata saptamana trecuta la Moscova, de secretarii generali ai celor doua organizatii internationale, Ban Ki-moon si Nikolai Bordiuja. “Documnentul pune o baza solida cooperarii extinse intree ONU si OTSC, cu respectarea Cartei Natiunilor Unite, indeosebi a Capitolului 8, a subliniat ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Rusia, ca stat membru al ONU si OTSC, spera in continuarea cooperarii cu ONU, mai ales in lupta impotriva traficului de droguri din Afganistan, a subliniat seful diplomatiei ruse. Reamintim ca fostul presedinte rus, actualul premier Vladimir Putin, a propus anterior infiintarea, de catre statele OTSC, a unor forte comune de casti albastre, capabile sa activeze in interiorul si exteriorul Comunitatii Statelor Independente.

OTSC vs. NATO

Conform unui interviu acordat mass-media rusa de Nikolai Bordiuja, secretarul general al OTSC, acordul se mai refera si la cooperarea in lupta impootriva migratiei ilegale si crimei organizate si permite OTSC sa trimita trupe de mentinere a pacii in afara spatiului OTSC, la cererea ONU, “de exemplu in Africa. Desigur, aceasta se va face cu acordul Consiliului de Securitate al OTSC”. Bordiuja a mai detaliat si urmatoarea etapa a cooperarii cu ONU, un acord de cooperare intre secretariatele generale ale organizatiilor, aprobat deja de ministrii de externe ai statelor OTSC. “NATO are un tratat similar cu ONU, dar Alianta Nord-Atlantica a facut doi ani de eforturi pentru a ajunge la acest document”, a spus oficialul OTSC. Reamintim ca Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, infiintata in 2002, include Federatia Rusa, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirgizstan, Tadjikistan si Uzbekistan. Totodata, autoritatile de la Moscova sprijina aderarea la OTSC a Republicii Abhazia si Republicii Osetia de Sud, regiuni separatiste din Georgia, carora Federatia Rusa le-a recunoscut independenta in august 2008, in urma unui scurt conflict militar cu Tbilisi.

Rachete strategice in statele OTSC

Sistemele de aparare antiaeriana de ultima generatie C-400 „Triumf” pot fi amplasate in statele membre ale Organizatiei Tratatului de securitate Colectiva  (OTSC), relateaza portalul „Analitika”, citand surse oficiale ruse, si aducand ca argument acordul in vigoare, dintre statele membre ale OTSC, de aparare antiaeriana.
Conform expertilor, declaratia facuta recent de catre Seful Statului Major al Fortelor Aeriene ale Federatiei ruse, generalul Vadim Volkovitkii despre posibilitatea amplasarii de rachete C-400, indica faptul ca Rusia este deranjata de intentia SUA de a amplasa sisteme de aparare antiaeriana in Turcia si Romania. „SUA intentioneaza sa instaleze sisteme Patriot PAC-3, iar C-400 pot concura cu Patriot”, a declarat Volkovitkii.

CSI antiaerian

Expertul militar Artrun Ovanissean, crede ca sistemele C-400 pot fi foarte eficiente in apararea antiaeriana: „C-400 pot pe o distanta de 600 km sa identifice pana la 100 de tinte, iar pe o distanta de 400 km pot distruge simultan 24 de tinte. C-400 poate distruge tintele la inaltimi intre 10 m si 30 km”. El a mentionat ca principala conditie pentru o activitate efectiva al sistemelor C-400 este necesara asigurarea unui sistem centralizat de comanda. Iar primul pas a fost facut – acordul de creare a unui sistem unic de aparare antiaeriana al tarilor membre OTSC si CSI.  Ovanessian a mai declarat ca  amplasarea sistemelor C-400 este indreptata impotriva sistemului de aparare antiaeriana american, tarilor NATO si, in special, impotriva Turciei. Conform expertului, Turcia a acumulat prea multe mijloace militare ofensive: „Turcia s-a inteles cu SUA privind achizitionarea a 100 de avioane F-35, iar cresterea puterii ofensive a acestei tari nu poate sa nu ingrijoreze Rusia” .
De mentionat, ca si agentia de presa RIA Novosti, citand surse oficiale de la Moscova, a precizat ca Rusia va instala sisteme C-400 in tarile CSI, mentionand ca aceste sisteme vor fi utilizate atat in cadrul sistemului de securitate colectiva, cat si pentru apararea antiaeriana a CSI.

Buturuga uzbeca

Republica Uzbekistan se pronunta impotriva dislocarii unui nou contingent militar rus in Kirghizstan, titreaza agentiile ruse de presa, citand un comunicat de presa al diplomatiei urbece. „Uzbekistan nu vede necesitatea si rationamentul care ar sta la baza dislocarii in  sudul Kirghizstan a unui contingent suplimentar de forte militare rusesti” despre care se vorbeste in memorandumul semnat dintre Rusia si Kirghizstan pe 1 august 2010, se mentioneaza in comunicat. „Realizarea acestor proiecte pe un teritoriu imprevizibil, la intersectia de granite a trei republici asiatice, poate impulsiona accelerarea proceselor de militarizare si aparitia diverselor miscari de opozitie nationalista”, se spune in comunicat, subliniind ca „pot aparea si forte radicale extremiste, care ar destabiliza climatul din regiune”.
Reamintim ca in data 1 august 2010, presedintele rus, Dmitri medvedev a semnat cu omologul sau kirghiz, Kurmanbek Bakiev un Memorandum privind amplasarea unor noi forte militare ruse pe teritoiul kirghiz si crearea unui Centru de pregatire a fortelor militare ruso-kirghize. Acest centru va face parte din Fortele Colective de Interventie Operativa (FCIO) din cadrul Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC).

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *