OSCE pune dosarul transnistrean pe masa Ucrainei

, , , ,
 

Hryschenko, Ažubalis

Presedintele in exercitiu al OSCE, Audronius Azubalis (foto stanga) si ministrul ucrainean de Externe, Konstantin Hriscenko

Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul lituanian de Externe Audronius Azubalis, au discutat luni despre modalitatile de accelerare a solutionarii crizei transnistrene impreuna cu ministrul ucrainean de Externe, Konstantin Hriscenko, potrivit agentiei de presa Interfax. “O atentie deosebita a fost acordata accelerarii eforturilor de solutionare a crizei transnistrene si rolului OSCE si Ucrainei ca mediatori in acest proces”, a subliniat seful diplomatiei de la Kiev. Presedintele in exercitiu al OSCE a precizat ca au discutat despre necesitatea reluarii negocierilor in formatul 5+2. Lituania a preluat la 1 ianuarie presedintia Organizatiei pentru Securitate si Coooperare in Europa (OSCE), asigurata in 2010 de Kazahstan, propunandu-si sa realizeze progrese in privinta conflictelor inghetate, inclusiv a celui din Transnistria.

Presa cenzurata de guvernul prorus

Un alt subiect pe agenda celor doi l-a reprezentat liberatarea de expresie in Ucraina. Astfel, presedintele OSCE a exprimat luni indoieli legate de eforturile Kievului de a garanta libertatea de expresie, relateaza DPA. “Speram ca aceasta chestiune discutata astazi cu colegii mei ucraineni va fi analizata cu seriozitate”, a spus el. Azubalis nu a precizat insa ce subiecte a dezbatut in cursul discutiilor cu ministrul ucrainean de externe. Konstantin Hriscenko a aparat bilantul guvernului, spunand ca presa actionaza liber si poporul critica liber guvernul. “Asta este dovada ca democratia si libertatea presei exista in Ucraina”, a spus el. Comentariile lituanianului vin la cateva zile dua ce presedintele PE, Jerrzy Buzek, a criticat bilantul Kievului in materie de libertate de expresie, spunand ca “Ucraina era cel mai bun elev din fosta regiune sovietica in urma cu doi ani, dar nu mai este cazul acum”. Mare parte a presei din Ucraina fie sustine guvernul prorus, fie evita sa il critice. Singurul post de televiziune ucrainean independent este prins intr-o disputa cu un rival proguvernamental, detinut de seful serviciilor nationale de informatii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *