OSCE: Lavrov forțează participarea la reuniunea de la Skopje

de | nov. 6, 2023 | Știri | 0 comentarii

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, vizat de sancţiunile Uniunii Europene, a cerut Macedoniei de Nord să facă posibilă participarea sa la sfârşitul lunii noiembrie 2023 la o reuniune ministerială a OSCE care va avea loc la Skopje, a anunţat luni omologul său macedonean, Bujar Osmani, citat de mass-media regională. „Am primit în urmă cu câteva […]

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, vizat de sancţiunile Uniunii Europene, a cerut Macedoniei de Nord să facă posibilă participarea sa la sfârşitul lunii noiembrie 2023 la o reuniune ministerială a OSCE care va avea loc la Skopje, a anunţat luni omologul său macedonean, Bujar Osmani, citat de mass-media regională.

„Am primit în urmă cu câteva zile o scrisoare de la ministrul rus al Afacerilor Externe în care acesta cerea să se facă posibilă prezenţa sa la Skopje”, a declarat Bujar Osmani, preşedintele în exerciţiu al OSCE, în timpul unei conferinţe de presă. El a adăugat că această solicitare prezintă totuşi „unele provocări, deoarece spaţiul aerian al Macedoniei de Nord şi al vecinilor este închis pentru zboruri operate de aeronave ale statului rus”.

„Acest lucru necesită unele eforturi logistice”, a continuat şeful diplomaţiei macedonene. Ţara sa, care nu este membră a Uniunii Europene (UE), s-a alăturat sancţiunilor blocului european împotriva Moscovei adoptate în urma ofensivei ruse în Ucraina lansate în februarie 2022.

Cel de-al 30-lea Consiliu Ministerial al celor 57 de ţări care formează OSCE, format în 1975 pentru a promova dialogul între Est şi Vest, este programat să aibă loc la Skopje pe 30 noiembrie şi 1 decembrie.

„Conform regulilor, toate statele membre trebuie să fie prezente la această reuniune”, a adăugat Osmani, subliniind că prezenţa lui Lavrov va depinde „de deciziile ce vor fi luate în zilele următoare”.”Sper că vom reuşi cu toţii să fim prezenţi la Skopje”, a spus el.

Rusia a protestat puternic în 2022, după refuzul Poloniei de a-i permite ministrului Serghei Lavrov intrarea pe teritoriul său pentru a participa la reuniunea anuală a OSCE, care a avut loc în decembrie la Lodz.

Reuniunea anuală ministerială este organul central al OSCE, responsabil cu luarea deciziilor.

În timpul unei vizite efectuate pe 16 octombrie de şeful diplomaţiei macedonene în Ucraina, omologul ucrainean Dmitro Kuleba a declarat că prezenţa Rusiei în cadrul OSCE ameninţă organizaţia cu o „moarte lentă”.

La rândul său, Moscova acuză Kievul şi pe aliaţii săi occidentali că vor să „acapareze” OSCE.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *